Trump nemá vo svojich rukách politiku voči Iránu, mal by sa zbaviť Boltona, tvrdí poradkyňa šéfky európskej diplomacie

18.06.2019 | 18:16
  3
Nathalie Tocciová vyhlásila, že Trump by sa bez vplyvu Boltona rozhodoval v zahraničnej politike odlišným spôsobom.

Prezident Spojených štátov Donald Trump pravdepodobne nemá kontrolu nad záležitosťami ohľadne politiky voči Iránu a mal by sa radšej zbaviť svojho poradcu pre národnú bezpečnosť Johna Boltona, uviedla v rozhovore pre RT poradkyňa šéfky európskej diplomacie Federici Mogheriniovej.

Nathalie Tocciová povedala, že Trump by sa bez vplyvu Boltona rozhodoval v zahraničnej politike odlišným spôsobom. Trumpovho poradcu zároveň označila za osobu, ktorá rozhoduje o americkej politike voči Teheránu.

Podľa Tocciovej Boltonovo nadšenie pre zmenu režimu v Iráne sa môže datovať do obdobia Bushovej administratívy a ešte ďalej.

„Možno by sa mal Trump pokúsiť vymeniť svojho poradcu pre národnú bezpečnosť, ktorý má v tejto zálažitosti veľmi odlišné stanovisko,“ uviedla.

Mogheriniovej poradkyňa chápe hrozby Iránu porušiť jadrovú dohodu z roku 2015 vzhľadom na zvyšujúce sa napätie s USA. Washington minulý týždeň obvinil Teherán z útoku na dva ropné tankery v Ománskom zálive, avšak neposkytol žiadne silné dôkazy na podporu svojich tvrdení.

„Ja by som sa na mieste Iránu pravdepodobne viac nedržala Medzinárodnej dohody (oficiálne označovanej ako Spoločný komplexný akčný plán - JCPOA), pretože spoločenská zmluva sa môže dodržiavať iba vtedy, ak obidve strany dokážu dohodu splniť ,“ vysvetlila Nathalie Tocciová.

Zdroj: rt.com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti