Trump: Čoskoro zo Sýrie odídeme

30.03.2018 | 13:24
  0
Šéf Bieleho domu sa v podobnom duchu vyjadril aj vo februári.

Americký prezident Donald Trump vo svojom prekvapujúcom vyhlásení uviedol, že americká armáda sa vo veľmi blízkej dobe chystá stiahnuť zo Sýrie. Odvolal sa pri tom na porážku islamského štátu a potrebu chrániť americké hranice.

„Zo Sýrie čoskoro odídeme. Nechajme iných ľudí, nech sa o ňu postarajú,“ oznámil Trump vo svojom štvrtkovom prejave v meste Richfield v štáte Ohio, v ktorom sa venoval aj obnove infraštruktúry v Spojených štátoch.

V tejto súvislosti pripomenul, že USA na Blízkom východe vynaložili 7 miliárd dolárov. Poukázal tiež na to, že zatiaľ čo Spojené štáty vybudujú v regióne školy, povstalci ich vzápätí zničia. Dodal, že štát Ohio pri tom nemá dostatok finančných prostriedkov na budovanie tamojších škôl.

V prejave ďalej povedal, že hraničnú líniu medzi Južnou a Severnou Kóreou stráži 32-tisíc vojakov, no hranice medzi USA a Mexikom nie sú chránené rovnakým spôsobom.

Trump sa ohľadne Sýrie vyjadril podobne aj minulý mesiac, keď sa vo Washingtone stretol s austrálskym premiérom Malcolmom Turnbullom.

„Sme tam z jediného dôvodu: dostať islamský štát preč z krajiny a odísť domov. Nie je žiaden iný dôvod, aby sme tam ostali a do veľkej miery sme svoj cieľ splnili,“ vyhlásil vo februári.

Prezidentove slová nekorešpondujú s predchádzajúcimi vyhláseniam predstaviteľov ministerstiev zahraničných vecí a obrany.

Trumpom odvolaný minister zahraničných vecí Rex Tillerson prišiel v januári s plánom, ktorý počítal s pokračujúcou prítomnosťou Spojených štátov na území Sýrie. V decembri minulého roku Pentagon uviedol, že americké vojská zostanú v Sýrii „tak dlho, ako to bude potrebné, s cieľom podporiť amerických spojencov v regióne a zabrániť návratu teroristických skupín“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti