Trikrát zaočkovaný český prezident Zeman leží v opäť v nemocnici po pozitívnom teste na koronavírus

26.11.2021 | 08:30
  7
Český prezident Miloš Zeman musel byť vo štvrtok večer opätovne prevezený do pražskej Ústrednej vojenskej nemocnice, kde mu boli podané monoklonálne protilátky.

Českého prezidenta Miloša Zemana previezli do nemocnice kvôli aplikácii monoklonálnych protilátok a zostane v nej na pozorovanie.

Zeman, ktorý mal vo štvrtok pozitívny test na covid, bol na chorobu testovaný po tom, ako sa dostal do kontaktu s ďalšou pozitívne testovanou osobou, uviedla hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN) v Prahe Jitka Zinkeová.

Test bol pozitívny neskôr aj u prezidenta. Hlavu štátu preto opäť hospitalizovali a Zemanovi boli podané monoklonálne protilátky, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz.

Prezident je očkovaný troma dávkami vakcíny

"Preventívne testovanie je bežnou praxou pri prijatí do zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí, a zároveň mu bol test vykonaný aj z dôvodu kontaktu s pozitívne testovanou osobou," uviedla Zinkeová. Zeman podľa nej nemá príznaky choroby; je očkovaný troma dávkami vakcíny.

"Podanie monoklonálnych protilátok má predovšetkým preventívny účel, po aplikácii tohto prípravku zostane pacient hospitalizovaný z dôvodu pozorovania," doplnila.

Každá návšteva u prezidenta musela doložiť doklad o zaočkovaní, prekonaní covidu alebo sa preukázať PCR testom nie starším ako 72 hodín, pričom u pacienta mohla pobudnúť maximálne 30 minút, vysvetlila hovorkyňa ÚVN.

"Prítomné mohli byť maximálne dve osoby, návšteva vždy bola poučená o povinnosti mať počas návštevy nasadený respirátor. Pri návštevách nebol personál ÚVN prítomný," popísala Zinkeová okolnosti návštev u českého prezidenta.

Len včera ho prepustili z nemocnice

Zeman strávil v ÚVN uplynulých 46 dní. Vo štvrtok predpoludním ho prepustili na vlastnú žiadosť a odcestoval do prezidentského sídla v Lánoch. Nemocnica uviedla, že sa zrieka zodpovednosti za jeho zdravotný stav a informovala rodinu a spolupracovníkov o možných rizikách.

Starostlivosť o prezidenta prevzala spoločnosť Senior Home Group zo skupiny Penta Hospitals, ktorá dostala zdravotnú dokumentáciu aj rehabilitačný plán stanovený ÚVN.

Popoludní bol Zeman testovaný na koronavírus a po porade s prezidentovým ošetrujúcim lekárom Miroslavom Zavoralom ho previezli späť do nemocnice. V Lánoch tak strávil iba niekoľko hodín. Kedy prezidenta z nemocnice prepustia, nie je jasné.

Infikovala ho zrejme zamestnankyňa kancelárie

Českého prezidenta Miloša Zemana koronavírusom údajne nakazila pozitívne testovaná zamestnankyňa prezidentskej kancelárie, ktorá s ním bola v kontakte. V rozhovore pre spravodajský server iDNES.cz to uviedol Boris Šťastný, exposlanec a riaditeľ spoločnosti Senior Home Group, ktorá prevzala zdravotnú starostlivosť o Zemana.

Šťastný priblížil, že Senior Home Group, ktorá je súčasťou skupiny Penta Hospitals, testovala v prezidentskom sídle v Lánoch všetky osoby, ktoré mali s prezidentom prísť do styku po jeho návrate z nemocnice. Išlo podľa jeho slov o citlivejší antigénový test, ktorý sa vykonáva tzv. semikvantitatívnym odberom.

Na základe tohto testu bola zachytená pozitivita u jednej z pracovníčok prezidentskej kancelárie, ktorá bola so Zemanom v kontakte už v predchádzajúcich dňoch. Neskôr tejto zamestnankyni, ako aj prezidentovi spravili i presnejší PCR testy, ktoré vyšli tiež pozitívne.

"V rámci režimových opatrení sme každého, kto by mal prísť do styku s pánom prezidentom, otestovali pomocou antigénového testu a už ráno, ešte pred jeho príchodom, sme v Lánoch objavili jeden pozitívny záchyt. Pána prezidenta sme popoludní otestovali PCR metódou a jeho test vyšiel pozitívny, hoci bol absolútne bez príznakov," popísal pre situáciu pre denník Právo Šťastný.

Zdroj: topky.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti