Tóth: Denník N zverejňovaním komunikácie z Threemy nekoná vo verejnom záujme, ale pracuje pre Kočnera a spol.

15.08.2019 | 11:05
  0
Zakladateľ portálu Ďateľ.sk, bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth na sociálnej sieti uviedol, že Denník N týmto spôsobom pracuje na tom, aby obhajoba v budúcnosti spochybnila celé prípravné konanie, vykonávané dôkazy a svedkov.

Zverejňovanie informácií z aplikácie Threema Mariana Kočnera pokračuje. Údajne je to verejný záujem. Kto rozhoduje o tom, čo je verejný záujem? Pár ideológov a propagandistov na redakčnej porade denníka N? Možno si to sami myslia. No mýlia sa.

Verejným záujmom je napríklad rešpektovať právo a jeho základné zásady. Okrem iného aj to, že prípravné konanie je neverejné. Existuje na to mnoho dôvodov a nie sú len teoretické, ako hlúpučko na Facebooku argumentuje Ľubomír Lintner. Sú veľmi praktické a každý, kto aspoň trochu rozumie trestnému konaniu, to chápe.

Tých niekoľko poblúdených myslí na redakčnej porade sa môže presviedčať o tom, že to robia preto, aby sa nestratili dôkazy, aby pôvodné informácie nedostali iný zmysel a podobne. Ale to je iba sebaklam. V lepšom prípade. V horšom je to bohapustá lož.

Neexistuje žiaden racionálny dôvod na obavy z nečinnosti polície alebo prokuratúry. V tomto štádiu trestného konania a v aktuálnej politickej situácii hraničia podobné predstavy s konšpiračnou teóriou.

Existuje však dôvod veriť, že niekoľko ideologických inkvizítorov má ambíciu dopredu určiť, ako má byť Threema Mariana Kočnera interpretovaná. Do istej miery im to vychádza, pretože ideológovia-propagandisti z iných médií od nich otrocky opisujú. Ideologické rámcovanie témy však nemá nič spoločné s verejným záujmom.

Existuje tiež dôvod veriť, že denník N sa bulvarizáciou trestného konania usiluje zvýšiť si čítanosť. Nasvedčuje tomu okrem iného aj grafické spracovanie témy. Marketingové stratégie úpadkového média rovnako nemajú nič spoločné s verejným záujmom.

S ohľadom na skromnú intelektuálnu kapacitu redakcie N je dôvod veriť, že hnacím motorom zverejňovania informácií z prípravného konania je od dopamínu závislé ego niekoľkých autorov. Nezvládnuté ja akiste možno ťažko považovať za verejný záujem.

Podčiarknuté a spočítané: Denník N nekoná vo verejnom, ale vo vlastnom záujme. Ešte horšie je, že týmto spôsobom pracuje na tom, aby obhajoba v budúcnosti spochybnila celé prípravné konanie, vykonávané dôkazy a svedkov, pretože bude vcelku presvedčivo argumentovať, že celý proces bol ovplyvňovaný mediálnou kampaňou. Takto sa úpadkové noviny ideologickej inkvizície ocitajú v tábore Mariana Kočnera, Aleny Zsuzsovej a spol.

Peter Bárdy, hlupáčik medzi hlupákmi

Aj šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy tvrdí, že zverejňovanie Threemy Mariana Kočnera je vo verejnom záujme. Tento blud je vizitkou intelektuálnej temnoty, okupujúcej jeho myseľ.

Rovnako ako denník N hlása, že porušovanie zásady neverejnosti prípravného konania je „žurnalistika vo verejnom záujme“.

Problémom pána Bárdyho je to, že kým ideologickí jakobíni v N sú aspoň trochu originálni, on je praobyčajný epigón. Hlupáčik medzi hlupákmi.

Vo verejnom záujme je, aby v trestnej veci vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice prebehlo prípravné konanie rýchlo, efektívne a zo zásady neverejne, pretože mediálne kampane v konečnom dôsledku hrajú do kariet obvineným. Je na to mnoho dôvodov.

Napríklad niektorý zo svedkov môže disponovať informáciami, korešpondujúcimi s obsahom Threemy. Čo však povie obhajoba Mariana Kočnera, keď bude vypovedať v tomto zmysle? Je to veľmi jednoduché: svedok si to prečítal v novinách.

V trestnom konaní je určené na verejné vykonávanie dôkazov hlavné pojednávanie. Až v jeho priebehu je na mieste a dokonca aj vo verejnom záujme, aby médiá o dôkazoch zoširoka referovali.

Hlupáci to nechápu a hlupáčik ich napodobňuje. Taká je výkladná skriňa „žurnalistiky vo verejnom záujme“.

Šéfredaktor Denníka N Kostolný: Prečo zverejňujeme Kočnerovu Threemu

Slobodný vysielač na svojom portáli v tejto súvislosti napísal: Podľa šéfredaktora Denníka N, je zverejnenie „Kočnerovej komunikácie vo verejnom záujme“. Súhlasíme, je vo verejnom záujme. Ale vo verejnom záujme je uverejnenie celých 600 strán komunikácie. V celku, naraz a bez interpretácií. Naviac, a to je ešte dôležitejšie, po ukončení vyšetrovania a súdu! Alebo, ak by vyšetrovanie smerovalo do outu, tak mimoriadne aj v jeho priebehu. Ale v tomto prípade zatiaľ všetky relevantné strany deklarujú vo vyšetrovateľov dôveru, koniec koncov tí majú jasné priebežné výsledky.

Kostolného argumentácia je falošná a nelogická. Stačí si len rozobrať samotný jeho text, aby bolo vidno, že N-ko vyšetrovanie ohrozuje. Šéfredaktor (!) na jednej strane píše, že vyšetrovatelia „všetky dôležité úkony už zabezpečili“. Takže teraz je podľa neho dobré, že stovky strán z Kočnerovej Threemy „má aj verejnosť“. Na druhej strane súčasne píše, že „zvažujú každé jedno slovo“, aby neuverejnili „niečo, čo by mohlo ohroziť vyšetrovanie“. – Na to sa nedá povedať iné, len že sú to borci v tom Denníku N, keď sú schopní posúdiť, čo by mohlo ohroziť vyšetrovanie v prípade, ktorý ma desiatky tisíc strán dokumentácie a čaká ho náročný súdny spor. Zjavne majú dôkladné informácie z vyšetrovania (irónia a možno ani nie…). Načo to zakrývať, aj tak sú už súčasťou vyšetrovacieho tímu, veď oni to musia najlepšie vedieť posúdiť…

Denník N vyberá z komunikácie, čo sa mu hodí

Nie. To, čo robí N-ko je v skutočnosti bohapustá a jednostranná politika. Problém s ich „zverejňovaním“ Kočnerovej Threemy je, že N-ko 1) si z nej vyberá to, čo sa mu hodí, 2) dávkuje vtedy, kedy sa mu to hodí a 3) to, čo uverejňuje nie je prepis, ale vysoko interpretované krátke útržky.

Zjavne sme tu svedkami oveľa viac predvolebnej kampane, než zohľadneného verejného záujmu. Cieľom je usmažiť SMER, z komunikácie si povyberať, čo sa hodí a nagradovať to v čase, synchronizovane s inými subjektami. Napr. núka sa hypotéza, že s končiacimi prázdninami, resp. uhorkovou sezónou je na september potrebné naservírovať pre slušňákov niečo na tribúny a pre protestujúcich. Začiatkom augusta sa preto začalo s nižšími figúrami (Bödörom, Milanom) a teraz sa už predhodili veľké ryby – Kali s Hranolom.

Pri talianskej stope vraždy Kuciaka so snúbenicou sme vyzývali, že si treba počkať. A kde je dnes talianska stopa v Kuciakovom prípade? Aj teraz odporúčame počkať si na celú komunikáciu. Nielen na výňatky vybrané Monikou Tódovou a spol. z očividne bočnými úmyslami.

Zdroj: InfoVojna / slobodnyvysielac.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti