Tkáč: Chýba nám súčinnosť so štátom. Mohli sme doviezť teplomery, ale nikomu sme sa nedovolali

26.03.2020 | 19:15
  3
J&T sa darí na Slovensko a do Česka dodávať zdravotnícky materiál aj vďaka ústretovosti českého ministra Jana Hamáčka, tvrdí zakladateľ finančnej skupiny Patrik Tkáč.

"V tejto chvíli sme objednali ďalšie obleky a respirátory," informuje na svojom facebookovom účte zakladateľ finančnej skupiny J&T Patrik Tkáč.

Zdieľa pritom tweet českého ministra vnútra Jana Hamáčka. Ten napísal, že si slovenská polícia dnes vyzdvihla časť daru od J&T a EPH.

J&T a EPH už dopravili do Česka a Slovenska zdravotnícky materiál štyrmi lietadlami. Prvé priviezlo milión rúšok, druhé dva a pol milióna rúšok (z toho dva milióny boli objednané štátom), 20-tisíc ochranných oblekov, 25-tisíc ochranných okuliarov a 50-tisíc testov na koronavírus.

Tretie a štvrté lietadlá pristáli dnes. Priviezli 200-tisíc respirátorov N95 - polovica je určená pre Slovensko, 25-tisíc ochranných okuliarov a 50-tisíc ochranných odevov.

"Každá zásielka je trochu pôrod. Ale stále to ide a to aj vďaka veľkej ústretovosti pána podpredsedu vlády Českej republiky Jana Hamáčka," napísal Tkáč.

Avšak zakladateľ J&T tiež píše, že narazili na problémy pri komunikácii so štátom.

"Zatiaľ sme všetko doviezli do SR vďaka ústretovosti ČR a SR orgánov, ale už nám začína chýbať súčinnosť konkrétnych inštitúcii v SR. Nemáme protipodpis na darovacej zmluve, bez ktorého začína tlak v ČR aj SR kvôli clu a podobne. Chýba nám protistrana na diskusiu, čo máme a čo nemáme doviezť. Dnes sme riešili, či máme doniesť teplomery za 250-tisíc eur kvôli opatreniu vlády o kontrole v potravinách. Nedovolali sme sa nikomu, kto by to vedel rozhodnúť. To nie je kritika, len snaha vytvoriť komunikačné kanály," skonštatoval Tkáč.

Spoločnosti J&T a EPH ešte 18. marca informovali, že Slovensku a Česku darujú ochranné pomôcky a zdravotnícky materiál na boj proti koronavírusu. Celková suma bude osem miliónov eur. Štyri milióny sú vyčlenené pre Slovensko a štyri milióny pre Česko.

Zdroj: hnonline.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti