Tisíce ľudí vo Švédsku mali pozitívne výsledky na Covid-19, hoci neboli nakazení

25.08.2020 | 21:50
  8
Chyby odhalili dve miestne laboratóriá, ktoré analyzovali účinnosť PCR testov vyrobených v Číne.

Tisíce ľudí vo Švédsku dostali nesprávne výsledky testu na nový koronavírus. Spôsobili to nekvalitné testy vyrobené v Číne. Na utorňajšej tlačovej konferencii to uviedli švédski zdravotnícki predstavitelia, informovala agentúra DPA.

Až 3700 osôb dostalo pozitívne výsledky testu, napriek tomu, že koronavírusom v skutočnosti infikovaní neboli. Nesprávne výsledky sa týkajú najmä ľudí s miernymi príznakmi, ktorí boli testovaní pomocou domácich PCR testov v období od marca do augusta, uviedol švédsky úrad verejného zdravia.

Chyby odhalili dve miestne laboratóriá, ktoré analyzovali účinnosť PCR testov vyrobených v Číne. Tie zistili, že spomínané testy nedokážu rozlíšiť medzi vzorkami s nízkou koncentráciou koronavírusu a negatívnymi vzorkami.

Tieto testy jednoducho neboli dostatočne efektívne, konštatovali zdravotnícke orgány. Testy, ktoré vyrobila spoločnosť BGI Genomics, boli distribuované z Číny do celého sveta, upozorňuje agentúra AFP.

Úrad verejného zdravia dodal, že ľudia, ktorí dostali nesprávne výsledky, budú kontaktovaní tento týždeň, a Švédsko zároveň upraví štatistiky nakazených.

Švédsko zaznamenalo do utorka celkovo približne 86.900 nakazených a 5814 úmrtí na ochorenie COVID-19.

Zdroj: tvnoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti