Tí, čo majú z Bruselu najviac plné gate, zrušili deťom obedy zadarmo. Aj keď na to EÚ ponúka peniaze!

16.05.2021 | 07:11
  10
Najvyhlásenejší Európania spomedzi Slovákov sú takí, čo sa k hodnotám európanstva hlásia iba plytkými rečami. Keď majú vyspelú časť Starého kontinentu nasledovať v sociálnej politike zameranej na zdravú výživu detí, sú z nich obyčajní nomádi a barbari. Vlastne ani to nie. Aj nomádi a barbari svoje deti milovali.

Slovenskí politici prišli s geniálnou myšlienkou „obedy zadarmo“. Asi neboli jediní. V tom istom čase to napadlo napríklad aj Orbánovi a Babišovi. Lenže táto politika priniesla iba plné žalúdky deťom. Za takto nastavenú dávku nebolo možné kúpiť ani cigarety, ani alkohol. Veď deti nemajú právo voliť, všakáno?!

V roku 2013 vydala Európska komisia Odporúčanie komisie Investovať do detí: východisko z bludného kruhu znevýhodnenia. V tomto texte sú uvedené jednotlivé politiky, ktoré by mal uplatňovať štát v prospech detí a v záujme zamedzenia, prípadne úplného odstránenia chudoby. Keď sa občan bližšie pozrie na stranu 6, bod 4. s titulom „Plne využívajte príslušné nástroje EÚ“, môže sa dopracovať k nasledujúcemu zneniu navrhovaných opatrení v prospech detí:

„Zmobilizujte dôležité finančné nástroje EÚ – primeraným spôsobom využívajte možnosti, ktoré poskytujú finančné nástroje EÚ na podporu načrtnutých politických priorít“. Tento odsek má 7 odrážok, z ktorých druhá znie:

„V plnej miere využívajte Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (zameraný na potravinovú a materiálnu depriváciu detí), európske programy konzumácie ovocia a mlieka v školách (poskytujúce výrobky s pozitívnou nutričnou hodnotou a podporujúce správne stravovacie návyky) a program Erasmus pre všetkých (podporujúci prístup detí k vzdelávaniu, informálnemu učeniu a športu)“.

Takže najsociálnejšia vláda od vzniku samostatného Slovenska, tá, ktorej jednou z hlavných politík je ochrana života (vždy z dielne pani poslankyne Záborskej), zrušila obedy zadarmo. Niečo, čo Európska únia podporuje nielen „kecami“. Dokonca aj vyčlenila finančné prostriedky, ktoré je možné na tento účel čerpať!

Logika zrušenia takýchto opatrení nie je celkom jasná nikomu. Iba žeby platilo, že obedy zadarmo nasýtia deti, ale príspevok 333 eur pomôže rodinám vykryť výdavky na nákup hoci aj cigariet a alkoholu. Čo však zaráža, je ticho z prezidentského paláca. Jeho honosnými chodbami a sálami sa rozlieha ticho tichúce. Pani Zuzana Čaputová tentokrát popierajúc svoj „ženský princíp“, ktorým sa tak oháňala pri celoplošnom testovaní, sa akosi neráčila zastať oprávnených záujmov detí.

Podľa odporúčaní, ktoré EÚ každý rok vypracúva, je uvedené, že na Slovensku čelí chudobe každé štvrté dieťa. I keď pani prezidentka vrátila zákon do parlamentu na opätovné prerokovanie. Parlament však jej návrh na zmenu neprijal, aj keď išlo o zjavnú diskrimináciu. Otázkou zostáva, prečo sa práve v tomto prípade pani prezidentka neobrátila na ústavný súd, všakáno? Asi je spokojná s takouto sociálnou politikou štátu, keďže Milana Krajniaka opätovne vymenovala za ministra sociálnych vecí a rodiny. Dokonca aj potom, ako obedy zadarmo navrhol zrušiť a aj zrušil! Fakt chlap na správnom mieste!

Autor: Mgr. Judita Laššáková


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti