Teraz na Západe

11.11.2019 | 11:05
  8
… možno sledujeme zmenu politického myslenia. Snáď to nebude ojedinelý výkrik.

Chaos je azda najlepšie slovo, ktoré možno použiť na aktuálny vývoj v tzv. západnom svete. A nie len aktuálny. Astronomický rast dlhu USA, približne 3 miliardy dolárov denne, nezmyselné obchodné vojny s Čínou, z ktorých víťazne vychádza skôr Čína ako USA, nezmyselné sankcie proti Rusku, z ktorých Rusko skôr ťaží ako stráca, debakel politiky USA v arabskom svete, brexit, separatizmus Katalánska i Škótska, nejednotnosť názorov pri realizácii projektu Nordstream, a tak by sme mohli pokračovať, naznačujú mnohé. Zatiaľ všetci na Západe mlčia a akoby už neudržiavali oheň, ale skôr akési tlenie. Všetci, okrem jedného.

Francúzsky prezident Emanuel Macron dospel k záveru, že mlčať už nemá cenu a za ostatný mesiac urobil niekoľko závažných vyhlásení, ktoré neostali bez komentára vo Washingtone i v Berlíne. Celkom vážne upozornil, že starým časom je koniec. Vyhlásil, že hegemónia západu končí, víťazi a zvíťazí ruská stratégia a moc sa presunie do Ázie. Dodal tiež, že severoatlantická aliancia NATO je mŕtva a bez strategickej koordinácie. Jej budúcnosť v dnešnej podobe je otázna. Na to reagoval šéf NATO Stoltenberg a varoval Francúzov pred otáčaním sa USA chrbtom. V takom prípade sa podľa neho môže rozpadnúť nielen NATO, ale aj EÚ a Európa sa vraj sama neubráni. Pred kým, Stoltenberg ale nepovedal. Mohlo by sa zdať, že zrejme to ani on sám nevie. Za ostatné roky totiž toho natáral viac než dosť.



Čo je príčinou tohto chaosu? Veď ešte nedávno bola tzv. ruská hrozba na stole Európanov, Slovákov nevynímajúc, na dennom poriadku. Slovák s ruskou hroznou vstával i zaspával. USA presúvali vojská po Európe stále bližšie k hraniciam Ruska. Tlak narastal a zdalo sa, že USA cez Ukrajinu vyprovokujú Rusko a uvrhnú ho do roky trvajúceho konfliktu, ktorý ekonomiku Ruska zruinuje. USA by Ukrajinu zásobovali výzbrojou, ktorú by platila EÚ. Veď ruská hrozba by mala reálnu podobu a nepochybne by sa mohla preliať ďalej na Západ. Tomu by politici EÚ museli veriť... O vtĺkanie takého scenára do hláv Európanov by sa už média ovládané Američanmi postarali.



Rusi však opäť raz nestratili hlavu a zámery USA čítali s prehľadom a dostatočným predstihom. Ruský prezident predstavil novú generáciu zbraní, ktoré nemajú vo svete analógiu a voči ktorým niet účinnej obrany. A zdá sa, že ani tak skoro nebude.



Následkom toho záujem o Ukrajinu v USA opadol, rovnako aj v EÚ. Veď kto by mal záujem kŕmiť ekonomicky i morálne rozvrátenú krajinu? Najmä, ak jej pôvodný potenciál na vysoké zisky americkej zbrojárskej lobby opäť raz utrel krvavú slinu? Do Poľska i Rumunska boli nasťahované prvky protiraketovej obrany, ktorá je teraz nanič a uvažuje sa, čo s ňou. Pomaly chradne aj sťahovanie letectva či pozemných síl k hraniciam Ruska. Nemá to už totiž zmysel. A strašenie Ruskou hrozbou? Tiež stráca logiku. V čase, kedy má Rusko vo výzbroji zjavne navrch, hypersonické rakety nemá v úmysle vypúšťať na Spiš, Šariš, Oravu či Záhorie... a Rusko tým ani nehrozí.



Judita L.

Zdroj: InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti