Taliansky súd zastavil vyšetrovanie Salviniho za nevpustenie lode s migrantmi

22.06.2019 | 11:30
  0
Súd v sicílskej Catanii rozhodol, že loď Sea-Watch 3 plávajúca pod holandskou vlajkou "vplávala do Talianska jednostranne a bez povolenia pobrežnej stráže".

Taliansky súd v piatok nariadil zastaviť vyšetrovanie talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho za nezákonné zadržiavanie lode s migrantmi, informovala agentúra ANSA.

Prípad sa týkal 47 utečencov, zachránených 19. januára vo vodách Líbye loďou Sea-Watch rovnomennej nemeckej mimovládnej organizácie; ktorí boli vpustení do Talianska až po takmer dvoch týždňoch čakania na mori.

Loď zakotvila v prístave Catania až 31. januára po tom, čo Rím uzavrel dohodu o rozdelení migrantov do siedmich európskych krajín.

Syrakúzsky prokurátor Fabio Scavone následne vyšetroval, či minister vnútra nekonal proti ústave, nezneužil svoje právomoci a či migrantov na palube nedržal nezákonne.

Súd v sicílskej Catanii teraz ale rozhodol, že loď Sea-Watch 3 plávajúca pod holandskou vlajkou "vplávala do Talianska jednostranne a bez povolenia pobrežnej stráže".

"Nebol to únos, ale jednoducho výzva k poriadku a pravidlám, dobre!" povedal k výroku súdu Salvini, ktorý po nástupe do funkcie vlani v júni nechal zavrieť talianske prístavy pre lode zachraňujúce migrantov.

"Súdne procesy a vyšetrovania ma nezastrašia, ale rád vidím, že justícia potvrdila, že prístavy môžu byť uzavreté pre pirátske lode," povedal Salvini s tým, že "bude aj naďalej brániť hranice".

Vyšetrovaniu čelili aj ďalší talianski členovia vlády, vrátane premiéra Giuseppe Conteho a podpredsedu Liugiho Di Maia a ministra dopravy Danila Toninelliho. Aj v ich prípade súd nariadil vyšetrovanie ukončiť.

Zdroj: ČTK / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti