Talianska vláda uzatvorí najväčšie zariadenie pre migrantov

23.01.2019 | 18:53
  0
V stredisku pre migrantov v Castelnuovo di Porto, asi 30 kilometrov severne od Ríma, sa doteraz nachádzalo 535 migrantov.

Talianska vláda zatvorí druhé najväčšie zariadenie pre migrantov v blízkosti Ríma a viac ako 500 jeho obyvateľov presťahuje do menších táborov. Informovala o tom agentúra APA. Podľa talianskych médií vyvolalo toto rozhodnutie protesty, proti je dokonca aj starosta mesta Castelnuovo di Porto, kde sa uvedené zariadenie nachádza.

"Dal som sľub, že necháme uzavrieť veľké zariadenia pre migrantov, ktoré robia problémy, a to práve robíme. Ten, kto na základe práva môže v Taliansku zotrvať, nezostane na ulici," povedal minister vnútra a vicepremiér Matteo Salvini v rozhovore pre rozhlas.

V stredisku pre migrantov v Castelnuovo di Porto, asi 30 kilometrov severne od Ríma, sa doteraz nachádzalo 535 migantov, mnoho z nich v ňom pre povolenie na pobyt čaká dlhé mesiace. Niekoľko desiatok z nich už ubytovňu opustilo v utorok. Zariadenie má byť podľa vlády úplne prázdne do konca januára.

"Deti, ktoré tu chodia do školy, musia obec opustiť. Mladí migranti, ktorí tu už začali s integráciou, vôbec nevedia, kam pôjdu," kritizuje krok vlády starosta Riccardo Travaglini. O prácu zrejme príde aj viac ako stovka ľudí z organizácie, ktorá sa doteraz o prevádzku centra pre migrantov starala.

Zariadením v Castelnuovo di Porto prešlo od začiatku jeho fungovania asi osem tisíc migrantov. Práve toto miesto navštívil pred tromi rokmi na Veľkú noc pápež František, ktorý tu na Zelený štvrtok vykonal rituál umývania nôh. Pre tradičný obrad vtedy Vatikán vybral štyri ženy (jednu taliansku katolíčku z radov pracovníčok centra a tri eritrejské koptské kresťanky) a osem mužov (štyroch katolíkov z Nigárie, troch moslimov z Mali, Sýrie a Pakistanu a indického hinduistu).

Zdroj: ČTK


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti