Talianska vláda schválila pre občanov základný nepodmienečný príjem

18.01.2019 | 13:49
  0
Imigranti, ktorí nepochádzajú z EÚ, budú mať na nepodmienečný príjem nárok len ak žijú v Taliansku najmenej desať rokov.

Talianska vláda schválila svoje dva hlavné volebné sľuby - nepodmienený základný príjem pre chudobných, ktorí si hľadajú prácu, a zníženie dôchodkového veku. Informoval o tom vo štvrtok server Euronews.

Kritici sa domnievajú, že súbor reforiem je vzhľadom k stavu talianskej ekonomiky neudržateľný. Opatrenie musí do dvoch mesiacov schváliť parlament.

Premiér Giuseppe Conte po štvrtkovom rokovaní vlády schválenie reforiem privítal ako "projekt, ktorý sa týka piatich miliónov ľudí žijúcich v chudobe a milióna ľudí, ktorí môžu skôr odísť do dôchodku".

Zavedenie základného nepodmieneného príjmu pre chudobných a zníženie dôchodkového veku boli kľúčové body koaličnej zmluvy protiimigračnej Ligy a protestného Hnutie piatich hviezd (M5S).

V absolútnej chudobe žije päť miliónov ľudí

V roku 2017 žilo podľa údajov talianskeho štatistického úradu ISTAT päť miliónov Talianov v absolútnej chudobe. To znamená, že si nemôžu dovoliť základné tovary a služby. Väčšina z nich žije na južnom Taliansku, kde má najviac podporovateľov M5S.

Na nepodmienený základný príjem 780 eur bude mať podľa súčasného návrhu nárok každý mesiac človek v domácnosti, ktorá žije v podnájme a nemá iný zdroj zárobku. Z toho 150 eur musí pripadnúť na nájom či splátku hypotéky.

Ak má niekto príjem nižší ako 780 eur, bude mu pridané až do výšky tejto sumy, ktorá sa pokladá za hranicu chudoby pre jednu osobu, ktorá žije v podnájme. Imigranti, ktorí nepochádzajú z EÚ, budú mať na nepodmienečný príjem nárok len ak žijú v Taliansku najmenej desať rokov.

Ľudia, ktorí budú poberať nepodmienený príjem, musia týždenne vykonať osem hodín verejne prospešnej práce, chodiť na školenia a kurzy a prijať jednu z troch ponúk práce, ktoré zodpovedajú ich kvalifikácii.

Dávky možno poberať po 18 mesiacov a potom je potrebné o ne požiadať znovu. Firma, ktorá takú osobu zamestná, bude do vypršania 18 mesiacov dostávať jej dávky. Za zneužitie systému hrozí trest až šesť rokov väzenia.

Odchod od dôchodku sa zníži

Odchod do dôchodku by sa mal riadiť podľa "kvóty 100" - ten, kto bude do dôchodkového systému prispievať 38 rokov, bude môcť do dôchodku odísť v 62 rokoch namiesto doterajších 67 rokov.

Šéf M5S a vicepremiér Luigui Di Maio informoval, že nepodmienený príjem bude udeľovanie od apríla a že vo februári budú zverejnené informácie, ako o neho bude možné zažiadať.

Zdroj: ČTK / euronews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti