Talianska loď s migrantmi zakotvila na Sicílii

13.06.2018 | 12:42
  0
Po kritike zo strany Emmanuela Macrona si Taliansko predvolalo francúzskeho veľvyslanca na konzultácie.

Plavidlo talianskej pobrežnej stráže s viac než 900 migrantmi na palube zakotvilo v stredu na Sicílii. Podľa agentúry AP ide o znak toho, že nová talianska protiimigračná vláda naďalej prijíma istý počet žiadateľov o azyl, zároveň tým však núti zvyšok Európy, aby prijímala ďalších.

Loď Diciotti zakotvila v sicílskom prístave Catania skoro ráno a jej posádka začala s vyloďovaním 932 pasažierov. Na jej palube boli aj telá dvoch migrantov, ktorí zomreli počas plavby.

V rovnakom čase plavidlo Aquarius, ktoré patrí humanitárnej organizácii SOS Mediterranee a vezie 629 utečencov, pokračovalo vo svojej plavbe smerom na západ do španielskeho prístavu Valencia, kam bolo presmerované po tom, čo mu Taliansko a Malta zakázali zakotviť vo svojich prístavoch.

Osudy oboch plavidiel ukazujú posun v politike novej vlády v Taliansku, ktorá odmieta vstup lodiam humanitárnych organizácií plaviacich sa pod európskymi vlajkami, povolí však zakotviť plavidlám talianskeho námorníctva.

Nová politika Talianska zvýšila napätie v Európe. Francúzsko obvinilo Taliansko z cynického a nezodpovedného správania.

Po kritických vyjadreniach francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona si Taliansko v stredu predvolalo francúzskeho veľvyslanca na konzultácie, píše AP. Rezort talianskej diplomacie vo vyhlásení uviedol, že veľvyslanca predvolali v stredu ráno po včerajšom stanovisku Paríža o Aquariuse.

Macronov úrad v utorok uviedol, že Francúzsko nechce vytvoriť precedens, ktorý by niektorým európskym krajinám umožnil porušovať medzinárodné zákony a spoliehať sa na ďalšie členské štáty Európskej únie, že prijmú migrantov.

Zdroj: aktuality.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti