Takzvaný inkluzívny kapitalizmus je spoločným projektom Rothschildovcov a pápeža

03.01.2021 | 15:51
  15
Od roku 2018 nabrala popularizácia konceptu inkluzívneho kapitalizmu jasné organizačné formy. Z iniciatívy Lynn de Rothschildovej vznikla medzinárodná nezisková organizácia  Coalition for Inclusive Capitalism (CIC).

Nová globálna aliancia

Pokračovanie v pojednaní o takzvanom inkluzívnom kapitalizme. Autorstvo tohto výrazu samozrejme nepatrí Klausovi Schwabovi, hoci vďaka svojej najnovšej knihe sa stal jedným z hlavných propagátorov „veľkej reštrukturalizácie“ kapitalizmu na sociálny systém, v ktorom má byť východiskom pre bohatých aj chudobných.

Forester de Rothschildová, manželka Roberta de Rothschilda je hlavným prispievateľom popularizácie konceptu inkluzívneho kapitalizmu. Ide o jedného z najvplyvnejších členov klanu Rothschildovcov súčasnosti. Lynn je zároveň generálnou riaditeľkou EL Rothschild, holdingovej spoločnosti, ktorú zdieľa so svojím manželom. Spoločnosť investovala do médií (vrátane The Economist ), ako aj do nehnuteľností, obchodu so správou aktív, infraštruktúry, poľnohospodárstva a výroby spotrebného tovaru. Geografický holding – USA, Veľká Británia, Európa, Afrika, India.

Od roku 2018 nabrala popularizácia konceptu inkluzívneho kapitalizmu jasné organizačné formy. Z iniciatívy Lynn de Rothschildovej vznikla medzinárodná nezisková organizácia  Coalition for Inclusive Capitalism (CIC). Na webovej stránke CIC môžete  zistiť, že k tejto koalícii sa pripojili: Unilever, Johnson-Johnson, Nestlé, Pepsico, Dow Chemical, DuPont atď. Rovnako ako aj najväčšie finančné holdingové spoločnosti na svete zaoberajúce sa správou aktív: State Street Global Advisors, BlackRock, Vanguard, Amundi Asset Management, Schroders, Barings, JPMorgan Chase & Co. a pod.

Koalícia sa dva roky pripravuje na ďalší krok. Tento krok prišiel 14. decembra 2020 na stretnutí v New Yorku, kde koalícia podpísala dohodu s Vatikánom o spoločnom úsilí postaviť ľudstvo na koľajisko inkluzívneho kapitalizmu. CIC podpísala dohodu o vytvorení Rady pre inkluzívny kapitalizmus s Vatikánom (CICV).

Taktiež sa objavila webová stránka CICV, z ktorej je zrejmé, že na partnerstve sa zúčastňuje 33 organizácií. Túto dohodu medzi Koalíciou pre inkluzívny kapitalizmus a Vatikánom už niektorí novinári označili ako „globálnu alianciu“, „úniu kríža a mamonu“.

Lynn Forester de Rothschildová a pápež František si vymenili protokolárne zdvorilosti. Hovorkyňa Rothschildovej uviedla: „Reagujeme na výzvu pápeža Františka vytvoriť inkluzívnejšiu ekonomiku, ktorá spravodlivejšie rozdeľuje výhody kapitalizmu a umožňuje ľuďom naplno využívať ich potenciál.“

Pápež František to komentoval slovami: „Je naliehavo potrebný ekonomický systém, ktorý je spravodlivý, dôveryhodný a schopný vyriešiť najvážnejšie problémy, ktorým čelí ľudstvo a naša planéta. Táto výzva je hľadaním spôsobov, ako z kapitalizmu urobiť inkluzívnejší nástroj celostného blahobytu človeka.“

Zároveň boli zverejnené aj niektoré podrobnosti o činnostiach koalície a novej Rady pre inkluzívny kapitalizmus. Kľúčovými osobnosťami rady je madam Rothschildová a pápež František.

Blízko ich dvojice sú prezident Ford Foundation – Darren Walker, prezident Rockefellerovej nadácie – Rajiv Shah, ako aj generálni riaditelia spoločností Visa, Mastercard, Bank of America a British Petroleum corporations.

Osobitný vyslanec OSN pre klímu Mark Carney je tiež medzi „obzvlášť blízkymi“ osobami. Nie je ani tak klimatológ, ako skôr bankár. V rokoch 2000-2013 šéfoval Bank of Canada a v rokoch 2013 – 2020 bol guvernérom Bank of England. A v roku 2019 Mark Carney na výročnej konferencii Federálneho rezervného systému USA (FED) v americkom meste Jackson Hole, za účasti vedúcich centrálnych bánk rôznych krajín a vedúcich divízií FRS navrhol nahradiť dolár ako svetovú rezervnú menu, novou digitálnou menou.

Oficiálnym riadiacim orgánom Rady pre inkluzívny kapitalizmus s Vatikánom je skupina „opatrovníkov“, celkovo 27 dôležitých osôb. Ide o všetky vyššie uvedené mená ku ktorým patria okrem iného aj:

Oliver Bethe  – predseda predstavenstva Allianz SE ;
Mark Benioff  – predseda predstavenstva, generálny riaditeľ a zakladateľ spoločnosti Salesforce;
Edward Brin  – výkonný predseda Dupontu ;
Kenneth Fraser  – predseda predstavenstva a výkonný riaditeľ spoločnosti Merck & Co., Inc. ;
Brian Moynihan  – predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Bank of America ; Deena Mulliganová – prezidentka a generálna riaditeľka americkej poisťovacej spoločnosti Guardian ;
Ronald P. O’Hanley  – prezident a generálny riaditeľ spoločnosti State Street Corporation a ďalší.

Medzi „správcov“ patrí aj niekoľko zodpovedných osôb z nepodnikateľských organizácií:  

Angel Gurria  – generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD);
Sharan Burrow  – generálny tajomník Medzinárodnej konfederácie odborových zväzov;
Fiona Ma – kalifornská štátna pokladníčka.

Niektorí vidia mystický význam v počte „strážcov“ rovných 27: slobodomurári majú „hlavu chrámu“ na 27. kroku.

Odhaduje sa, že spoločnosti zastúpené v depozitnej skupine majú spravované aktíva cez 10,5 bilióna USD, spoločnosti s trhovou kapitalizáciou cez 2,1 bilióna USD a 200 miliónov zamestnancov v 163 krajinách. Niektorí odborníci, ktorí porovnávajú „globálnu alianciu“ a klub Bilderberg z hľadiska finančných ukazovateľov, prichádzajú k záveru, že aliancia je o dosť významnejšia.

Pápežove slová o projekte inkluzívneho kapitalizmu, zverejnené na webovej stránke CICV sú citované v najvplyvnejších médiách: „Inkluzívny kapitalizmus, ktorý nenecháva nikoho pozadu, nevyhadzuje nikoho z našich bratov a sestier, je ušľachtilým úsilím hodným nášho najlepšieho úsilia.“

Vytvorenie „globálnej aliancie“ svetovým kapitálom je ďalšou dymovou clonou, ktorá má priniesť „veľkú reštrukturalizáciu“, ktorá potvrdí dominanciu superbohatých na celej planéte.

Všimnime si však prvý nespochybniteľný úspech „globálneho spojenectva“: za pár mesiacov sa im podarilo nasadiť masky miliardám ľudí, čo urobilo z masky na tvári človeka prejav vyjadrenia podriadenosti. Teraz môžu sami odstrániť masku zo svojich aktivít a konať otvorene. Potom nebude potrebný šéf Vatikánu ako „príves“ ku „globálnemu spojenectvu“.

Autor: Valentin Jurijevič Katasonov (Fond strategickej kultúry) - pôsobil ako konzultant pri OSN, poradca MMF a posledné roky ako profesor na Moskovskom inštitúte medzinárodných vzťahov MGIMO.

Zdroj: fondsk.ru
Preklad: hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti