Tajná misia zlyhala. Nový americký satelit Zuma bol zničený

09.01.2018 | 12:47
  0
Vývoj satelitu financovala neznáma zložka v rámci americkej vlády.

Prísne tajná misia, ktorej cieľom bolo vyslať na obežnú dráhu vládny satelit zlyhala. Raketa Falcon 9 spoločnosti SpaceX mala v nedeľu vyniesť do vesmíru zariadenie, ktoré je zahalené rúškom tajomstva. 

Náklad aj satelit, ktorý odštartoval z Mysu Canaveral na Floride bol podľa správ zničený po tom, ako sa Zuma neoddelila od druhého stupňa nosnej rakety Falcon 9. Spoločnosť SpaceX však túto konkrétnu správu nekomentovala.

Americkí zákonodarcovia boli informovaní, že misia bola „úplnou stratou“, keď sa po neoddelení od rakety zrútil náklad späť do atmosféry. Informoval o tom denník Wall Street Journal.

Satelit Zuma bol pripojený rakete Falcon 9, ktorá po vynesení družice zhorí následne v atmosfére.

Spoločnosť Northrop Grumman postavila satelit na objednávku americkej vlády a jeho hodnota je podľa Wall Street Journal niekoľko miliárd dolárov. Northrop Grumman, ktorá je firmou podnikajúcou v leteckom, kozmickom a obranom priemysle si na vynesenie zariadenia na nízku obežnú dráhu Zeme vybrala práve spoločnosť SpaceX Elona Muska.

Hovorca Northrop Grumman sa k incidentu odmietol vyjadriť. Pre denník Wall Street Journal iba povedal, že spoločnosť nemôže komentovať „tajné misie“.

Hovorca spoločnosti SpaceX vyhlásil, že podľa analýzy raketové motory a navigačné systémy Falcon 9 fungovali bez závad.

Vývoj satelitu Zuma, ktorý je predmetom utajenia, financovala podľa portálu RT neznáma zložka v rámci americkej vlády.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti