Syn migrantov inštruoval 12-ročného chlapca, aby sa odpálil na vianočných trhoch

10.01.2018 | 12:58
  0
Mladý Rakúšan priznal členstvo v teroristickej organizácii islamský štát.

Rakúsky tínedžer bol obvinený z toho, že presvedčal 12-ročného chlapca z Nemecka, aby spáchal samovražedný bombový útok na vianočných trhoch.

Mladý muž (Lorenz K.) vo veku 18 rokov je obvinený z toho, že chlapcovi poradil cez WhatsApp ako zostrojiť samovražednú bombu a následne vykonať útok.

Chlapec bol zatknutý po neúspešnom pokuse odpáliť bombu naplnenú klincami na vianočnom trhu v Nemecku len niekoľko týždňov pred teroristickým útokom, ktorý sa odohral v decembri roku 2016 v Berlíne.

Tínedžer sa narodil v Rakúsku prisťahovalcom z Albánska. Uvedené obvinenia síce poprel, ale zároveň priznal svoje členstvo v teroristickej organizácii islamský štát.

Keď ho pred takmer rokom rakúske orgány zatkli, tamojší minister vnútra vtedy poukázal na prítomnosť džihádistov v krajine. Obsah 55-stranovej obžaloby bol zverejnený až teraz.

Chlapec, ktorý mal teroristický čin vykonať sa narodil v Nemecku irackým rodičom. Vo väzbe je držaný za pokus o samovražedný bombovový útoku na vianočnom trhu v meste Luwdigshafen.

Keď sa mu výbušný systém nepodarilo odpáliť, spanikáril, začal utekať a batoh s bombou naplnenou klincami odhodil do kríkov. Nemeckí policajti ho zatkli len pár týždňov pred útokom nákladného automobilu na vianočnom trhu v Berlíne, pri ktorom prišlo o život 12 ľudí.

Z obžaloby vyplýva, že 12-ročný chlapec chcel samovražedný útok vykonať v kostole, ale Lorenz K. mu odporučil, aby sa zameral na viac preplnené miesta. Podobne inštruoval aj 16-ročné dievča taktiež z Nemecka, s ktorou sa oženil podľa islamského zákona. Jej otec kontaktoval políciu, keď v mobile svojej dcéry našiel správu od Lorenza K.

Mladému Rakúšanovi v prípade uznania viny hrozí 15 rokov za mrežami.

Zdroj: telegraph.co.uk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti