Svetoví lídri sa v rámci boja proti antisemitizmu schádzajú na Svetovom fóre o holokauste v Jeruzaleme

23.01.2020 | 14:08
  12
Fórum s mottom "Pamätať na holokaust, bojovať proti antisemitizmu" organizujú kancelária izraelského prezidenta, Jad va-šem a nadácia World Holocaust Forum Foundation.

Izraelský prezident Reuven Rivlin sa vo štvrtok pred začiatkom Svetového fóra o holokauste v Jeruzaleme stretol s britským princom Charlesom, píše agentúra AP.

Piate Svetové fórum o holokauste sa koná vo štvrtok v múzeu Jad va-šem, hlavnom izraelskom pamätníku obetí a hrdinov holokaustu v Jeruzaleme. Zúčastňuje sa na ňom niekoľko desiatok hláv štátov a vlád z celého sveta. Zhromaždenie sa koná pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau.

Charles sa spoločne s desiatkami prezidentov a iných vysokých predstaviteľov štátov zúčastní na tomto najväčšom zhromaždení zameranom na pripomenutie holokaustu a boja proti modernému antisemitizmu. Rivlin Charlesovi za účasť na podujatí poďakoval.

Pred začiatkom samotného fóra o 13.30 h miestneho času (14.30 h SEČ) sa v Jeruzaleme koná mnoho bilaterálnych stretnutí vysokopostavených predstaviteľov jednotlivých štátov.

Ruský prezident Vladimir Putin hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Lídri ocenili kvalitu vzťahov medzi Moskvou a Jeruzalemom, ktoré utužila ruská intervencia vo vojne v susednej Sýrii.

Putin sa v Jeruzaleme stretol aj s matkou mladej Izraelčanky Naamy Issacharovej, odsúdenej v Rusku za držanie a pašovanie drog na sedem a pol roka väzenia. Matke zadržiavanej povedal, že "všetko bude v poriadku". Otázky jej omilostenia sa však na spoločnej tlačovej konferencii s Netanjahuom nedotkol.

Na piatok Svetovom fóre o holokauste sa očakávajú delegácie zo 49 štátov sveta, pričom 41 z nich bude viesť hlava štátu. Medzi najprominentnejších hostí patria americký viceprezident Mike Pence, ruský prezident Vladimir Putin, britský princ Charles a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Macron sa dostal v stredu počas prehliadky jeruzalemského Starého Mesta do slovnej potýčky s izraelskou políciou. Macron obvinil mužov zákona z porušenia pravidiel, ktoré im zabraňujú vstúpiť do Kostola sv. Anny. Tento chrám z križiackej éry je totiž vlastníctvom francúzskej vlády a považovaný za francúzske územie.

"Nepáči sa mi, čo ste tu predo mnou spravili. Choďte von, prosím. Je mi ľúto, ale my poznáme pravidlá. Nikto nemusí provokovať. My sme pokojní. Prosím, rešpektuje pravidlá, ktoré sú tu už stáročia. So mnou sa nezmenia. Je to jasné?" varoval Macron zvýšeným hlasom v angličtine izraelských policajtov v klenutom vchode do chrámu.

Viac sa dočítate TU.

Čaputová si v Izraeli uctí pamiatku obetí holokaustu

Slovensko na podujatí na pozvanie prezidenta Reuvena Rivlina zastupuje prezidentka Zuzana Čaputová. Počas návštevy si hlava štátu uctí obete holokaustu. Vo štvrtok sa zúčastní na spomienkových podujatiach v Múzeu holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme pri príležitosti 75. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau. V piatok sa prezidentka stretne s izraelským prezidentom a v Jeruzaleme navštívi posvätné miesta.

Medzi účastníkmi fóra budú aj štyria králi a lídri krajín ako Austrália, Kanada, Nemecko, Taliansko, Ukrajina či Argentína, ako aj vysokopostavení zástupcovia Európskej komisie, Európskej rady a Európskeho parlamentu.

Fórum s mottom "Pamätať na holokaust, bojovať proti antisemitizmu" organizujú kancelária izraelského prezidenta Reuvena Rivlina, pamätník obetí a hrdinov holokaustu Jad va-šem a nadácia World Holocaust Forum Foundation, ktorá bola založená filantropom a aktivistom Mošem Kantorom pochádzajúcim z Moskvy.

Na bezpečnosť bude dohliadať 10.000 príslušníkov izraelskej polície.

Zdroj: topky.sk (1), (2) / InfoVojna / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti