Švédsko sa kvôli migrantom vymyká kontrole

11.10.2019 | 11:25
  2
Podľa policajných štatistík vo Švédsku rastie počet bombových útokov, počet znásilnení či počet okradnutí mladých ľudí.

Líder najväčšej opozičnej strany Moderaterna (Umiernená strana) Ulf Kristersson nedávno vo svojom článku v denníku Aftonbladet napísal: "Löfven, stratil ste kontrolu nad Švédskom."

Vo svojom článku kritizoval švédskeho premiéra Stefana Löfvena za neschopnosť riešiť najpálčivejšie problémy dnešného Švédska, píše Judith Bergmannová v článku uverejnenom na webe Gatestone Institute.

Podľa Kristerssona:

"Dve oblasti, na ktoré my [Umiernená strana] kladieme veľký dôraz, sú právo a poriadok a integrácie. Pretože v týchto oblastiach dnes spočívajú najväčšie problémy Švédska."

"V minulom roku došlo k 306 prípadom streľby, pri ktorých zahynulo 45 ľudí. Podľa polície sa počet obetí streľby od roku 2014 zdvojnásobil. V rovnakom období sa podľa Bra (švédska Rada pre prevenciu kriminality) strojnásobil počet obetí pohlavného zneužívania ..."

"Je potrebné prijať konkrétne reformy. Navrhli sme ich, ale sociálni demokrati ich odmietajú."

"Zároveň tu máme integračnú krízu: Viac ako polovicu všetkých nezamestnaných tvoria ľudia, ktorí sa narodili mimo Švédska. V našich vylúčených oblastiach [utanförskapsområden] sú školy, kde menej ako polovica študentov absolvuje úspešne všetky predmety ... Veľa detí, aj keď sa už narodili vo Švédsku, len tak tak hovorí švédsky a mnoho ich je vystavených rozsiahlemu útlaku [v mene] kultúry cti. Aj v tejto oblasti sme vyzývali na prijatie reforiem, ale sociálni demokrati ich odmietajú. "

"Imigrácia a integrácia spolu úzko súvisia. Preto je potrebná dlhodobá prísna imigračná politika. Bežným postupom by malo byť udelenie povolenia len na dočasný pobyt, a čo sa týka zlúčenia rodiny, tak pravidlom by mala byť požiadavka finančnej sebestačnosti."

"Udelenie povolenia na trvalý pobyt by malo byť podmienené znalosťou švédčiny a finančnou sebestačnosťou."

Kristerssonova kritika ukazuje, že politický mainstream vo Švédsku si plne uvedomuje základné problémy krajiny.

Táto kritika je zvlášť významná tým, že prichádza od Umiernenej strany: Kristerssonov predchodca Frederik Reinfeldt, ktorý bol v rokoch 2003 až 2015 predsedom Umiernenej strany a v rokoch 2006 až 2014 švédskym premiérom, tieto obavy nezdieľal.

V roku 2014 Reinfeldt vyzval Švédov, aby "otvorili svoje srdcia" utečencom z celého sveta.

"Prosím teraz občanov Švédska o trpezlivosť a solidaritu s vonkajším svetom ... V dlhodobom horizonte týmto spôsobom vytvoríme lepší svet ... Bude to stáť peniaze, budeme sa musieť kvôli tomu uskromniť, ale títo ľudia sú skutoční utečenci, ktorí zachránili len svoj holý život. "

Zdá sa, že Kristersson si na rozdiel od súčasnej švédskej vlády uvedomuje, čo sa medzitým so Švédskom stalo.

Podľa švédskeho Úradu pre ochranu a pripravenosť komunity (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB) je dnes terorizmus v celom Švédsku reálnou hrozbou, a preto sa na teroristické útoky musia pripraviť aj menšie obce.

"Po prvé," povedal Jonas Eriksson, ktorý je v MSB zodpovedný za bezpečnosť verejnosti, "si musíte pripustiť, že k tomu môže dôjsť dokonca aj v menších mestách ... A potom si musíte ujasniť, čo je vo vašej obci zraniteľným cieľom."

Vyhlásenie prišlo po tom, čo polícia v auguste 2019 prekazila potenciálny teroristický útok v meste Östersund.

Podľa denníka Aftonbladet sa údajný páchateľ pokúsil nabehnúť autom do davu. Muž je navyše vyšetrovaný kvôli svojim väzbám na teroristu Rachmata Akilova, ktorý bol odsúdený za to, že v apríli 2017 vošiel kamiónom na nákupnú triedu v centre Štokholmu, prerazil priečelie obchodného domu a usmrtil päť ľudí.

Podľa policajných štatistík sa vo Švédsku od januára do konca júla 2019 stalo 120 bombových útokov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2018, keď došlo k 83 bombovým útokom, ide o nárast o 45%. Situácia je vážna hlavne na juhu Švédska, kde prebehlo 44 bombových útokov.

"V súčasnej dobe môžeme o príčinách len špekulovať. Máme čoraz väčší problém s kriminalitou a sociálnym vylúčením," povedala Petra Stenkulaová, hlavná policajná vyšetrovateľka švédskeho južného regiónu. "Je možné, že v porovnaní s nedávnou minulosťou je dynamit dnes dostupnejší, zatiaľ čo je teraz ťažšie dostať sa k zbraniam."

Len v južnom švédskom meste Landskrone, ktoré má približne 35 000 obyvateľov, došlo od decembra 2018 k siedmim výbuchom a bombovým útokom. V auguste 2019 bol výbuchom poškodený vchod do landskronskej radnice.

"Tí, ktorí to robia, chcú narušiť civilizovanú spoločnosť - nedovolíme, aby sa im to podarilo," povedal člen mestskej rady Torkild Strandberg z Liberálnej strany.

Ďalšie mesto ležiace na juhu Švédska - Linköping - zažilo v auguste 2019 už druhý výbuch v tomto roku. Polícia našla podozrivý predmet, o ktorom sa domnievala, že obsahuje výbušniny. Keď bol podozrivý predmet likvidovaný policajnými pyrotechnikmi, tak došlo k silnej explózii, ktorá zničila policajný sklad a poškodila niekoľko ďalších budov.

Na začiatku júna, tiež v Linköpingu, zničil výbuch obytnú budovu. Našťastie nebol nikto zabitý, ale 20 ľudí bolo zranených. Polícia má podozrenie, že tento incident mali na svedomí zločinecké gangy.

V dôsledku neustálej neistoty, ktorú tieto udalosti spôsobujú, dramaticky vzrástol dopyt po ochranke a ďalších bezpečnostných službách. Ako súkromné spoločnosti, tak i obce sa snažia najať viac strážcov.

Podľa tlačového hovorcu Švédskej obchodnej asociácie Hansa Tjernströma vynaloží každoročne priemerný obchod s potravinami na pracovníkov ochranky a ďalšie bezpečnostné opatrenia približne 600 000 švédskych korún (cca 58-tisíc eur). Podľa zdroja z bezpečnostného priemyslu budú v nasledujúcich troch rokoch musieť bezpečnostnej agentúry najať 5 300 nových zamestnancov.

Zvyšuje sa tiež tempo rastu počtu znásilnení a sexuálnych útokov. Len v malebnom švédskom univerzitnom meste Uppsale, v ktorého centre sa 80% dievčat necíti bezpečne, stali sa na začiatku augusta počas štyroch dní štyri znásilnenia a pokusy o znásilnenie.

V Štokholme došlo počas augustového mládežníckeho festivalu "Sme Stockholm" k dvom znásilneniam a asi desiatich ďalším sexuálnym trestným činom. Na letnom festivale "Tance a srandy" v Piteå prebehlo skupinové znásilnenie, ktorého sa zúčastnilo desať mužov.

V nedávnom komentári v denníku Aftonbladet vyzvala poslankyňa parlamentu za umiernenú stranu Josefin Malmqvistová ministra spravodlivosti a súčasne aj ministra pre migračnú politiku Morgana Johanssona: "Urobte koniec znásilňovaniu - nekašlite na ženy!"

Vo svojom článku Josefin Malmqvistová napísala:

"Počet sexuálnych zločinov sa počas doby, čo Morgan Johansson (Sociálni demokrati) vykonáva funkciu ministra spravodlivosti, prudko zvýšil: Už tretí rok po sebe sa počet ohlásených znásilnení zvýšil na 20 ohlásených znásilnenia denne v roku 2018. V roku 2019 zatiaľ počet ohlásených znásilnenia vzrástol o 14 percent...

Vo Švédsku - v jednej z najviac rovnostárskych krajín sveta - je sloboda žien ohrozená. To, že sa ženy nemôžu voľne pohybovať po uliciach a námestiach, bez toho, aby sa museli obávať, že budú napadnuté, je vážnym obmedzením ich slobody a sebaurčenia.

Hoci stále viac žien hlási polícii sexuálne trestné činy, miera súdne vyriešených znásilnenie je stále desivo nízka. Preskúmanie prípadov znásilnenia prebehnutých v posledných rokoch ukázalo, že na odsúdenie páchateľa došlo iba v 5 prípadoch zo 100 ohlásených prípadov znásilnenia."

Josefin Malmqvistová zakončila svoj článok takto:

"Teraz je čas prestať hovoriť a začať konať. Rozpočet schválený Umiernenou stranou a Kresťanskými demokratmi zvýšil financovania polície, ale je potrebné urobiť viac. V máji 2018 väčšina poslancov Parlamentu schválila návrh Umiernenej strany na sprísnenie trestov za znásilnenie. Od tej doby sa však nič iné nezmenilo. Je najvyšší čas, aby minister spravodlivosti (Sociálni demokrati) začal konať v záujme švédskych žien."

Ďalšou skupinou obyvateľstva, ktorá v krajine trpí, pretože právo a poriadok vzali za svoje, sú švédske deti. Podľa BRA (švédska Rada pre prevenciu kriminality) došlo v posledných rokoch k výraznému nárastu počtu prípadov okradnutia mladých ľudí.

Počet ohlásených krádeží, ktorých cieľom boli osoby mladšie ako 18 rokov, sa výrazne zvýšil iba počas niekoľkých rokov, z 1 084 nahlásených prípadov v roku 2015 na 1 896 v roku 2018 - to je nárast o 75%. V roku 2019 bolo zatiaľ ohlásené 1 247 prípadov okradnutia mladých ľudí.

Podľa švédskeho kriminológa Svena Granath môže byť nárast počtu prípadov okradnutia mladých ľudí spôsobený tým, že je ťažšie okradnúť starších ľudí alebo kradnúť v obchodoch.

"To je ťažšie a tak idú po skupine, ktorá sa nevie tak dobre brániť. A mladí ľudia majú však tiež veci, ktoré priťahujú predovšetkým mladých zlodejov - mopedy, telefóny a šperky," povedal Sven Granath.

Zdá sa, že premiér Löfven nad Švédskom skutočne stratil kontrolu.

 

Judith Bergman je komentátorka, právnička, politická analytička a významná spolupracovníčka Gatestone Institute.

Zdroj: konzervativnyweb.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti