Švédske úrady odobrali ruskému občanovi deti do moslimskej pestúnskej rodiny

17.07.2019 | 21:14
  0
Denis Lisova utiekol s deťmi do Poľska, kde tamojší súd rozhodol, že ho na základe švédskeho zatykača nevydá.

Smutný osud ruského občana Denise Lisova ukazuje na necitlivé zaobchádzanie multikulturou prešpikovanú švédsku spoločnosť. Manželka a matka jeho troch detí ochorela schizofréniou. Nad tým, čo sa dialo potom, zostáva rozum stáť.

Švédske úrady, kde v tom čase rodina žila, jeho tri dcéry vo veku 12, 6 a 4 odobrala a odovzdala do starostlivosti moslimskej rodine. V marci 2019 sa mužovi podarilo aj s dcérami zo Švédska utiecť, bol však zadržaný na letisku vo Varšave, odkiaľ chcel odletieť do Moskvy.

Poľský súd teraz rozhodol, že muža na základe švédskeho zatykača nevydá. „Deti sa v pestúnskej rodine necítili bezpečne, čo prehlbovalo ich stres a mohlo viesť k poruchám“ povedal sudca a dodal „Otec sa už nemohol pozerať na to, ako jeho dcéram švédske úrady ubližujú“.

Podľa právneho zástupcu rodiny malo výrazný vplyv aj to, že dievčatá vyrastali v kresťanskej viere. Švédske úrady túto skutočnosť ignorovali a odovzdali ich do starostlivosti moslimskej rodine pochádzajúcej z Libanonu.

Ak by bol pán Lisov vydaný do Švédska, hrozilo by mu väzenie až na štyri roky. Rodina teraz čaká na rozhodnutie o udelení trvalého pobytu v Poľsku tak, aby najmladšia dcéra mohla od septembra začať navštevovať škôlku vo Varšave.

Zdroj: magazin1.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti