Sulíkova SaS považuje návštevu Žilinku v Rusku za prejav nekultúrnosti a štátno-bezpečnostné riziko pre Slovensko

17.01.2022 | 18:18
  36
Koaličná SaS oficiálne reagovala na účasť generálneho prokurátora na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry.

Návšteva generálneho prokurátora SR Maroša Žilinku v Moskve a podpísanie dohody medzi ruskou a slovenskou prokuratúrou je v kontexte porušovania ľudských práv a postupu voči opozícii v Ruskej federácii prejavom nekultúrnosti, ale i štátno-bezpečnostným rizikom pre Slovensko.

Uviedla to strana SaS v reakcii na účasť generálneho prokurátora na oslavách 300. výročia vzniku ruskej prokuratúry.

Prípad Alexeja Navaľného je len jeden z mnohých, kedy sú predstavitelia ruskej opozície zastrašovaní, ich základné práva sú popierané a neraz sú aj zavraždení. V tomto kontexte je návšteva Maroša Žilinku v Rusku a podpísanie akejsi dohody o spolupráci nielen prejavom nekultúrnosti a medzinárodnou hanbou, ale aj štátno-bezpečnostným rizikom pre Slovensko

Liberáli v tejto súvislosti pripomenuli legislatívne iniciatívy, ktoré sa týkajú činnosti prokuratúry a právomocí jej šéfa.

"SaS dlhodobo presadzuje reformu prokuratúry na štátne zastupiteľstvo alebo aspoň okresanie právomocí vedenia prokuratúry tak, aby prokuratúra prestala byť 'štát v štáte',“ upozornil poslanec Národnej rady SR za SaS Alojz Baránik.

"Taktiež sme predložili návrh úpravy disciplinárneho poriadku Najvyššieho správneho súdu tak, aby existovala reálna možnosť disciplinárne stíhať aj generálneho prokurátora, čo však bolo vetované zo strany Sme rodina. Aj preto sme nakoniec podali s kolegami z OĽaNO návrh Ústavnému súdu, ktorého cieľom je objasniť oprávnenia generálneho prokurátora oslobodzovať obvinených,“ dodala koaličná SaS.

Účasť generálneho prokurátora SR v Rusku odsúdila predsedníčka strany Za ľudí a vicepremiérka Veronika Remišová, ktorá si myslí, že Žilinku by mali disciplinárne stíhať. Poukazuje pritom na fakt, že šéf ruskej prokuratúry Igor Krasnov, ktorého pozvanie Žilinka prijal, je na sankčnom zoznamu EÚ.

Žilinka na margo svojej účasti uviedol, že osobný kontakt a komunikáciu s hlavami partnerských orgánov prokuratúr v zahraničí vrátane Ruskej federácie považuje za nevyhnutné.

Zdroj: topky.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti