Súd v kauze vyšetrovania pedofilnej siete zamietol Epsteinovu žiadosť o kauciu vo výške viac ako pol miliardy dolárov

19.07.2019 | 11:18
  1
Epsteina obvinili zo zneužívania maloletých dievčat a založenia pedofilnej siete.

Súd v New Yorku zamietol vo štvrtok žiadosť o prepustenie na kauciu pre amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, ktorý je obvinený z pohlavného zneužívania maloletých. Informovala o tom agentúra AP.

Rozhodnutie súdu prišlo po tom, čo prokurátor požiadal, aby Epstein zostal vo vyšetrovacej väzbe, pretože má dostatok prostriedkov na to, aby opustil Spojené štáty, a zároveň by jeho prepustenie predstavovalo bezpečnostné riziko. Prokurátor sa tiež obáva, že by sa Epstein mohol pokúsiť ovplyvňovať rastúci počet svedkov potvrdzujúcich obvinenia, že sa v minulosti dopustil sexuálneho zneužívania maloletých dievčat.

Právnici 66-ročného Epsteina tvrdia, že ich klient nemá v úmysle opustiť Spojené štáty a je ochotný poskytnúť záruku v celkovej výške 559 miliónov dolárov a na súd by mal čakať v domácom väzení vo svojom manhattanskom sídle v hodnote 77 miliónov dolárov.

Epsteina tento pondelok obvinili zo zneužívania maloletých dievčat. Z dokumentov, ktoré boli v pondelok na súde zverejnené, vyplýva, že Epstein čelí obvineniu zo založenia zločineckej siete, ktorá mu umožňovala pohlavne zneužívať desiatky neplnoletých dievčat. Najmladšie obete mali v tom čase podľa AP len 14 rokov.

Deti mu dohadzovala aj Slovenka

V správe sa spomínajú aj dve konkrétne mená žien, ktoré Epsteinovi podľa svedkov tieto návštevy maloletých dievčat „vybavovali“. Jednou z nich je Slovenka, dnes tridsaťtriročná Naďa Marcinková. Druhou je Sarah Kellen.

O oboch ženách, ktoré boli Epsteinovými kupliarkami písal už pred štyrmi rokmi britský denník The Guardian. V súčasnosti vystupujú pod menom Sarah Kensington a Nadia Marcinko.

Bývalá modelka, dnes pilotka a majiteľka firmy Aviloop Naďa Marcinková.

Súd na neho uvalil útekovú väzbu

Predstavitelia prokuratúry tvrdia, že Epstein v rokoch 2002 až 2005 platil maloletým dievčatám za masáže a následne ich vo svojich domoch na Floride a v New Yorku pohlavne zneužíval.

Finančníka zadržali ešte v sobotu na letisku Teterboro v štáte New Jersey. Hoci Epstein pred súdom vyhlásil, že sa cíti nevinný, súd na neho uvalil útekovú väzbu.

Ako pripomenula agentúra DPA, nejde o prvý proces, v ktorom figuruje tento známy finančník s väzbami na vysoko postavených predstaviteľov Spojených štátov vrátane súčasného šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa a bývalého prezidenta Billa Clintona.

Ešte v roku 2008 uzavrel štátny prokurátor s Epsteinom kontroverznú dohodu o vine a treste. Finančník sa vtedy priznal, že pre svojich klientov zabezpečoval neplnoleté prostitútky, za čo strávil rok vo floridskom väzení.

Práve v súvislosti s obnovením vyšetrovania tohto prípadu podal minulý týždeň demisiu minister práce USA Alexander Acosta.

Acosta totiž ešte v roku 2008 ako prokurátor na Floride uzavrel s Epsteinom tajnú dohodu o vine a treste. Finančník sa vtedy priznal, že pre svojich klientov zabezpečoval neplnoleté prostitútky, za čo strávil 13 mesiacov vo floridskom väzení.

Zdroj: aktuality.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti