Súd poslal Martina Daňa a Rudolfa Vaského do väzby

16.12.2019 | 20:53
  15
Youtuberov zadržala minulý týždeň Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Neúspešný prezidentský kandidát Martin Daňo a aktivista Rudolf Vasky idú do vyšetrovacej väzby. Rozhodol o tom sudca Okresného súdu Bratislava I z obavy, že budú pokračovať v trestnej činnosti. TASR o tom informoval hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak.

„Obvinení aj prokurátor podali sťažnosť, o ktorej bude po doručení rozhodovať Krajský súd v Bratislave,“ uviedol Adamčiak. Ten spresnil, že sa prokurátor odvolal pre to, že v prípade oboch obvinených súd neakceptoval kolúzne a útekové dôvody väzby, ale iba preventívne.

„Z nášho pohľadu ide o prísne rozhodnutie,“ komentoval rozhodnutie súdu obhajca obvinených Marek Para. Obvinenie samotné komentovať nechcel, avšak uviedol, že jeho klienti často komentujú háklivé témy.

Vyšetrovateľ NAKA oboch obvinených obvinil za opakujúci sa pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách.

Martinovi Daňovi bolo vznesené aj obvinenie ako samostatnému páchateľovi. „V prípade jedného skutku mu bolo vznesené obvinenie aj za prečin podnecovania,“ podotkla polícia.

Obaja obvinení sa podľa vyšetrovateľa dopúšťali páchania takýchto skutkov verejne prostredníctvom internetu. Vzhľadom na prebiehajúce úkony sa polícia nemôže vyjadrovať k obsahovej stránke stíhaných skutkov ani k dôvodom navrhovanej väzby.

Polícia rieši youtuberské výstupy

V prípade Martina Daňa navrhoval prokurátor ešte aj útekovú a kolúznu väzbu. Tieto dôvody súd neakceptoval. Aj tu sa odvolali obvinený aj prokurátor a rozhodovať bude bratislavský krajský súd.

Daňa a Vaského zadržala minulý týždeň Národná kriminálna agentúra. Neskôr obom vzniesli obvinenia za pokračovací prečin výtržníctva spáchaný formou spolupáchateľstva a závažnejším spôsobom konania na viacerých osobách.

 

Policajné uznesenie o vznesení obvinenia má 40 strán a popisuje mnohé youtuberské výstupy oboch mužov. Polícia sa opiera napríklad o ich vyjadrenia na adresu poslankyne SaS Lucie Nicholsonovej, ktorá kvôli nim mala aj policajnú ochranu.

 

Daňove daňové delikty

Martin Daňo je zároveň od začiatku decembra obvinený z daňových trestných činov. Ako konateľ obchodných spoločností so sídlom v Bratislave si v priebehu rokov 2011 a 2012 neoprávnene uplatnil nárok na vrátenie DPH za objednané služby bez reálneho plnenia. Tie sa mali týkať spracovania dát a poradenských služieb.

Daňo si mal neoprávnene uplatniť nárok na vrátenie DPH v celkovej výške 187 822 €. Organizácia Transparency International Slovensko pred časom na Facebooku zverejnila zoznam, v ktorom zhrnula všetky Daňove nedoplatky voči daniarom, Sociálnej poisťovni a zdravotným poisťovniam. Celková suma sa v polovici novembra vyšplhala na 826 tisíc eur.

Dlhy podľa organizácie pochádzajú z podnikania trinástich firiem, ktoré Daňo vlastní či vedie. Firmy majú rôzne slovenské adresy. Na otázky k podnikaniu odmietol Transparency odpovedať.

Zdroj: aktuality.sk / info.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti