Štvrť milióna ľudí protestovalo v Prahe proti Babišovi. Organizátori ďakovali Čaputovej za podporu

24.06.2019 | 09:18
  7
Protest zorganizoval spolok Milion chvilek pro demokracii ako vyjadrenie obavy o nezávislosť justície.

Najväčšia demonštrácia za uplynulých 30 rokov. Na pražskej Letenskej pláni sa dnes podvečer zišli desaťtisíce ľudí, ktorí žiadali odchod ministerky spravodlivosti Marie Benešovej a demisiu premiéra a šéfa hnutia ANO Andreja Babiša. Organizátori po začiatku demonštrácie odhadli účasť na štvrť milióna ľudí, ďalší v tom čase ešte stále prichádzali.

Protest zorganizoval spolok Milion chvilek pro demokracii ako vyjadrenie obavy o nezávislosť justície. Na akciu dohliadali desiatky policajtov, antikonfliktný tím aj koordinátor a krízový manažér záchrannej služby, pomáhali stovky dobrovoľníkov Českého Červeného kríža.

Organizátori z bezpečnostných dôvodov rozdelili Letenskú pláň na niekoľko sektorov. Pred každým sektorom bola veľkoplošná obrazovka. Vo vnútri bezpečnostných koridorov sa nachádzali stanovištia zdravotníkov, ktorí boli v prípade potreby ľuďom k dispozícii.

Záchranári a dobrovoľníci Českého červeného kríža v priebehu demonštrácie na pražskej Letnej ošetrili 60 ľudí. Sedem pacientov odviezla zdravotnícka záchranná služba do nemocnice. Išlo o kolapsové stavy, zvracanie a drobné úrazy.

Organizátori dúfali, že na protest príde dvestotisíc, ale možno až 350-tisíc ľudí. Letná sa zaplnila tak, že podľa reportérky Českého rozhlasu z pódia nebolo vidno na koniec davu. Ľudia mali české aj európske vlajky a protivládne transparenty.

Na demonštrácii sa zúčastnili aj viacerí politici, medzi rečníkmi sa však neobjavili. Na pódiu vystúpili okrem aktivistov aj známi umelci, ako sú Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák. Viacerí českí politici poskytli k protestu vyjadrenia.

Podpredseda Babišovho hnutia ANO Jaroslav Faltýnek podľa svojich slov rešpektuje právo každého vyjadriť svoj názor, uviedol iDNES.cz. "Ale vecne ich dôvodom vlastne nerozumiem," povedal a dodal, že v krajine majú nezávislú justíciu, ktorú nespochybňuje nikto okrem organizátorov protestov.

Predseda strany Piráti Ivan Bartoš sa demonštrantom poďakoval za to, že nemlčia. "Občianska spoločnosť je zásadným pilierom demokracie a obavám, ktoré vás vedú do ulíc a námestí po celej Českej republike, úplne rozumiem. Demokracia si vyžaduje prácu, starostlivosť i osobnú angažovanosť. Ďakujem za ne," povedal.

Podporu demonštrantom vyjadril aj predseda opozičnej strany ODS Petr Fiala.

Samotný Babiš v nedeľu vyhlásil, že stále nerozumie, proti čomu ľudia demonštrujú. "Myslím si, že nie som arogantný, a nemám k tomu čo povedať," reagoval podľa spravodajských portálov na obvinenie zo strany demonštrantov, že spolu s prezidentom Milošom Zemanom vytvára prostredie arogancie moci.

Počas podujatia, ktoré odštartovalo po 16:30, sa na pódiu predstavili Tomáš Klus, Krištof Kintera, Bára Basiková či Karel Kovář známy aj ako Kovy. So žiadosťou o vystúpenie sa na organizátorov údajne na obrátilo vyše 120 záujemcov.

„Vážim si, že ste sa prišli postaviť za demokraciu,“ privítal protestujúcich šéf spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, ktorý podporil snahu opozície o odvolanie Babiša.

„Nejde len o justíciu, naša krajina má mnoho veľkých problémov. Vláda ich nerieši a nerieši ich preto, že jedinou starosťou premiéra je to, ako sa vymotať z vlastných problémov,“ vyhlásil Minář.

Organizátori sa okrem iného poďakovali aj slovenskej prezidentke Zuzane Čaputovej za jej výrok o tom, že rozumie Václavskému námestiu plnému pokojných ľudí.

Do Prahy prišli tisíce ľudí z celej krajiny. Veľká časť nedeľných vlakových a autobusových spojení do Prahy bola vypredaná, podobne to bolo aj s večernými linkami z Prahy. Špeciálne autobusy s demonštrantmi boli vypravené z Brna, Olomouca, Ostravy, Liberca či Ústí nad Labem.

Impulzom ďalšieho protestu bola podľa portálu irozhlas.cz demisia ministra spravodlivosti Jana Kněžínka (za ANO) a výber jeho nástupkyne Benešovej (za ANO). Kněžínek svoj odchod oznámil deň po tom, čo štátne zastupiteľstvo informovalo o návrhu na podanie obžaloby v kauze Čapí hnízdo (Bocianie hniezdo).

V kauze je medzi obvinenými aj premiér Babiš, ktorý to označuje za politickú kauzu. Požiadavky demonštrantov sa postupne zamerali na celú vládu a demisiu premiéra. Samotný Babiš dnes pred demonštráciou zopakoval, že nerozumie tomu, prečo ľudia protestujú. Od svojich priaznivcov stále vraj cíti podporu, a tým sa bude riadiť.

„S pani ministerkou Benešovou sme urobili všetko preto, aby sme vyvrátili domnienky, splnili sme aj požiadavky týkajúce sa zákona o štátnom zastupiteľstve. Takže tomu veľmi nerozumiem, prečo sa to deje. Mrzí ma to, ľudia protestujú proti niečomu, čo sa nestalo a ani sa nestane,“ vyhlásil pred novinármi Babiš.

Podporu mu podľa jeho slov v sobotu na stretnutí v Lánoch vyjadril prezident Miloš Zeman. Tá sa podľa neho týkala aj stredajšieho hlasovania o nedôvere vláde, ktoré vyvolala opozícia pre európske auditné správy o Babišovom možnom konflikte záujmov.

Hnutie, ktoré protesty organizuje, vzniklo po parlamentných voľbách v roku 2017. Premiéra vyzýva, aby plnil predvolebné sľuby, najmä to, že bude podporovať demokraciu. Podľa spolku Babiš svoje sľuby nemyslel vážne, preto vlani členovia spolku začali kampaň Milión chvíľok pre demokraciu.

Za sto dní chceli získať milión podpisov na odstúpenie Babiša. Petíciu podľa irozhlas.cz podpísalo zatiaľ vyše 400-tisíc ľudí. Demonštrácie hradia z peňazí na transparentnom účte, kam ich podporovatelia posielajú dary.

Veľký protest sa konal už začiatkom júna, keď sa na takmer úplne zaplnenom Václavskom námestí zišlo podľa organizátorov 120-tisíc ľudí. Podľa Babiša však polícia odhadla ich počet na 90-tisíc.

V polovici júna sa konali protesty v regiónoch – vo vyše tristo mestách a obciach. Nedeľný protest na Letnej však nemal byť posledný. Veľký protest sa pripravuje aj v predvečer výročia nežnej revolúcie – 16. novembra.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna / 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti