Stupňovanie protiruského ťaženia: Česko obvinilo Rusko zo zodpovednosti za výbuch muničných skladov vo Vrběticiach, skade smerovali zbrane na Ukrajinu

18.04.2021 | 10:53
  43
Podľa českého premiéra Andreja Babiša existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov boli zapojení dôstojníci ruskej GRU.

Rusi podozriví v súvislosti s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach sa v tomto meste zdržiavali v čase, keď sa tam podľa českej polície nachádzali zbrane údajne patriace významnému bulharskému obchodníkovi, ktorý ich chcel predať Ukrajine. Informoval o tom týždenník Respekt s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Obchodník so zbraňami Emilian Gebrev bol podľa bulharskej polície v roku 2015 terčom dvoch neúspešných pokusov o otravu, ktoré údajne vykonala ruská vojenská rozviedka GRU, píše Respekt. Podľa českého týždenníka Gebrev zrejme dodával zbrane na Ukrajinu, ktorá bola v tom čase vo vojne s Ruskom.

Polícia pracuje s verziou, že obaja podozriví pricestovali do ČR s cieľom sabotovať túto zásielku zbraní, uviedol pre Respekt nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

V súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach Česká republika vypovedala v sobotu 18-tich pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. Oznámili to na mimoriadnej tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Podľa Babiša existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU.

Predseda zahraničného výboru Štátnej dumy Leonid Sluckij v reakcii na tento krok uviedol, že Rusko by malo zvážiť vystúpenie z Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE), píše spravodajský server Deníkn.cz. Moskva už predtým avizovala, že sa Prahe odplatí.

Britský veľvyslanec v ČR Nick Archer na Twitteri oznámil, že sa vzhľadom na sobotňajší pohreb princa Philipa k situácii vyjadrí až v priebehu nedele. Británia totiž vyhlásila oficiálny smútok.

Predseda českého Senátu Miloš Vystrčil na Twitteri uviedol, že výbuch vo Vrběticiach bol možno "bezprecedentný akt štátneho terorizmu". Zároveň avizoval, že sa k situácii vyjadrí v nedeľu o 10.15 SELČ na tlačovej konferencii v Senáte.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov.

Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

Rusko poprelo účasť na výbuchu vo Vrběticiach

Rusko pohrozilo Českej republike odplatou za vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, o ktorom v sobotu večer informovali predstavitelia vlády ČR.

Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach, do ktorého boli podľa zistení českých tajných služieb zrejme zapojení ruskí agenti. Ruskí predstavitelia akékoľvek zapojenie Moskvy do výbuchov vo v ČR popreli.

"Praha veľmi dobre vie, čo nasleduje po takýchto trikoch," reagovala na vyhostenie hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

Nemenovaný ruský diplomatický zdroj dokonca pre agentúru Interfax v tejto súvislosti uviedol, že ČR sa zrejme rozhodla uzavrieť svoje veľvyslanectvo v Moskve.

Prvý zástupca predsedu zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Vladimir Džabarov odmietol obvinenia českej strany ako absurdné. "Rusko nemá nič lepšieho na práci ako vyhadzovať do povetria nejaké sklady. Nikdy sme Česko nepovažovali za svojho protivníka," vyhlásil Džabarov podľa servera iDNES.cz.

Moskva podľa neho zareaguje na krok Českej republiky "náležite" zareaguje, a to zrejme recipročným spôsobom.

Podobne sa vyjadril aj predstaviteľ zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Dmitrij Novikov, teda dolnej parlamentnej komory. Vyhostenie ruských diplomatov z Prahy je podľa neho celkom neopodstatnené.

Vyhostenie 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb, oznámili v sobotu večer na mimoriadnej tlačovej konferencii český premiér Andrej Babiš a minister vnútra a zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček.

Podľa Babiša existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU. Premiér o zisteniach českých tajných služieb informoval aj prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý podľa Babiša so zvoleným postupom súhlasí.

Hovorca Pražského hradu však oznámil, že prezident Zeman na vyhostenie ruských diplomatov verejne reagovať nebude.

Česko vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády

Česká republika vyhostí 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Na opustenie ČR dostali 48 hodín. Oznámil to v sobotu večer na mimoriadnej tlačovej konferencii český minister zahraničných vecí a vicepremiér Jan Hamáček. Vyhostenie súvisí s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach, do ktorého boli zrejme zapojení ruskí agenti, uviedol na svojej webstránke český Deník N.

Podľa Hamáčka boli vyhostení pracovníci ruskej ambasády identifikovaní českými tajnými službami ako dôstojníci tajných služieb. Minister Hamáček si v súvislosti s vyhostením pracovníkov ambasády predvolal v sobotu na 19. hodinu ruského veľvyslanca v ČR Alexandra Zmejevského, aby ho o tomto kroku informoval.

Dôvodom vyhostenia je podozrenie zo zapojenia dôstojníkov ruskej vojenskej rozviedky do výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice v Zlínskom kraji z októbra a decembra 2014. Likvidačné práce na mieste výbuchov sa skončili až vlani na jeseň.

"Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania... Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať," vyhlásil v tejto súvislosti premiér Andrej Babiš.

Podľa Babiša, ktorý vystúpil na tlačovej konferencii spoločne s Hamáčkom, existuje dôvodné podozrenie, že do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU. Premiér o zisteniach českých tajných služieb informoval aj prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý podľa Babiša so zvoleným postupom súhlasí.

Podľa Hamáčka Česko priebežne o celej záležitosti informuje svojich partnerov z EÚ a NATO a žiada o ich podporu.

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Hľadané osoby používajú najmenej dve rôzne identity, napísal server iDNES.cz.

Podľa denníka po týchto odhaleniach dostáva úplne iný rozmer skutočnosť, že došlo k zrušeniu Hamáčkovej plánovanej cesty do Moskvy, kde mal ísť v pondelok rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Vyjádření premiéra Bohuslava Sobotky k prvnímu výbuchu ve Vrběticích v roce 2014:

Zdroj: cas.sk (1), (2), (3) / YouTube

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti