Stretnutie Kim Čong-una a Putina sa začalo, Kim ich rozhovory pokladá za zmysluplné

25.04.2019 | 09:03
  0
V meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe sa vo štvrtok začal prvý summit severokórejského vodcu Kim Čong-una s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Kim a Putin si podali ruky v priestoroch areálu Ďalekovýchodnej federálnej univerzity na Ruskom ostrove, kde sa toto vrcholné podujatie koná.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril presvedčenie, že návšteva Kim Čong-una v Rusku pomôže vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove. Informovala o tom agentúra TASS.

Putin ďalej uviedol, že víta úsilie Pchjongjangu o normalizáciu vzťahov s Južnou Kóreou a Spojenými štátmi.

„Som presvedčený, že vaša návšteva v Rusku… nám pomôže lepšie pochopiť, ako môžeme vyriešiť situáciu na Kórejskom polostrove a čo môže Rusko urobiť na podporu v súčasnosti prebiehajúcich pozitívnych procesov,“ povedal šéf Kremľa Putin Kimovi. „Čo sa týka bilaterálnych vzťahov, na rozvoji hospodárskych vzťahov máme veľa práce,“ dodal podľa správy agentúry AFP.

Kim vyjadril nádej, že jeho stretnutie s Putinom prispeje k rozvoju vzájomných bilaterálnych vzťahov a urovnaniu situácie na Kórejskom polostrove. Vzájomné rozhovory označil za „veľmi zmysluplné.“

„Myslím, že to bude veľmi užitočné stretnutie pri rozvíjaní vzťahu medzi týmito dvoma krajinami, ktoré majú dlhé priateľstvo a históriu, smerom k stabilnejšiemu a zdravšiemu,“ povedal Kim v úvode rokovania. „Keďže svet je zameraný na Kórejský polostrov, myslím, že budeme viesť veľmi zmysluplný dialóg.“ Putin a Kim majú na programe stretnutie medzi štyrmi očami na pôde tamojšej dalekovýchodnej štátnej univerzity na Ruskom ostrove, ktorý je s Vladivostokom spojený mostom. Neskôr sa k nim pripoja ďalší vysokopostavení predstavitelia a poradcovia z oboch krajín a bilaterálne stretnutie bude pokračovať v rozšírenom formáte.

Témou vôbec prvého stretnutia Kima s ruským prezidentom budú možnosti politického a diplomatického riešenia jadrového problému na Kórejskom polostrove.

Hovoriť sa bude aj o zabezpečení bezpečnosti v severovýchodnej Ázii ako celku. Lídri budú tiež diskutovať o stave bilaterálnych vzťahov oboch krajín vrátane politických, hospodárskych, kultúrnych a humanitárnych väzieb. Podpis žiadnych dokumentov ani spoločného vyhlásenia sa neplánuje.

Kim pricestoval do Vladivostoku vo svojom vlaku v stredu. Vyjadril nádeje na „úspešnú a užitočnú“ návštevu. „Dúfam, že táto návšteva bude úspešná a užitočná. Taktiež dúfam, že budeme schopní viesť rokovania, ktoré prispejú k riešeniu situácie na Kórejskom polostrove, ako aj k rozvoju našich bilaterálnych vzťahov,“ vyhlásil Kim pre ruské médiá.

Kimova prvá návšteva Ruska sa uskutočňuje zhruba dva mesiace po druhom jadrovom summite s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Hanoji, ktorý sa skončil predčasne.

Putin v roku 2002 absolvoval summit aj s Kimovým zosnulým otcom Kim Čong-ilom, ktorý sa v roku 2011 stretol aj Dmitrijom Medvedevom, ktorý bol v tom čase prezidentom.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti