Strach z opätovného zatvárania ekonomík spôsobil na európskych akciových burzách rozsiahly výpredaj

21.09.2020 | 19:32
  1
Investori sa obávajú, že rýchle šírenie epidémie nového koronavírusu spôsobí, že vlády prijmú nové reštriktívne opatrenia.

Obavy z opätovného zatvárania ekonomík spustili v pondelok na európskych akciových burzách rozsiahly výpredaj. Výrazne sa oslabili tituly z oblasti dopravy a cestovného ruchu, ale aj bankové tituly, ktoré zasiahol nový škandál týkajúci sa prania špinavých peňazí.

Kľúčový nemecký index Dax v pondelok odpísal 4,37 % a uzavrel na 12.542,44 bodu. Hlavný francúzsky index CAC 40 klesol o 3,74 % na 4792,04 bodu, taliansky FTSE MIB o 3,75 % na 18.793,35 bodu a španielsky IBEX 35 o 3,43 % na 6692,30 bodu. Index blue-chipov z eurozóny EuroStoxx 50 sa znížil o 3,74 % na 3160,95 bodu a paneurópsky index STOXX Europe 600 o 3,24 % na 356,82 bodu.

Investori sa obávajú, že rýchle šírenie epidémie nového koronavírusu spôsobí, že vlády prijmú nové reštriktívne opatrenia. Navyše médiá počas víkendu priniesli správu o tom, že niektoré globálne banky, ako HSBC, Standard Chartered, Barclays a Deutsche Bank údajne počas dvoch desaťročí pomáhali pri transferoch nelegálnych peňazí.

Index európskych bánk padol o 5,7 % a index akcií z oblasti dopravy a cestového ruchu o 5,4 %.

V pondelok podvečer sa hlboko v negatívnom teritóriu pohybovala aj Wall Street. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average sa o 18.21 h SELČ nachádzal s mínusom 2,86 % na 26.865,18 bodu. Širší index S&P 500 klesol o 1,95 % na 3254,77 bodu a technologický index Nasdaq Composite o 1,38 % na 10.643,99 bodu.

Britskí experti odporučili zvýšiť stupeň výstrahy pred koronavírusom

Hlavní britskí zdravotnícki experti odporučili v pondelok zvýšiť stupeň výstrahy pred šírením koronavírusu z tretieho na štvrtý stupeň päťdielnej škály. Informovala o tom televízia Sky News.

V Spojenom kráľovstve sa podľa spoločného odporúčania hlavných zdravotníckych predstaviteľov Anglicka, Severného Írska Škótska a Walesu dochádza k rapídnemu, možno aj k exponenciálnemu nárastu prípadov nákazy.

Očakáva sa, že britský premiér Boris Johnson v utorok stať po zasadnutí vládneho krízového tímu oznámi nové opatrenia na spomalenie šírenia vírusu SARS-CoV-2.

V Británii za uplynulých 24 hodín pribudlo 4368 prípadov nákazy novým koronavírusom a 11 úmrtí. Celkový oficiálny počet úmrtí je 41.788, v tomto údaji sú však zahrnuté iba osoby, ktoré zomreli do 28 dní od pozitívneho testu na prítomnosť koronavírusu. Celkový počet úmrtí pripisovaných koronavírusu vo Veľkej Británii je viac ako 57.000, pripomína denník Guardian.

V posledných dňoch rýchlo rastie aj počet pacientov napojených na pľúcnu ventiláciu, predovšetkým v nemocniciach v Anglicku.

Po období, ktoré charakterizoval nízky počet infekcií a úmrtí, dochádza v súčasnosti k rapídnemu a pravdepodobne aj k exponenciálnemu nárastu počtu prípadov v rozsiahlych oblastiach vo všetkých štyroch častiach Spojeného kráľovstva, uvádza sa v spoločnom vyhlásení hlavných zdravotníckych predstaviteľov Anglicka, Severného Írska, Škótska a Walesu.

Experti vyzvali obyvateľov, aby zachovávali fyzický odstup, nosili rúška a pravidelne si umývali ruky. Len tak možno podľa nich zamedziť tomu, aby počas jesene došlo k vysokému nárastu počtu úmrtí a nadmernému tlaku na britské verejné zdravotníctvo.

"Prosíme Vás: dodržiavajte pravidlá, starajte sa jeden o druhého a tak to spoločne prekonáme," uvádza sa vo vyhlásení štvorice expertov.

Tretí stupeň výstrahy platil v Británii od polovice júna, keď bol v reakcii na dlhodobý pokles počtu prípadov nákazy znížený zo štvrtého stupňa.

V prípade zvýšenia výstrahy na najvyšší piaty stupeň by existovalo reálne riziko preťaženia britského zdravotníctva.

Zdroj: openiazoch.sk / info.sk

Články súvisiace s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti