Stovky reštaurácií a fitnescentier otvorili svoje prevádzky. Mikasov úrad sa vyhráža pokutami

08.12.2020 | 15:24
  23
„Čo chcú takýmto spôsobom dosiahnuť?,“ pýta sa minister vnútra. "Ja sa potom nebudem čudovať, ak lekári spravia to isté," vyjadril sa.

Dnes napriek opatreniam otvorili stovky reštaurácií a fitnescentier. Hygienici vyzvali ľudí, aby do podnikov nešli. Hovoria aj o mastných sankciách.

Niektoré reštaurácie napriek zákazu naozaj otvorili interiéry podnikov zákazníkom. Najviac ich otvoria zrejme v Košiciach. Do Iniciatívy Bojujeme za naše gastro sa tu zapojí najmenej 50 prevádzok. Tiež si uvedomujú, že idú do rizika. Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne. Od polovice októbra majú reštaurácie zakázané podávanie jedla vo vnútorných priestoroch, povolený je predaj cez okienko alebo obsluha na terase.

Zrejme ich podporia aj majitelia podnikov po celom Slovensku. Podľa našich informácií niektoré kaviarne a reštaurácie otvoria aj v Bratislave. Koľko ich nakoniec bude sa zrejme dozvieme až večer.

Niektoré prevádzky otvorili aj v Trenčíne. V jednej z nich už stihli vydať množstvo obedov, keďže ľudí vpúšťajú aj do interiéru, aby nemrzli vonku. Našli sa tam však aj takí, ktorí pre mastnú pokutu a minimálny denný zisk nebudú riskovať.

Zdôvodňujú to tým, že nemajú peniaze a kompenzácie od štátu im nestačia na vykrytie strát.

„Nevieme už ďalej prežiť, pomoc je pomalá a nedostačujúca, nedokáže pokryť všetky výdavky,“ citovala televízia Markíza Branislava Juru, majiteľa jednej z reštaurácií v Košiciach.

Majiteľ reštaurácie však zároveň dodáva, že budú dodržiavať všetky platné hygienické a dezinfekčné nariadenia.

„My nejdeme rebelovať, stavať sa na zadné. My chceme poukázať na náš stav, prežívame, nevieme, čo bude ďalej, musia s tým proste niečo robiť. Nemôžeme my zavrieť na niekoľko mesiacov a pozerať sa. My máme takisto rodiny, deti, ktoré treba živiť. Takisto naši zamestnanci majú rodiny, deti a takisto sú v neistote," dodal Jura.

Sťažuje sa, že majitelia gastroprevádzok nemajú žiadnu víziu čo bude ďalej. Tiež si uvedomujú, že idú do rizika. Opierajú sa pritom o právnu analýzu, podľa ktorej bol núdzový stav na Slovensku predĺžený nezákonne.

„Každý má aj strach, ale nedalo sa ďalej čakať a nepoukázať na tento problém, ktorý tu je," uviedol Jura.

Mikasov úrad straší epidemiologickou situáciou a opakuje mantru o zodpovednosti

„Epidemiologická situácia na Slovensku, ani prognózy jej vývoja, nie sú priaznivé. V tejto situácii je mimoriadne dôležitá osobná zodpovednosť každého z nás. Chránime tým seba aj svojich blízkych. So všetkou pokorou vyzývame ľudí, aby v záujme ochrany svojho zdravia rešpektovali platné nariadenia,“ vyzvala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. Cieľom opatrení je podľa nej spomaliť šírenie nákazy. Aj preto hygienici poprosili ľudí, aby si prípadnú večeru v reštaurácii či cvičenie v posilňovni, ktoré nerešpektujú protipandemické opatrenia, premysleli.

O druhej hodine poobede začal aj Ústredný krízový štáb. Podľa vyjadrení kompetentných práve otvorenie reštaurácií a fitnescentier navzdory opatreniam bude jedným z bodov. „Je to nešťastné riešenie a nefér voči ostatným prevádzkam, ktoré vyhlášky dodržiavajú“ povedal hlavný hygienik Ján Mikas pred zasadnutím krízového štábu. Vyzval ľudí, aby zvážili návštevu podnikov.

Matovičovi ministri držia chrbát premiérovi a opakujú vládny Covid naratív

Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec (OĽANO) kritizoval majiteľov gastroprevádzok, ktorí chcú otvárať reštaurácie, aj napriek tomu, že to opatrenia neumožňujú. Označil to za hyenizmus. Ako poznamenal, ak si nevedia uvedomiť situáciu, príde tvrdý lockdown. Deklaroval, že polícia je pripravená na všetky možné riešenia.

To, že sa vzburou podnikov budú na zasadnutí zaoberať potvrdil aj minister vnútra Roman Mikulec. „Čo chcú takýmto spôsobom dosiahnuť?,“ pýtal sa. Z jeho pohľadu podnikatelia nedosiahnu nič.

V tom prípade nech zavrú nemocnice, to budem ja hovoriť na krízovom štábe," povedal evidentne rozčúlený minister.

"Ľudia zomierajú na covid, zdravotníci bojujú v nemocniciach, my sa tu snažíme naozaj robiť všetko pre to, aby sme ochránili životy a zdravie ľudí," zdôraznil ďalej.

Ľudia si podľa neho musia uvedomiť, že ide o každého a môže ktorýkoľvek z ich príbuzných skončiť v nemocnici. "Ja sa potom nebudem čudovať, ak lekári spravia to isté," vyjadril sa.

Ak si mnohí ľudia neuvedomia vážnosť situácie a nezačnú dodržiavať opatrenia, tak podľa Mikulca pomôže už len tvrdý lockdown.

„Situácia ukazuje, že obmedzenie mobility aj prísnejšie je nevyhnutné,“ skonštatoval pred rokovaním ústredného krízového štábu šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský. Upozornil, že aj keď sa opatrenia prijmú ihneď, nemocnice sa budú aj tak ešte chvíľu plniť, keďže efekt sa ukáže až neskôr.

Je potrebné znížiť mobilitu na takú úroveň, ako to bolo či už na jar, alebo začiatkom jesene. Preto je potrebné hľadať riešenia a jedným z nich je aj lockdown. Pred dnešným zasadnutím krízového štábu to uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

 Potvrdil, že 7. decembra na rokovaní vlády prebehla aj zásadná diskusia, pretože „čísla sú zlé“. „Ak necháme veci tak, ako sú, budeme mať zásadný problém. Dnes sme dosiahli kriticky vysoké hodnoty pacientov ležiacich s Covidom v nemocniciach a ak to pôjde takto ďalej, tak presne v období pred Vianocami nám budú zásadným spôsobom umierať ľudia,“ zdôraznil Naď. Dodal, že sa obáva, že iná cesta ako zásadným spôsobom dostať ľudí do domovov, aby nevychádzali, asi nebude.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) dlhodobo odmieta plošné zatvorenie prevádzok bez rozdielu. „V rámci nedávno predstaveného plánu Semafor zdravia navrhuje posudzovanie situácie a možného otvárania a zatvárania prevádzok podľa regiónov – v závislosti od miery pozitivity v konkrétnych oblastiach,“ spresnila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Keďže sa opatrenia vymykajú logike, vysvetľuje, dochádza k situáciám, že ľudia nedodržiavajú pravidlá. Práve to je tŕňom v oku ministra hospodárstva. Utorkový bojkot opatrení vníma Sulík „ako akt zúfalstva, ku ktorému nemuselo dôjsť“, tvrdí Matejková. Podľa ministra hospodárstva neexistuje dôvod prečo by mali byť prevádzky zatvorené aj v najmenej postihnutých okresoch pandémiou.

„Zodpovednosť za otváranie prevádzok nie je v kompetencii ministerstva dopravy,“ povedal hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf. Práve rezort dopravy však zastrešuje cestovný ruch.

Podnikatelia: Máme na výber či pokuty udelia, alebo pôjdeme do krachu

„Od rána sme mali 30 až 40 ľudí,“ hodnotí aktuálnu situáciu vo svojom fitnescentre v Martine Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska. Ľudia strach nemajú, dodržiavajú aj hygienické opatrenia. „Cvičí sa bez rúšok, dezinfikujú sa stroje, evidujú sa klienti,“ hovorí Kiseľ. V posilňovni cvičia podľa vyhlášky hygienikov ešte zo 3. júna.

A čo pokuty? „Máme na výber či pokuty udelia, alebo pôjdeme do krachu,“ hovorí Kiseľ. Pri udelení pokút je však podľa neho možné podať aj odvolanie a prevádzka bude môcť naďalej fungovať. Kiseľ však verí, že k pokutám nedôjde, nakoľko sektor fitness a gastro je už teraz vo veľkých problémoch a prevádzky už teraz bojujú o prežitie.

Stovky reštaurácií láka ľudí na svoje pochutiny cez sociálne siete. „Môžete sa posadiť už aj do interiéru a objednať si pizzu, strapačky, wrap, burger alebo inú dobrotu,“ píše Loove restaurant by Vegana v Bratislave.

Čo hovorí Mikasova vyhláška

Viaceré posilňovne cvičia podľa vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva z 3. júna, kedy sa po jarnej vlne otvorili fitnescentrá.

Vo všetkých prevádzkach vtedy hygienici nariadili prísne opatrenia – dvojmetrové rozostupy alebo 15 metrov štvorcových na jedného cvičenca. Cvičiť sa pritom mohlo bez rúška s povoleným vstupom do šatní a spŕch.

Prevádzkovatelia mali viesť presnú evidenciu o každom jednom návštevníkovi. A to po dobu 30 dní pre potreby Regionálneho ústavu verejného zdravotníctva. Takisto museli dezinfikovať zariadenia po každom klientovi.

Krachujúcim podnikateľom sa Mikasov úrad vyhráža pokutami

„Niektorí prevádzkovatelia budú dnes a možno i po najbližšie dni obchádzať platné vyhlášky. Tým sa môže zhoršiť situácia a oddiali sa tak uvoľňovanie opatrení a návrat do normálneho života,“ vysvetľuje Račková. Úlohou epidemiológov je v tejto situácii chrániť zdravie a životy ľud, dodáva.

„Je našou povinnosťou nastaviť opatrenia tak, aby čo najviac znižovali riziko nákazy. Nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je potom úloha príslušných rezortov,“ hovorí Račková.

Reštaurácie i fitnescentrá, ktoré otvoria a nedodržia platné nariadenia, môžu počítať s mastnými pokutami. „Úmyselné obchádzanie pravidiel, ktoré nás chránia, môže, bohužiaľ, viesť k exemplárnym sankciám. Veľmi neradi by sme sa dostali do tejto situácie, pretože podnikateľský sektor je počas pandémie aj tak ťažko skúšaný. Ak to však bude potrebné, budeme k tomu musieť v záujme ochrany zdravia ľudí pristúpiť,“ upozorňuje Račková.

„V súčasnosti nie sme v situácii, kedy si môžeme dovoliť čakať, v ktorej prevádzke a v ktorom regióne sa vírus rozšíri,“ hovorí Račková. V momente, kedy sa človek nakazí stáva sa z neho šíriteľ. V tom prípade je potrebné aby takýto človek sa vyhol blízkemu kontaktu s rodinou či pracovisku. Okrem vyhodnocovania epidemiologickej situácie sa pri rozhodovaní o preventívnych opatreniach odborníci opierajú aj o vedecké znalosti, vysvetľuje Račková.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva sú v kontakte s krajskými a okresnými riaditeľstvami Policajného zboru. „Situáciu monitorujeme a vykonávame kontroly buď v súčinnosti s regionálnymi Úradmi verejného zdravotníctva alebo samostatne,“ informoval denník Pravda tlačový odbor ministerstva vnútra. Porušenia sa riešia v zmysle zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Jednotlivé prípady budú riešené individuálne. Výška pokuty uložená políciou na mieste môže byť do 1 000 eur alebo vec posunie polícia na ďalšie riešenie na Úrade verejného zdravotníctva, dodal tlačový odbor rezortu vnútra.

Pomoc treba účinne a rýchlo

Proti vzbure niektorých reštaurácií a otváraniu v rozpore s platnými opatreniami sa postavila aj Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Jej generálny manažér Marek Harbuľák však pripomína, že gastro sektor, rovnako ako ďalšie služby cestovného ruchu, zasiahla pandémia výrazne viac ako ostatné odvetvia.

„Prijaté opatrenia na zamedzenie šírenia ochorenia znamenali zatvorenie alebo výrazné obmedzenie gastro sektora, čo spôsobuje obrovské ekonomické škody a sú priamou príčinou existenčných problémov tisícov podnikov a zamestnávateľov,“ hovorí.

Plošná pomoc zo strany štátu však nie je pre gastronomické prevádzky a cestovný ruch dostatočne účinná, upozorňuje Harbuľák. „Žiadame prijatie rýchlych opatrení príslušnými rezortmi, ktoré pomôžu sektoru získať financie, aby mohli prežiť ťažké obdobie nasledujúcich mesiacov,“ hovorí.

Obmedzenie prevádzok a hromadných podujatí, a Karanténne povinnosti osôb pri vstupe na územie SR

K téme obmedzovania podnikania, ale aj ku 'dalším karanténnym opatreniam sa vyjadrila aj známa košická advokátka JUDr. Adriana Krajníková:

Otázky ohľadne zákazu, resp. obmedzenia prevádzok, možnosti, alebo nemožnosti obsluhy vo vnútorných priestoroch reštaurácií, obmedzenia počtu zákazníkov na 6 otrokov s prekrytými dýchacími cestami (ktorým je daná výnimka z dusenia spod zatuchnutých rúšok na čas konzumácie jedla), a otázky ohľadne príchodu na územie Slovenska zo zahraničia, podstupovanie izolácie a testovanie na Covid-19. 

Odpovede na otázky sú upravené v ďalšej sérii nekončiacich „dekrétov“ a pseudo-pokynov:

24. VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí, vydané 13.11.2020

25. VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky, 13.11.2020

následne

26. VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky, vydané 24.11.2020

27. VYHLÁŠKA Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k obmedzeniam prevádzok a hromadných podujatí, vydané 24.11.2020

„Je vylúčené, aby túto spleť pokynov a nariadení, donekonečna sa meniacich už po pár dňoch ich účinnosti, popreplietaných odkazmi, príkazmi, zákazmi, poukazmi na predchádzajúce, nasledujúce a iné ustanovenia, odseky, písmená, body, bodky, odrážky, čiarky, vysvetlivky, výnimky a pod., mohol nielenže riadne, ale vôbec akokoľvek pochopiť bežný občan. To sa nedá ani prečítať celé, nieto ešte „vstrebať“,“ uviedla vo svojom článku Krajníková.

Moja otázka znie: DO KEDY je človek ešte ochopný nechať sa manévrovať týmito právnymi bludmi bez právneho účinku ? Skutočne sa niektorí občania už navždy rozhodli, že ich životy budú riadené na základe totalitných nezmyslov, určujúcich a prikazujúcich kedy sa môžete nadýchnuť, že jesť môžete výlučne posediačky, že musíte pozorne striehnuť na vašu respiračnú etiketu (toto ma fakt „dostalo“ už čo len v pojme „respiračná etiketa“, § 4 ods. 4 písm. e) Vyhl. č. 24), že si musíte dezinfikovať ruky alebo navliekať gumené rukavice,
že si nesmiete podávať ruky a pod.  

To skutočne vážne ste toto ochotní žiť… ? A dokedy ? Mať na ústach kryty, navyše plné pliesní (na budúce to už bude železná mriežka, aby bolo komfortu dýchania učinené za dosť, keďže si niektorí sťažujú), dávať si každú „sobotu“ robiť výtery, a mať právo nemusieť mať náhubok počas jedla a pitia ? To skutočne dospelý človek verí tomu, že šál, alebo chirurgická rúška s upozornením výrobcu, že nechráni pred Covid-19, ho chráni pred Covid-19 ?“ dodala advokátka.

Viac v článku TU.

České reštaurácie odmietajú zatvoriť

Pre zhoršenie pandemickej situácie zavádza česká vláda prísnejšie opatrenia. Od stredy tak budú musieť reštaurácie a pohostinstvá zatvoriť svoje prevádzky o 20 hodine a nie o desiatej hodine večer. Reštaurácie u našich susedov tak prídu o miliardu českých týždenne.

Majitelia reštaurácií v Ostrave zvažujú, že svoje prevádzky v stredu o ôsmej hodine večer nezatvoria. Vyvesiť chcú aj štátnu vlajku ako vzdor novému nariadeniu českej vlády „V stredu nezatvoríme náš pivovar a reštauráciu o 20:00 a na protest vyvesíme českú vlajku. Veríme, že sa k nám pridajú ostatní kolegovia, ktorí sú psychicky, fyzicky i finančne úplne na pokraji svojich síl ako my,“ povedal pre agentúru ČTK Jiří Janeček z podniku v Jincích. Reštaurácie si podľa neho vybrala vláda ako obetného barančeka na neschopnosť riešenia pandemickej situácie.

Nájdu sa aj takí, čo svoje podniky zatvoria. „Ja síce som veľkým kritikom toho, čo sa deje, ale s takými opatreniami nesúhlasím,“ povedal pre agentúru ČTK Jiří Vašíček, majiteľ ostravských reštaurácií Blesk v Mariánských Horách a Sport v Porubě.

Pre niektoré podniky to bude posledná kvapka, upozorňuje Lukáš Kovanda, hlavný ekonóm Trinity Bank. „Tržby gastronomických zariadení v Česku sa za bežných podmienok pohybujú priemerne okolo 500 miliónov korún denne,“ hovorí. Tržby od stredy klesnú českým reštauráciám o tretinu bežného stavu, odhaduje ekonóm. Jesť von chodí len 60 percent bežných návštevníkov.

Zdroj: pravda.sk / InfoVojna / hnonline.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti