Štefunko končí ako predseda Progresívneho Slovenska

02.04.2019 | 10:36
  2
Nahradiť by ho chcel doterajší podpredseda Michal Truban. Oznámili to na utorkovej tlačovej konferencii.


Šéf mimoparlamentného hnutia Progresívne Slovensko (PS) Ivan Štefunko sa na najbližšom sneme nebude uchádzať o predsednícky post. Dôvodom majú byť jeho zdravotné problémy. Nahradiť by ho chcel doterajší podpredseda Michal Truban. Oznámili to na utorkovej tlačovej konferencii.

Štefunko tvrdí, že v predsedníckom kresle nebude pokračovať kvôli trom operáciám mozgu, ktoré absolvoval. V hnutí však zostane. Trubana označil za vhodného kandidáta na túto funkciu.

„Hnutie som naštartoval, dosiahli sme skvelé výsledky, je čas posunúť štafetu ďalej. Rozhodol som sa už nekandidovať na sneme na funkciu predsedu. Mojou ambíciou bude venovať sa príprave programu do parlamentných volieb a hľadaniu talentov pre PS v roli podpredsedu,“ povedal.

Truban svoj záujem o funkciu predsedu potvrdil. Uchádzať sa o ňu bude na mimoriadnom sneme hnutia, ktorý je naplánovaný na 8. mája v Bratislave. „Na májovom sneme som sa rozhodol kandidovať za predsedu PS. Viem, že Slovensko môže byť skvelá krajina na život, na ktorú môžeme byť hrdí. A teraz je ten čas za ňu zabojovať,“ komentoval Truban.

Líder mimoparlamentnej strany Spolu - občianska demokracia a poslanec Národnej rady (NR) SR Miroslav Beblavý (nezaradený) si Štefunkovo rozhodnutie váži. „Jeho krok ukazuje, že PS nie je stranou jedného muža.... Dokázal si ľudí získať, spojiť a viesť. Na rozdiel od iných politikov v kľúčových momentoch dokázal ako správny líder odložiť nabok ego a spolupracovať pre vyššie dobro,“ komentoval. Ako Beblavý dodal, na ďalšiu spoluprácu sa tešia.

Za progresívcami stojí ESET

S nápadom založiť občianske združenie Progresívne Slovensko prišiel podnikateľ Ivan Štefunko v roku 2016. Už vtedy však hovoril o možnej transformácii na politickú stranu, ktorá bude liberálne orientovaná. Jeho nápad oslovil viacerých. K projektu sa pridali už na začiatku podnikateľ Michal Truban, finančne ich podporil spolumajiteľ spoločnosti Eset Anton Zajac.

V januári 2018 sa konal v Žiline zakladajúci snem, na ktorom progresívci schválili stanovy a program hnutia a zvolili si predsedníctvo strany. Za predsedu zvolili členovia novovznikajúcej strany Ivana Štefunka. Podnikateľ je známy svojim angažovaním sa v startupoch. Zdá sa, že aj Progresívne Slovensko vnímal iba ako niečo, čo rozbehne a nechá v rukách druhým. Podľa informácií Glob.sk totiž Štefunko rozposlal včera podvečer list všetkým straníkom, v ktorom im oznámil, že končí. Údajne on sám nemal v pláne zotrvať v tejto funkcii dlhšiu dobu, nakoľko to nie je to, čomu by sa chcel v budúcnosti venovať. Svoje rozhodnutie by mal podľa našich informácií verejnosti oznámiť už dnes na tlačovej konferencii.

Stranu tak bude čakať po úspechu svojej bývalej podpredsedníčky Zuzany Čaputovej nová výzva – nájsť silného lídra. Progresívne Slovensko bude mať čoskoro snem, na ktorom tento problém doriešia. V hre je údajne viacero mien – skloňuje sa napríklad osoba Michala Trubana. V predsedníctve sedí viacero členov, ktorí by funkciu mohli zastávať.

Zmena na poste predsedu strany prichádza nečakane, nakoľko sa Progresívnemu Slovensko začalo dariť. Najprv ich kandidát Matúš Vallo obsadil primátorsky post v Bratislave, teraz získali hlavu štátu. V prieskumoch verejnej mienky progresívci rastú. Do volieb sa však zatiaľ chystajú v koalícii s mimoparlamentnou stranou Spolu. Spoločne im agentúry zatiaľ namerali okolo sedem percent.

Ambíciou PS je uspieť spolu so stranou Spolu - Občianska demokracia so spoločnou kandidátkou v májových eurovoľbách. Progresívci taktiež potvrdili aj ochotu spolupracovať so zatiaľ neexistujúcou stranou terajšieho prezidenta Andreja Kisku.

Zdroj: info.sk / glob.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti