Stále viac ľudí prichádza v cestovnom ruchu o prácu. Zatvorené prevádzky bojujú o prežitie

27.01.2021 | 13:19
  7
V roku 2019 dosiahli tržby za ubytovacie a stravovacie služby viac ako 1,6 miliardy eur. Celkový priemer za celý minulý rok bol na úrovni 50 percent prenocovaní. Výpadok v tržbách tak bude v stovkách miliónov eur.

Reštaurácie fungujú ako tak - horšie sú na tom už len hotely či penzióny. Oproti minulému roku prišlo o prácu v cestovnom ruchu 30-tisíc ľudí, odhaduje generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií (AHRS) Marek Harbuľák. Presné čísla budú známe až v marci. Už počas letnej sezóny v roku 2020 zaznamenala asociácia približne 20-percentný pokles počtu zamestnancov. Od jesene sa situácia v sektore zhoršuje.

„Lockdown spôsobil reštauráciám ďalší pokles predaja aj cez okienko, aj formou donášky,“ hovorí Harbuľák. Zákaz vychádzania tak donútil viaceré prevádzky zatvoriť na neurčito, dodáva.

„Som veľmi, veľmi vďačná za každého jedného, ktorý príde a podporí nás čo i len jednou kávou za deň,“ hovorí Martina Ebdon Walker z Just Lovely Cafe v Bratislave. Za posledné dva týždne však kaviarni výrazne klesli tržby, reálne je na hranici prežitia. „Momentálne už nerozhodujú týždne, ale dni, naozaj, že každý jeden deň nás posúva bližšie k tomu, čoho sa najviac obávam: ako a či sa nám to vôbec podarí celé prežiť,“ dodala Walker.

Straty v miliónoch

„Pokles tržieb za rok 2020 odhadujeme na 40 a viac percent,“ hovorí Harbuľák. Na porovnanie, v roku 2019 dosiahli tržby za ubytovacie a stravovacie služby podľa AHRS viac ako 1,6 miliardy eur. Výpadok v tržbách tak bude v stovkách miliónov eur. „V tomto roku očakávame mierne zlepšenie situácie, no najskôr v druhej polovici roka,“ hovorí Harbuľák. Ide však o optimistický odhad. To, či sa tak aj stane, bude závisieť od celkového vývoja a schopnosti bojovať s pandémiou tak v Európe, ako aj v ďalších častiach sveta, dodal generálny manažér.

Najhoršie sú na tom mestské hotely, ktoré sú prakticky bez hostí, vypadla im totiž biznis klientela. V takzvaných pobytových hoteloch bola situácia podľa Harbuľáka o niečo lepšia. „Pokles prenocovaní v období od januára do októbra 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2019 bol takmer 45 percent,“ hovorí Harbuľák. Celkový priemer má byť podľa AHRS za celý minulý rok na úrovni 50 percent prenocovaní.

Čaká sa na vládu

„Doterajšia podpora, tak ako je nastavená, nestačí,“ upozorňuje Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy Pomoc pre gastro. Zdá sa totiž, že vážna situácia v gastro podnikoch bude trvať dlhšie, ako mnohí očakávali. „Na jeseň až dve tretiny prevádzok oznámili, že budú musieť skončiť, ak nedostanú pomoc vo forme úverov alebo štátnej pomoci,“ dodáva Koreny. Vyplýva to aj z viacerých prieskumov, na ktorých sa iniciatíva podieľala.

„Ak by od začiatku krízy pristupoval štát k predvídateľným problémom komplexnejšie, dosahy na cestovný ruch by mohli byť určite miernejšie, ako v súčasnosti sú,“ hovorí Zuzana Ballaschová, predsedníčka Fóra cestovného ruchu. Efektívna pomoc štátu podnikateľom v cestovnom ruchu by mala byť podľa nej komplexom opatrení. Medzi nimi by mali byť nielen štátom garantované preklenovacie úvery pre cestovný ruch, včasné kompenzácie, balík sociálnych opatrení, ale aj garančné schémy. Tie by podľa Ballaschovej ošetrili zvyšovanie poistení pre sektor cestovného ruchu.

Zdroj: pravda.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti