Srbsko vytvára komisiu, ktorá preskúma vplyv bombardovania zo strany NATO na zdravie a prírodu

15.05.2018 | 13:16
  0
Komisia bude podľa šéfky srbského parlamentu sformovaná do konca tohto týždňa.

Srbský parlament vytvorí špeciálnu komisiu, ktorá bude vyšetrovať dôsledky bombardovania Srbska v roku 1999, vrátane použitia munície s ochudobneným uránom a jeho vplyvu na životné prostredie a verejné zdravie. Oznámila to predsedníčka srbského parlamentu Maja Gojkovičová.

Srbský prezident Aleksandar Vučič 13. mája vyhlásil, že používanie zbraní s ochudobneným uránom malo v jeho krajina z následok nárast pacientov s onkologickými ochoreniami. Používanie ochudobneného uránu v tejto súvislosti označil za „ťažký zločin“.

Gojkovičová tiež uviedla, že v rámci prebiehajúceho vyšetrovania bolo veľmi dôležité vziať do úvahy nedávnu správu talianskeho parlamentu o tisícoch prípadov výskytu rakoviny medzi vojakmi, ktorí sa po roku 1999 podieľali na mierovej misii NATO v Kosove.

„Je našim záväzkom voči srbským občanom, aby sme im povedali pravdu o bezprecedentnom zločine, o zabíjaní ľudí nielen s použitím ochudobneného uránu, ale aj jeho dopadu na budúce generácie,“ poznamenala politička.

Vytvorenie komisie sa podľa Gojkovičovej očakáva do konca tohto týždňa.

V roku 1999 ozbrojená konfrontácia medzi albánskymi separatistami z Kosovskej oslobodzovacej armády, srbskej armády a polície viedla zo strany NATO - pod vedením USA k bombardovaniu Juhoslovanskej zväzovej republiky, ktoré zasiahlo územia Srbska a Čiernej Hory.

Útoky NATO trvali od 24. marca do 10. júna roku 1999. Presný počet obetí nie je známy. Podľa srbských orgánov bolo zabitých asi 2500 ľudí vrátane 89 detí. Zranených bolo približne 12 500 osôb.

Vojenská operácia sa uskutočnila bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN a na základe obvinení západných krajín, ktoré tvrdili, že juhoslovanské orgány uskutočňujú v Kosove etnické čistky, ktoré vyvolali humanitárnu katastrofu.

Zdroj: sputniknews.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti