Sputnik V má vyše 97-percentú účinnosť, stáva sa tak najúčinnejšou vakcínou proti koronavírusu

21.04.2021 | 12:10
  6
Podľa analýzy údajov o 3,8 miliónoch očkovaných v Rusku vykazuje Sputnik V účinnosť 97,6%, čo z neho robí najúčinnejšiu vakcínu COVID-19 na svete.

Národné centrum pre epidemiologický a mikrobiologický výskum ministerstva zdravotníctva Ruská federácia Ruský fond priamych investícií (RDIF, Rusko Štátny investičný fond dnes oznámil, že vakcína Sputnik V vykázala účinnosť 97,6% na základe analýzy údajov o miere infekcie koronavírusom u osôb v Rusko Bol naočkovaný obidvomi zložkami Sputniku V.

Ruské ministerstvo zdravotníctva vedie evidenciu očkovaných osôb, ako aj občanov, ktorí sa nakazili vírusom COVID v rámci jednotného štátneho informačného systému v zdravotníctve.

Podľa údajov od 3,8 milióna Rusov očkovaných dvoma zložkami Sputnik V 5. decembra 2020 do 31.03.2021 v rámci rozsiahleho civilného očkovacieho programu bola miera infekcie začínajúca sa 35. dňom od dátumu prvej injekcie iba 0,027%.

Miera infekcie u neočkovanej dospelej populácii bola 1,1% za obdobie začínajúce sa 35. dňom po zavedení masového očkovania v Rusku.

Na výpočet účinnosti vakcíny sa použila nasledujúca rovnica:

Údaje a výpočty účinnosti očkovacej látky budú zverejnené v recenzovanom lekárskom časopise v máji.

Sputnik V je schválený na použitie v 60 krajinách s celkovou populáciou 3 miliardy ľudí. Sputnik V je na druhom mieste medzi vakcínami proti koronavírusom na celom svete, čo sa týka počtu schválení vydaných vládnymi regulátormi.

Sputnik V je tiež schválený v: Rusku, Bielorusku, Argentíne, Bolívii, Srbsku, Alžírsku,Palestíne, Venezuele, Paraguaji, Turkménsku, Maďarsku, Spojených arabských emirátoch, Iráne, Republike Guinea, Tunisku, Arménsku, Mexiku, Nikaragui, Republike srbská (entita Bosna a Hercegovina), Libanone, Mjanmarsku, Pakistane, Mongolsku, Čiernej hore, ostrove Svätý Vincent a Grenadíny, Kazachstane, Uzbekistane, Gabone, San Maríne, Ghane, Sýrii, Kirgizsku, Guyane, Egypte, Hondurase, Guatemale, Moldavsku, Slovensku, Angole, Kongu, Džibutsku, Srí Lanke, Laose, Iraku, Severnom Macedónsku, Keni, Maroku, Jordánsku, Namíbii, Azerbajdžane, Filipínskach, Kamerune, Seychelách, Mauríciuse, Vietname, Antigue a Barbude, Paname a Indii.

Alexander Ginsburg, riaditeľ Ústavu pre epidemiologický a mikrobiologický výskum, povedal:

„Skutočná účinnosť vakcíny Sputnik V môže byť ešte vyššia ako výsledky našej analýzy, pretože údaje o systéme registrácie prípadov umožňujú časový odstup medzi odberom vzoriek (skutočná anamnéza ochorenia) a diagnostikou. Sputnik V opäť potvrdila svoju vysokú účinnosť pri prevencii infekcie koronavírusmi. “

Centrum Gamaleya uviedlo, že jeho nová analýza má byť publikovaná v máji v recenzovanom lekárskom časopise. Vakcína môže byť ešte efektívnejšia, ako naznačujú štatistické údaje, ak uvážime, že medzi okamihom odberu vzoriek infikovaným pacientom na testovanie a okamihom zaznamenania potvrdenej diagnózy do národnej databázy existuje oneskorenie, uviedol riaditeľ laboratória Alexander Gintsburg.

Kirill Dmitriev, generálny riaditeľ Ruského fondu priamych investícií

Komentované:

Údaje zverejnené popredným lekárskym časopisom The Lancet ukázali účinnosť Sputniku V na 91,6%. Analýza údajov o výskyte takmer 4 miliónov ľudí, ktorí boli očkovaní v Rusko Ukazuje sa, že účinnosť vakcíny je vyššia, a to 97,6%. Tieto údaje potvrdzujú, že Sputnik V vykazuje jednu z najlepších mier ochrany proti koronavírusu zo všetkých vakcín. 60 krajín, ktoré súhlasili s používaním Sputniku V, sa rozhodli správne, keď vybrali jeden z najefektívnejších nástrojov na prevenciu koronavírusu.

Sputnik V má niekoľko hlavných výhod:

• Vakcína Sputnik V je založená na osvedčenej a dobre preskúmanej platforme vektorov ľudského adenovírusu, ktoré spôsobujú nádchu, a existujú už tisíce rokov.
• Sputnik V používa počas očkovania dva rôzne nosiče dvoch výstrelov, čím poskytuje imunitu na dlhšie trvanie ako vakcíny používajúce rovnaký mechanizmus podávania pre oba výstrely.
• Viac ako 250 klinických štúdií za dve desaťročia preukázalo bezpečnosť, účinnosť a nedostatok dlhodobých negatívnych účinkov vakcín proti adenovírusu.
• Sputnik V nespôsobuje žiadnu silnú alergiu.
• Skladovacia teplota Sputniku V +2 + 8 ° C znamená, že ho možno skladovať v konvenčnej chladničke bez nutnosti investovať do ďalšej infraštruktúry chladiaceho reťazca.
• Cena modelu Sputnik V je nižšia ako 10 dolárov Per shot, vďaka čomu je cenovo dostupný po celom svete.

Sputnik V je prezývka vírusovej vektorovej vakcíny, ktorá sa oficiálne nazýva Gam-COVID-Vac. Je založený na dvoch rôznych kmeňoch ľudského adenovírusu, ktoré dodávajú genetický materiál z vírusu SARS-CoV-2, aby naučili imunitný systém ľudského tela poraziť ho. Bola to prvá vakcína proti Covid-19 registrovaná v Rusku.

Zdroj: rt.com / sportnewscycling.sk / hlavnydennik.sk

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti