Spoločnosť Novartis podplácala gréckych politikov aj lekárov

13.02.2018 | 12:05
  0
Na výplatnej listine švajčiarskej farmaceutickej firmy bol aj súčasný eurokomisár zodpovedný za migráciu.

Grécky premiér Alexis Tsipras požiadal parlament, aby preskúmal, či dvaja jeho predchodcovia a osem bývalých ministrov prijali úplatky od švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Novartis.

V správe vypracovanej gréckou prokuratúrou za pomoci amerických orgánov sa píše, že medzi príjemcami úplatkov bol napríklad bývalý ministerský predseda Antonis Samaras, bývalý guvernér gréckej národnej banky Panagiotis Pikrammenos, ale aj súčasný eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos.

Spoločnosť Novartis údajne podplácala politikov, aby si mohla udržať predražené kontrakty v štátnom sektore. V rámci úsilia zvýšiť svoj predaj v rokoch 2006 až 2015 mala uplácať aj tisícky lekárov.

Jeden zo súčasných gréckych ministrov v tejto súvislosti uviedol, že celková výška úplatkov presiahla 50 miliónov eur a systém verejného zdravotníctva to stálo viac ako 4 milardy eur

Námestník ministra spravodlivosti Dimitris Papangelopoulos povedal, že ide o „najväčší škandál od vzniku gréckeho štátu“ pred takmer 200 rokmi.

Premiér Tsipras prisľúbil vyšetrenie a zverenenie pravdy o úplatkoch. Dodal, že nakradnuté peniaze sa musia vrátiť gréckym občanom

Dimitris Avramopoulos považuje obvinenia za produkt chorej mysle a dožaduje sa zverejnenia identity svedkov. Súčasný člen Európskej komisie mal v čase keď bol ministrom zdravotníctva odsúhlasiť nákup 16 miliónov protichrípkových vakcín od formy Novartis.

Zdroj: theguardian.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti