Špeciálny prokurátor opäť obžaloval Kotlebu za šek na 1488 eur

29.10.2019 | 10:25
  5
Prokurátor podal obžalobu na šéfa ĽSNS už v júli minulého roku. Špecializovaný trestný súd ju však odmietol. Prokurátor podal voči rozhodnutiu sťažnosť, ktorú Najvyšší súd v júli tohto roku zamietol.

Spisový materiál k novej obžalobe na predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu, ktorá bola podaná na Špecializovaný trestný súdu v Pezinku (ŠTS) v pondelok (28. 10.), má viac ako 2000 strán. TASR to v utorok povedala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Ako objasnila, obžaloba napadla do senátu 2T v Pezinku a teda nie na pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici. Bola pridelená zákonnému sudcovi, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe v zmysle Trestného poriadku.

"Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal 28. októbra obžalobu na Mariana K., obvineného z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd," informovala v pondelok TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

Ako priblížila, skutok sa stal v marci 2017 na Obchodnej akadémii v Banskej Bystrici. Marian Kotleba odovzdal takmer pred 400 pozvanými hosťami trom zúčastneným rodinám finančný dar prostredníctvom symbolických šekov, ktoré boli vystavené na sumu 1488 eur.

"Pričom číslo 1488 je známe a používané v symbolike extrémistov, a je spojením čísel 14 (14 slov Davida Lanea, pravicového teroristu) a 88 (ôsmym písmenom v abecede je H, pričom HH je skrátený tvar nacistického pozdravu 'Heil Hitler!'), čím verejne a na mieste verejnosti prístupnom najmä používaním hesiel prejavoval sympatie k rasistickej a (neo)nacistickej ideológii," dodala ďalej hovorkyňa.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal už v júli minulého roku obžalobu na poslanca a predsedu strany Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotlebu.

Špecializovaný trestný súd však túto obžalobu odmietol. Poslanec ĽS NS Rastislav Schlosár v septembri roku 2018 uviedol, že dôvodom je, že súd vo veci zistil závažné procesné chyby, najmä porušenie práva na obhajobu.

Senát Najvyššieho súdu (NS) SR v júli zamietol sťažnosť prokurátora ÚŠP voči rozhodnutiu ŠTS v Pezinku, ktorý na jeseň minulého roka už raz zamietol obžalobu na predsedu ĽSNS v kauze šekov pre chudobných. NS SR sa vtedy stotožnil s názorom súdu prvého stupňa, pokiaľ ide o procesné pochybenie týkajúce sa porušenia obhajobných práv obvineného.

 

Zdroj: hlavne.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti