Španielsko požiadalo NATO o pomoc v boji proti koronavírusu. Krajina zrušila aj Gay Pride pochod

25.03.2020 | 08:50
  9
Španielsko má podobne ako ďalšie krajiny problémy s nedostatkom zdravotníckeho materiálu.

Španielska armáda v utorok požiadala NATO o humanitárnu pomoc v boji proti nákaze koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP.

Španielsko má podobne ako ďalšie krajiny problémy s nedostatkom zdravotníckeho materiálu.

NATO vo vyhlásení uviedlo, že Španielsko požiadalo o "medzinárodnú pomoc" v oblasti zdravotníckych potrieb s cieľom zastaviť šírenie nákazy medzi civilným obyvateľstvom i príslušníkmi armády.

Požiadavka zahŕňa 450.000 kusov respirátorov, 500.000 rýchlotestov, 500 pľúcnych ventilátorov a 1.5 milióna chirurgických masiek.

Španielsko je v súvislosti s pandémiou koronavírusu štvrtou najviac postihnutou krajinou na svete. Počet úmrtí dosiahol 2696 a takmer 40.000 ľudí je nakazených. Za obdobie posledných 24 hodín nákaze podľahlo 514 ľudí.

Počty nakazených aj úmrtí sa zvyšujú aj napriek tomu, že Španielska vláda 14. marca nariadila zákaz vychádzania a na pomoc povolala armádu.

Vláda premiéra Pedra Sáncheza sa v utorok usilovala o to, aby parlament schválil predĺženie núdzového stavu o ďalšie dva týždne do 11. apríla.

Španielsko pre pandémiu odložil júlový Gay Pride pochod

Madridský pochod Gay Pride za práva sexuálnych menšín, ktorý sa mal konať 4. júla, organizátori posunuli z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, informovala agentúra AFP. Nový termín pochodu nie je známy.

Udalosť bude odložená na neskôr z dôvodu "mimoriadnych okolností", pretože "zdravie a bezpečnosť ľudí sú priorita, uviedol vo vyhlásení organizačný výbor. Pochod sa bude konať vtedy, keď budú "primerané hygienické a bezpečnostné podmienky".

Každoročný madridský pochod Gay Pride je jedným z najväčších na svete a priťahuje pozornosť státisícov ľudí.

V celom španielsku je od 14. marca v platnosti zákaz vychádzania v súvislosti s nákazou koronavírusom, ktorá si v krajine vyžiadala už 2696 obetí a takmer 40.000 nakazených. Oblasť v okolí hlavného mesta Madrid je najviac postihnutá nákazou.

Zdroj: sme.sk (1), (2)


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti