Soták: Nastal čas inak sa rozprávať z politikmi. Matovičove vypnutie Slovenska zlikvidovalo malé obchody a nadnárodné reťazce vďaka nemu zarobili

28.06.2020 | 13:10
  6
Bežní ľudia si ešte stále neuvedomujú dôsledky Matovičovho 100-dňového zastavenia ekonomiky, pretože sa to reálne ukáže niekedy na jeseň tohto roka.

Slovenská vláda zvládla boj s novým koronavírusom, ale slovenskú ekonomiku zrazila na kolená. Narastá nezamestnanosť, živnostníci vracajú svoje živnosti, malí podnikatelia uvažujú, či vôbec svoje prevádzky otvoria a strední podnikatelia sa dostávajú do červených čísiel.

Malé slovenské obchodné prevádzky vypnutie Slovenska zlikvidovalo. Naopak veľké nadnárodné reťazce, ktoré odvážajú zisky do zahraničia mali počas slovenskej krízy tržby vyššie, ako pred Vianocami a na Slovákoch vďaka Matovičovi veľmi dobre zarobili. A to už nebudem podrobnejšie hovoriť o bankách, ktoré Slovákov zdierajú z kože, namiesto toho, aby im pomohli!

V obchodoch rastú ceny potravín a je otázkou času, kedy zdražejú aj služby - voda, elektrina, či plyn. Bežní ľudia si ešte stále neuvedomujú dôsledky Matovičovho 100-dňového zastavenia ekonomiky, pretože sa to reálne ukáže niekedy na jeseň tohto roka.

Navyše, veľkí zamestnávatelia stále držia fabriky nad vodou a tým pádom aj zamestnancov a ich celé rodiny. Je však najvyšší čas dôsledne sa venovať opatreniam na podporu ekonomiky, povedali na tlačovej besede predstavitelia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) a Klubu 500.

Pre vládu pripravili návrhy opatrení, ktoré by ekonomike pomohli. SOPK a Klub 500 vyčítajú premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), že napriek tomu, že v programovom vyhlásení sa vláda zaviazala, že domácim firmám a ich problémom bude venovať osobitnú pozornosť, on sám však o týchto témach nediskutuje.

Najväčší zamestnávatelia na Slovensku považujú dialóg s vládou za kľúčový, a to najmä v čase, keď treba hovoriť o pláne na ozdravenie slovenskej ekonomiky.

„Priemyselná produkcia sa u nás prepadla na historické minimum od vzniku samostatnej republiky a zamestnanosť v porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka klesla o pol percenta a neustále klesá. Objem štátnej pomoci napriek tomu výrazne zaostáva za západnými krajinami aj krajinami V4,“ povedali novinárom predseda SOPK Peter Mihók a predseda Klubu 500 a generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. 

Predseda vlády však podľa SOPK a Klubu 500 o uvedených témach nediskutuje.

"Chceme veriť, že premiér pozve na stretnutie aj predstaviteľov domácich zamestnávateľov reprezentovaných predovšetkým SOPK a Klubom 500. Dialóg považujeme za kľúčový, a to najmä v čase, kedy treba hovoriť o pláne na ozdravenie slovenskej ekonomiky. SOPK a Klub 500 sú pripravení na stretnutie s premiérom, na komunikáciu s cieľom pripraviť maximálne efektívne opatrenia na naštartovanie ekonomiky, aby Slovensko tak, ako zvládlo koronavírus, zvládlo aj naštartovanie ekonomiky v čo najkratšom čase," doplnil predseda Klubu 500 Vladimír Soták

Zatiaľ sa tak nestalo. Premiér v relácii Slobodné dialógy povedal, že nesúhlasí s tými, ktorý namiesto konštruktívnej kritiky len vláde odkazujú cez médiá. Podľa Matoviča sa „permanentne, každé dva dni“ stretávajú so zamestnávateľmi, odborármi, ekonomickými odborníkmi. „Vkuse na tom robíme. Potom sú ľudia, ktorí robia politiku v takejto vážnej chvíli a miesto toho, aby pomohli, kritizujú cez médiá,“ povedal predseda vlády. 

Ako však exkluzívne pre Extra plus povedal predseda Klubu 500 Vladimír Soták, je možné, že sa stretávajú so zamestnávateľmi, s tripartitou ale nie s predstaviteľmi Klubu 500 a SOPK. Veľké fabriky potrebujú pomôcť a nájsť riešenia na šesť mesiacov.

„My sme tí manažéri, ktorí vedia, ako sa firmy riadia, a my sme tí, ktorí vedia, čo treba spraviť na naštartovanie ekonomiky, nie politici. Nerozhodujte v tripartite o nás bez nás, na to nemáte morálne právo. Politici neovládajú štát. V Klube 500 máme 20 majiteľov firiem, ktorí majú spolu dokopy okolo 500-600 firiem po Európe. My sme tí, ktorí napĺňajú štátny rozpočet zásadným spôsobom. Nastal čas rozprávať sa s politikmi trochu inak. Určite si tu nebudeme brať úvery a splácať ich, aby politici mohli rozhodovať o nás bez nás“ povedal Vladimír Soták.

Zdroj: extraplus.sk

Článok súvisiaci s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti