Soták: Matovič si myslí, že mu patrí krajina. Na Slovensku je ohrozených je 60-tisíc pracovných miest a premiér s nami nekomunikuje

22.07.2020 | 09:25
  7
Klub 500 vyzval premiéra Igora Matoviča (OĽaNO), aby neblokoval opatrenia na ich záchranu.

Ak štát nenavýši pomoc pre firmy, budú nútené masovo prepúšťať oznámil to dnes generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová a predseda Klubu 500 Vladimír Soták. Klub 500 združuje zamestnávateľov s viac ako 30 000 zamestnancami a podľa prieskumu je len medzi členmi Klubu 500 priamo ohrozených viac ako 5 000 pracovných miest, čo je viac ako 15-percent zamestnancov. Slovensko čelí najväčšej kríze od druhej svetovej vojny a podnikom už dochádza dych.

Hoci niektorí ministri prišli s návrhmi na navýšenie pomoci pre zamestnávateľov, vláda na čele s Igorom Matovičom ich napokon neprijala. Klub 500 preto vyzýva premiéra, aby rešpektoval programové vyhlásenie svojej vlády a neblokoval opatrenia na záchranu pracovných miest. „Ak si tu niekto myslí, že my budeme čakať na to, že pomoc príde, keď sa vrátia pánkovia politici z dovoleniek (aj keď neviem, na čo majú politici dovolenky z toho ich nič nerobenia a ich tupých až sprostých tém, ktoré nič neriešia), tak je na omyle. Nemôžeme ďalej čakať, situácia je naozaj vážna, je to otázka toho, či ostaneme na európskych a svetových trhoch“ povedal Soták.

PENIAZE Z EÚ NIE SÚ DAR, ALE PÔŽIČKY A TIE NEBUDE SPLÁCAŤ TÝCH 430-ŠTÁTNYCH ZAMESTNANCOV, ALE PODNIKATELIA

Na Slovensko dnes „prišli“ peniaze z EÚ a zamyslel sa niekto, kto ich bude splácať naspäť do rozpočtu EÚ? Pretože to nie je dar, to sú pôžičky. Samozrejme ich nebude vracať Matovič, ale občania a ich zamestnávatelia SR, určite to nebude platiť tých 430-tisíc úradníkov, ktorých zamestnávame v štátnej správe, ale podnikatelia, ktorí do značnej miery napĺňajú štátny rozpočet“ skonštatoval predseda Klubu 500. Štátni úradníci sa nemusia obávať o stratu zamestnania, ale ľudia v súkromnom sektore majú reálny problém, že prídu o prácu a o živobytie nielen pre seba ale aj ich rodín, keď budeme nútení ich prepúšťať. Na čo máme 430-tisíc štátnych zamestnancov? Na to, aby sme im prispievali na ich platy? 

MNE MÔŽE BYŤ UKRADNUTÝ PREDSEDA VLÁDY, ALE NEBUDEM ZO SEBA ROBIŤ DEBILA

Mne môže byť nejaký predseda vlády ukradnutý, budem mu donekonečna vysvetľovať ako sa riadi firma, či štát, ale nebudem tu pre neho robiť debila, ktorý ho bude poslúchať, pretože na rozdiel od neho, ja som starý skúsený manažér, ktorý sa na rozdiel od neho, celý život pracoval a vzdelával sa, ja nemusím nikomu vracať svoj titul.

Tu už takých politikov ako Matovič bolo dosť a naučili sme ich, že s predstaviteľmi Klubu 500 sa inak ako seriózne nemôžu rozprávať, pretože inak narazia. Musí skončiť čas, kde počúvame, ale Igor, ale Igor, takto to nejde... Je čas rozprávať sa s politikmi inak! Klub 500 preto vyzýva premiéra Igora Matoviča, aby bral do úvahy situáciu, v akej sa podniky ocitli po prvej vlne pandémie, a zároveň konal v súlade s programovým vyhlásením, v ktorom sa vláda zaviazala podporovať domáci priemysel“ hovorí právom nahnevaný Vladimír Soták.

„Predseda vlády totiž nevie, čo je to vzdelaná pracovná sila, on nevie, že technologickú linku môže ovládať iba vzdelaný človek, že na žeriave môže sedieť iba človek, ktorý má psychotesty, aby nepozabíjal ľudí dole. Sme fabrika, ktorá má 180 rokov, sme fabrika, ktorá platí dane a odvody, zamestnáva ľudí na Horehroní a dáva prácu a mzdu vzdelaným ľuďom, vychovávame mladých ľudí, aby boli pripravení ovládať dnešné technológie," pokračoval.

MATOVIČOVI, KTORÝ SA SPRÁVA VOČI OBČANOVI AKO VÝPALNÍK, TENTO ŠTÁT NEPATRÍ

Dostávame sa do situácie, že s nami premiér nekomunikuje. Darmo sa dva mesiace snažíme o komunikáciu, musím povedať, že nemáme problém s ministerstvami, ale s predsedom vlády,“ povedal pre Extra plus Vladimír Soták, ktorý zároveň dodáva, že premiér Matovič si podľa neho myslí, že mu patrí krajina a štát sa správa ako jeden výpalník voči poctivo pracujúcim občanom a zamestnávateľom, ktorí napĺňajú štátny rozpočet.

"Premiér Matovič sa správa, že on bude ten, čo rozhodne, či niečo dovolí alebo nie. Neviem, kde prišiel k takým rozhodnutiam, že mu patrí táto krajina, ale moment, jemu nepatrí štát, on tu možno bude štyri, možno osem rokov, no to neznamená, že tu budeme mať vyššiu životnú úroveň. Ak udržíme zamestnancov, ktorí sú vyškolení, len preto, že si za mesiac alebo za dva vezmeme úvery, aby sme mohli z nich platiť zamestnancov a ešte k tomu, keď pominie kríza, aby sme mohli ako takí „morovatí“ platiť tomuto štátu dane a odvody, aby mal štát peniaze pre štátnych zamestnancov, dôchodcov, deti, tak je na veľkom omyle. Neviem, či si vlastne predseda vlády uvedomuje, čo sa tu deje. Ak si to neuvedomuje, tak ho žiadame, aby sa s nami konečne stretol a jasne mu vysvetlíme ako sa riadi štát. Ak tomu nerozumie, tak hovorím, že za dva mesiace sa budú firmy rozhodovať, či si vezmú úvery na platenie zamestnancov alebo necháme naše fabriky padnúť na kolená. Do štátneho rozpočtu nebudú od nás plynúť žiadne peniaze,“ povedal Soták.

BANKY ZVÝŠILI CELÉMU NÁRODU POPLATKY A SMEJÚ SA OBČANOM DO TVÁRE A MATOVIČ IM ODPUSTIL 150 MILIÓNOV

Ako dodal, štát síce predĺžil lehotu na vyplácanie príspevkov na záchranu pracovných miest, avšak ich výškou sa nezaoberal. „Máme vedomosť, že na rokovanie vlády bol opakovane predložený návrh na navýšenie podpory, ktorý bol však zo strany predsedu vlády zamietnutý,“ uviedol predseda Klubu 500 Vladimír Soták. Vládnu koalíciu vyzýva, aby upustila od debaty o „podružných“ témach a venovala sa prioritne riešeniu dosahov koronakrízy. „Je potrebné si uvedomiť, že nik iný ako súkromný sektor nenapĺňa a do budúcna nenaplní štátny rozpočet,“ dodal Soták.

Ak predseda vlády nezmení svoj postoj, tak toto celé bude pre neho samozničujúci proces. Slovenskú republiku dostane do takého závozu, že ho to bude veľmi bolieť. Našim ľuďom hrozí strata zamestnania, ja k tomuto nechcem pristúpiť a budem robiť tlačovky aj každý týždeň, až kým si premiér neuvedomí, že sa nemôže takto správať a nedonútime ho, aby konal v prospech občanov. Musíme si jednoducho začať vážiť všetkých zamestnávateľov na Slovensku - 1,9 milióna pracujúcich ľudí, ktorí napĺňajú štátny rozpočet a živia 3,5 milióna ostatných občanov SR. 

„Mňa veľmi mrzí, že dnes sedíme na tlačovej besede a riešime tieto problémy, ale je podľa vás rozumné, aby si súkromná firma vzala úver na to, aby udržala zamestnanosť a ešte platila poplatky štátu? A Matovičova vláda odpustí bankám, ktoré zarábajú na tejto kríze - bankový odvod vo výške 150 miliónov eur? Banky zvýšili celému národu poplatky a smejú sa občanom do tváre, to isté je s poisťovňami, ktoré navýšili poistné,“ povedal Vladimír Soták, predseda Klubu 500. 

Kým v západných krajinách vyčlenili vlády v rámci štátnej pomoci rádovo niekoľko tisíc eur na obyvateľa (v Nemecku 14 400 eur), na Slovensku to je necelých 1 000 eur. Slovenská vláda aj z toho mála, ktoré vyčlenila, bola schopná vyčerpať len približne 500 miliónov a Slovensko doteraz vynaložilo len približne 91 eur na obyvateľa. Napriek  tomu, že Slovensko má k dispozícii voľné prostriedky, narážajú zamestnávatelia na nevôľu premiéra, ktorý opakovane zablokoval návrhy ministrov na navýšenie príspevkov pre potreby záchrany domáceho priemyslu a ekonomiky.

„Koalícia by mala opustiť diskusiu o všetkých podružných témach a venovať sa prioritne riešeniu dopadov koronakrízy. Je potrebné si uvedomiť, že nik iný ako súkromný sektor nenapĺňa a dobudúcna nenaplní štátny rozpočet. Naviac aj podľa minulotýždňového vyhlásenia podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča má Slovenská republika k dispozícii dostatok zdrojov na podporu ekonomiky a na záchranu pracovných miest,“ hovorí predseda Klubu 500 Vladimír Soták. 

Zdroj: extraplus.sk / YouTube


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti