Sorosovo dieťa Šeliga opúšťa iniciatívu Za slušné Slovensko

03.06.2019 | 12:22
  2
Ďalšími tvárami ostávajú Karolína Farská a Ján Gálik. Kľúčová je pre nich občianska mobilizácia. Chcú s ňou začať v lete, vyrazia na cestu po Slovensku.

Iniciatívu Za slušné Slovensko opúšťa Juraj Šeliga. Predstavitelia iniciatívy o tom informovali v tlačovej správe.

„Jednou z našich hlavných tvárí bol od začiatku Juraj Šeliga. Juraj už ďalej nebude vystupovať ako hovorca iniciatívy a rozhodol sa, že z nej odstupuje. Naša iniciatíva nikdy nebola iba o jednom človeku, ale jeho práca, odhodlanie a hlavne osobná obeta boli mnohokrát to, čo celú iniciatívu ťahalo napred a preto môžeme vyjadriť len veľkú vďaku za celé jeho pôsobenie v iniciatíve,“ uvádza sa v tlačovej správe s tým, že novou hovorkyňou bude Eva Lavríková.

Farská a Gálik zostávajú - plánujú cestovať po Slovensku s cieľom mobilizovať občanov

Ďalšími tvárami ostávajú Karolína Farská a Ján Gálik. Za slušné Slovensko informuje aj o tom, na čom sa počas celoslovenského stretnutia zhodli.

„Naše dve požiadavky sú stále tie isté. Vyšetrenie vraždy Jána a Martiny a nová dôveryhodná vláda bez podozrení na napojenie na organizovaný zločin. Len necelý rok nás delí od parlamentných volieb a ich výsledok rozhodne o tom, akým smerom sa Slovensko bude uberať ďalšie roky. Spoločne sa nám podarilo zvládnuť komunálne voľby, prezidentské voľby a rovnako aj voľby do Európskeho parlamentu. Veríme, že ten najťažší zápas, ktorý nás ako občanov čaká, zvládneme,“ píše sa v tlačovej správe.

Kľúčová je pre nich občianska mobilizácia. Chcú s ňou začať v lete, vyrazia na cestu po Slovensku.

„V novembri nás čaká 30. výročie nežnej revolúcie. Práve touto historickou udalosťou sa začala cesta Slovenska ako slobodnej a demokratickej krajiny. Chceme spoločne s ďalšími občianskymi iniciatívami dôstojne osláviť toto výročie. Rovnako však pri tejto príležitosti chceme hovoriť aj o tom, ako Slovensko môže vyzerať, ako sa môžeme posúvať dopredu k slušnejšej a spravodlivejšej krajine,“ uviedli organizátori.

Vraj nedelia Slovákov na slušných a neslušných

Stále chcú reagovať na kauzy a aj naďalej budú pozorne sledovať vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. „Niektorí nám vyčítajú, že delíme ľudí na slušných alebo neslušných. Nie je to pravda, snažíme sa len veľmi jasne pomenovať zlo korupcie, šírenia nenávisti a populizmu. My spoločne chceme to, čo drvivá väčšina Slovákov – žiť v krajine, kde vládne právo a nie mafia, žiť v krajine, kde sa štát nerozkráda, kde korupcia nesiaha až na úrad vlády, žiť v krajine, kde majú všetci rovnakú šancu na dobrý a spokojný život,“ uvádza na záver iniciatíva.

Fico: Sú to Sorosove deti útočiace na demokraciu

Bývalý premiér Robert Fico pred rokom predstaviteľov iniciatívy nazval Sorosove deti.

"Ja od začiatku tvrdím, že je to jasné zneužitie vraždy novinára, že je tu vysoká miera organizovanosti týchto podujatí. Tvárili sa, že je to pekná iniciatíva, ktorá nemá s politikou nič, ale oklamali všetkých. Keď chcú, nech si založia politickú stranu a nech vstúpia do politického súboja a nie takto pokútne zmeniť občiansku iniciatívu na politickú hnutie," odkázal Fico, podľa ktorého by bolo veľmi zlé, keby Slovensko riadili zahraniční finančníci a nie slovenskí politici zvolení v riadnych voľbách.

V prípade protestov Za slušné Slovensko, na ktorých sa po Kuciakovej smrti zúčastňovali desaťtisíce ľudí, bývalý predseda vlády minulý rok vyhlásil: „Nehovorme len o ulici, hovorme o tom, kde Sorosove deti vzali peniaze na organizovanie protivládnych demonštrácií, kto za nich robil, lebo predstava, že 17-ročné dievča organizuje zo svojej detskej izby vojnu s vládou, je absurdná:“
 
To, čo sa stalo po vražde novinára a jeho snúbenice, bol podľa Fica „typický príklad útoku na parlamentnú demokraciu založenú na väčšine a zodpovednosti“.
 
„Už dlhšie v celej Európe sledujeme trend, keď sa snažia presadiť v politike filantropi, mimovládne organizácie, médiá, jednoducho tí, ktorí sa na voľbách nikdy nezúčastnili a nikdy za nič neniesli zodpovednosť. Proti tomuto trendu je potrebné sa vzoprieť, inak sami prispievame k tomu, že prichádza k ohrozovaniu demokracie,“ povedal expremiér v rozhovore pre mesačník Extraplus.

Zdroj: SITA / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti