Soros vyjadril presvedčenie, že globalizmus zvíťazí nad nacionalizmom

30.10.2019 | 18:49
  7
Podľa amerického miliardára a finančného špekulanta je vzostup nacionalizmu v Európe, Severnej Amerike a všade inde vo svete iba čistou náhodou.

Aj keď myšlienka nacionalizmu v posledných rokoch s Brexitom a výhrou Donalda Trumpa a Mattea Salviniho vo voľbách významne posilnila, George Soros je stále presvedčený, že globalizmus nakoniec zvíťazí.

George Soros, americký miliardár narodený v Maďarsku v nedávnom rozhovore pre americký denník New York Times uviedol, že nacionálny populista Donald Trump je iba dočasnou odchýlkou a že globalizmus čoskoro porazí nacionalizmus.

Podľa Sorosa je vzostup nacionalizmu v Európe, Severnej Amerike a všade inde vo svete iba čistou náhodou. „Musím priznať, že prílivová vlna sa obrátila proti mne, nemyslím si však, že som zlyhal,“ uviedol Soros.

„Trump je odchýlkou a jednoznačne stavia svoje osobné záujmy pred národné záujmy,“ povedal Soros pre New York Times. „Myslím, že to prispeje budúci rok k jeho pádu.“

Soros, ktorý je jedným z najväčších donorov ľavicových strán v Európe a Amerike zároveň vyjadril presvedčenie, že Trump vo voľbách v roku 2020 prehrá.

V tejto súvislosti poznamenal, že senátorku za americký štát Massachusetts Elizabeth Warrenovú považuje za najkvalifikovanejšiu kandidátku na post prezidenta.

Soros tiež zdôraznil, že oficiálne nestojí za Warrenovou: „Nepodporujem nikoho, pretože chcem spolupracovať s každým“.

Napriek priznaniu, že jeho internacionalistický program sa v posledných rokoch stal ťažko realizovateľným z dôvodu vzostupu národných strán na celom svete, je židovsko-americký finančník stále presvedčený, že globalizmus nakoniec zvíťazí.

Podľa Sorosa, neschopnosť implementovať Brexit je jasným znakom toho, že globalizmus vyhráva.

Trump ho obviňuje z financovania kampane proti nemu

Trump v minulosti obvinil Sorosa z platenia demonštrantov, ktorí pred budovou Kapitolu protestovali proti nominácii Bretta Kavanaugha za sudcu Najvyššieho súdu ako aj z financovania karavány migrantov, ktorí minulý rok narušil južnú hranicu Spojených štátov.

Soros je spájaný z financovania farebných revolúcií v Srbsku, Gruzínsku, na Ukrajine. Konzervatívci ho podozrievajú z podobných snáh o zmenu politického režimu aj v samotných Spojených štátoch.

Špekulácia na devízovom trhu mu umožnili zbohatnúť. Prostredníctvom Nadácie otvorenej spoločnosti prispel miliardami na financovanie tzv. progresívnej politiky. Prostredníctvom lobingu vynaložil v len v treťom štvrťroku 2019 takmer 16 miliónov dolárov, aby ovplyvnil americký Kongres.

Okrem lobingu financuje aj mediálne organizácie ako Democracy Now!, Media Matters, pro-imigračné skupiny, ako je National Immigration Law Centre a Institute for Migration Policy Institute, think tanky ako Aspen Institute a Center for American Progress, fundraisingové organizácie ako MoveOn.org, ktoré organizujú protesty proti Trumpovi.

Americkým demokratom už poskytol milióny dolárov na volebnú kampaň v roku 2020.

Zdroj: magazin1.sk / nytimes.com / rt. com / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti