Sociálne siete majú rozsiahle výpadky na planéte. Facebook, Instagram ani WhatsApp nefungujú

04.10.2021 | 20:52
  36
Výpadky webstránok a aplikácií sú bežné, v globálnom meradle sú však vzácne. Posledný takýto veľký výpadok bol v roku 2019, no trval "len" dve hodiny. Dnešný kolaps je tak najdlhší v histórii.

Sociálna sieť Facebook má gigantický výpadok. Ľudia na celom Slovensku sa sťažujú, že sociálna sieť nereaguje a hlavnú stránku nejde načítať. Rovnako tak nefunguje ani Messenger či Instagram. Problémy má aj aplikácia WhatsApp. 

S menšími výpadkami sa stretli aj používatelia aplikácie Snapchat, platformy YouTube či služby Speedtest.net.

Potvrdzuje to aj web Downdetector.com, kde vidno vysoký nárast počtu hlásení od používateľov, ktorým služba nefunguje.

Prvé správy o problémoch sa objavili po 17.30 h SELČ. Hlásia ich predovšetkým používatelia v USA a Británii, ale aj v Kanade, Holandsku, Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Rusku a ďalších krajinách.

Spoločnosť Facebook uviedla, že si je „vedomá toho, že niektorí ľudia majú problém v prístupe do aplikácie Facebook“ a pracuje na jeho obnovení. Firma neuviedla, čo by mohlo výpadok spôsobiť. Výpadky webstránok a aplikácií sú bežné, v globálnom meradle sú však vzácne.

Výpadok platforiem Facebooku sa stal v čase, keď si firma prechádza vážnou krízou po tom, čo informátorka, ktorá bola zdrojom série článkov denníka Wall Street Journal odhaľujúcich vedomosti spoločnosti o vnútornom výskume negatívnych účinkov jej produktov a rozhodnutí, odhalila svoju identitu.

V televíznej relácii 60 Minutes sa Frances Haugen identifikovala ako žena, ktorá anonymne podala sťažnosti u federálnych orgánov, v ktorých uviedla, že výskumy firmy ukazujú posilňovanie nenávisti a dezinformácií, zvyšovaniu polarizácie a že Instagram môže škodiť duševnému zdraviu, najmä u adolescentných dievčat.

Podľa The New York Times výpadok nezapríčinili hackeri. Podľa reportérky New York Times, sa dnes zamestnanci Facebooku nemohli dostať do budovy, pretože im nefungovali ani prístupové karty. Odvoláva sa na zdroj priamo z Facebooku. 

Posledné správy poskytol Facebook ešte na začiatku výpadku, približne o pol šiestej, že na oprave pracujú. WhatsApp následne svojich používateľov upokojoval na Twitteri, že chyba nie je na ich strane, ale na strane sociálnej siete. Veľa používateľov si totiž myslelo, že majú niečo so svojím internetovým pripojením.

Spoločnosť Twitter zaznamenala po výpadku Facebooku vysoký nárast návštevnosti na svojej sieti. Privítala ich tweetom s textom: „Ahoj prakticky všetci“.

Používatelia sa na Twitteri hádajú, kde sa bude dnes večer komunikovať. Majitelia iPhonov ihneď reagovali vtipnými meme, kde sa pochválili, že oni môžu komunikovať cez platformu iMessage, ktorá je dostupná len pre iPhony.

Na výpadok reagoval aj americký whistle-blower Edward Snowden, ktorý má na svedomí jeden z najväčších únikov dát o tajných službách. Dnešok označil za "jeden krásny deň, kedy sa svet stal o trochu zdravším miestom"

Akcie spoločnosti Facebook na burze klesli o 5,2%, čo značí približne 50 miliárd amerických dolárov. Všetko má na svedomí výpadok najpoužívanejšiej sociálnej siete a jej dcérskych spoločností.

Google zaznamenal výrazný dopyt po slovnom spojení "Je Facebook pokazený?" Záujem o toto slovné spojenie prichádzalo vo Veľkej Británii už okolo 17:00 SELČ. Na Slovensku sa dopyt zvyšoval až o 18:00.

Na výpadok Facebooku reagovala už aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Na svojom Twitteri poznamenala, že aj keď sú sociálne siete nedostupné, svoje rúško si nedávajte dole (v preklade down).

Posledný takýto veľký výpadok bol v roku 2019, no trval "len" dve hodiny. Dnešný kolaps je tak najdlhší v histórii.

Momentálne nefungujú ani interné systémy Facebooku a tak zamestanci museli zmeniť spôsoby komunikácie medzi sebou. Zdroj z prostredia Facebooku tvrdí, že v spoločnosti panuje "chaos" a ľudia komunikujú prostredníctvom emailov a sms správ.

"Je nám veľmi ľúto čo sa stalo. Máme problémy so sieťou, ale naše tímy pracujú tak rýchlo, ako sa len dá, aby sme to čo najskôr obnovili," uviedol hovorca korporácie a úprimne sa ospravedlnil všetkým používateľom.

Spoločnosti údávajú problém so sieťovým pripojením, čo spôsobuje, že na sociálne siete sa nedá pripojiť na ktoromkoľvek mieste na svete.

Výpadok Facebooku je podľa CNBC najhorší od roku 2008, keď sa problém nedarilo vyriešiť celý deň. Vtedy však jeho služby využívalo len 80 miliónov užívateľov. V súčasnosti má táto sociálna sieť 3 miliardy aktívnych užívateľov.

Novinár Brian Krebs vysvetlil situáciu okolo výpadku Facebooku a k nemu pridružených služieb odvolávajúc sa na slová Douga Madoryho z americkej spoločnosti Kentik, ktorá monitoruje internetovú prevádzku. Chyba údajne nastala na strane sociálnej siete, pretože niekto vraj chybne aktualizoval záznamy dynamického smerovacieho protokolu Border Gateway Protocol (BGP), ktorý centrálnym uzlom internetu, takzvaným autonómnym systémom, umožňuje automaticky reagovať na zmeny topológie počítačových sietí a smerovať internetový prenos medzi nimi.

„Zjednodušenie, Facebook niekedy ráno (tamojšieho času u nás neskoré popoludnie, pozn. red.) odstránil mapu, ktorá počítačom po celom svete ukazovala ako vyhľadať jeho jednotlivé súčasti. Výsledkom je, že keď niekto napíše do internetového prehliadača Facebook.com, ten nemá šajnu, kde Facebook.com hľadať, a preto vyhodí chybovú stránku,“ vysvetlil Krebs.

Portál Živé ďalej informuje:

S informáciou o chybe v BGP prišiel už skôr účet „ramenporn“ na Reddite, ktorý patrí údajne členovi vyšetrovacieho tímu Facebooku. Problémom je vraj podľa neho to, že ľudia s fyzickým prístupom k peeringovým routerom nevedia sami implementovať opravu. Naopak tí, ktorí to vedia, nie sú pre protipandemické opatrenia k dispozícii. Kópiu správy, ktorá medzičasom z Redditu zmizla, zverejnil na Twitteri Mike Doughney.

Celú situáciu naviac komplikuje to, že výpadok sa týka aj interných nástrojov a komunikačných platforiem Facebooku. Podľa Ryana Maca a Sheery Frenkelovej z New York Times vraj ľudia nielenže nemôžu pracovať, ale nemôžu sa ani dostať do priestorov budovy, pretože ich vstupné karty nefungujú.

Madory nevylúčil ani možnosť, že by mohlo ísť o hackerský útok. Táto možnosť je ale podľa neho menej pravdepodobná než tá, že si Facebook za chybu môže sám. Za posledný rok totiž došlo k viacerým takýmto veľkým výpadkom, ktoré spôsobila chybná aktualizácia konfigurácie siete.

Zhruba okolo polnoci SELČ 5. októbra 2021 Facebook, Instagram a WhatsApp začali postupne opäť fungovať. Globálny výpadok trval viac než šesť hodín.

Zdroj: startitup.sk / topky.sk / pravda.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti