SNS znepokojuje Merkelovej výzva zachraňovať utečencov na mori

18.08.2019 | 10:51
  1
Merkelová vyhlásila, že by bolo dobré mať štátne lode, ktoré by zachraňovali migrantov.

 

Slovenská národná strana (SNS) je „vážne znepokojená“ vyhlásením nemeckej kancelárky Angely Merkelovej k utečencom. Merkelová podľa národniarov bez vytvorenia fungujúcich zberných táborov na africkej pôde a doriešenia otázky ich financovania, nezodpovedne požaduje opätovné zavedenie tzv. európskej misie na záchranu utečencov v Stredozemnom mori. Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú poskytla riaditeľka kancelárie predsedu SNS Andreja Danka Zuzana Škopcová.

Národniari v tejto súvislosti žiadajú Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, aby „dôsledne hájilo prijaté politické pozície SR k opatreniam v oblasti migrácie, a verejne dôrazne odmietlo všetky pokusy, tak kancelárky Merkelovej, ako aj odchádzajúcich či nových členov Európskej komisie, oslabovať ochranu schengenského priestoru pred nelegálnou migráciou“.



Merkelová vo štvrtok 15. augusta v Berlíne počas slávnosti na počesť bývalej ministerky obrany a zvolenej predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej okrem iného uviedla, "že by určite bolo dobré, ak by sme aj v súčasnosti mali misiu Sophia a štátne lode, ktoré by zachraňovali".



Národniari súčasne žiadajú rezort slovenskej diplomacie, aby prostredníctvom svojho zastúpenia pri EÚ požiadalo končiaceho predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a končiacu vysokú predstaviteľku Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicu Mogherini "o vypracovanie a zverejnenie odpočtu výsledku ich päťročnej práce na vyriešení jednoduchej úlohy: Zabezpečiť, aby stroskotanci zachránení pri afrických brehoch mohli byť vylodení na tú pevninu, z ktorej vyplávali".



Slovenská národná strana tvrdí, že od roku 2015, "keď kancelárka Merkelová na stanici v Nemecku s veľkou slávou privítala prvých nelegálnych migrantov, čím spustila doposiaľ nevídanú a neudržateľnú vlnu nelegálnej migráciu do Európy, sa Európska únia s dôsledkami jej vtedajších protiprávnych krokov dodnes nedokázala vyrovnať".

Podľa národniarov v rámci jedného z vtedajších "improvizovaných opatrení tzv. európskej ‚záchrannej‘ misie Sophia boli od roku 2015 v Stredozemnom mori z nafukovacích člnov, vyslaných na more pašerákmi ľudí, pozbierané a do Európy pozvážané desiatky tisíc nelegálnych migrantov". Pritom "operácia Sophia bola po čase vyhodnotená, ako nevydarený projekt, pretože viedla k masívnemu, nekontrolovateľnému rozširovaniu biznisu prevádzačských gangov a mafie na severe Afriky, pri neudržateľne narastajúcom ohrození a riziku prevádzaných osôb", dodáva sa v tlačovej správe.



Opätovný návrat k mechanizmom migračnej politiky, ako sú napríklad otvorená schengenská hranica, zvážanie stroskotaných migrantov do európskych prístavov a ich následné prerozdeľovanie členským štátom sú pre Slovenskú národnú stranu "absolútne neprijateľnými riešeniami“. SNS podotýka, že spomínané opatrenia odmietla tak Slovenská republika, ako aj ďalšie štáty EÚ.



Zdroj: SITA


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti