Slovenský parlament odsúhlasil vyslanie vojakov na ruské hranice v rámci operácie NATO

20.06.2019 | 17:18
  1
Vyslanie vojakov má podľa rezortu obrany demonštrovať jednotu NATO či zabezpečenie interoperability a vycvičenosť ozbrojených síl.

Slovenskí vojaci budú naďalej súčasťou Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO do Lotyšskej, Litovskej, Estónskej a Poľskej republiky. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok vyslovili súhlas s návrhom Ministerstva obrany (MO) SR. Vyslanie vojakov má podľa rezortu obrany demonštrovať jednotu NATO či zabezpečenie interoperability a vycvičenosť ozbrojených síl.

Rezort v návrhu argumentuje potrebou čeliť novým hrozbám spoločne. "Výzvy súčasnosti, ktorým dnes v zmenenej bezpečnostnej situácii čelíme, kladú vysoké nároky na ich komplexné zvládanie. Svojím charakterom si vyžadujú spájať úsilie viacerých krajín, žiadna z krajín nemá dnes schopnosť čeliť týmto výzvam osamotene," vysvetľuje dôvody účasti na spoločných misiách rezort obrany.

Kolektívna obrana sa podľa ministerstva stala nielen z pohľadu NATO, ale aj Slovenska kľúčovou úlohou. Za základný princíp rezort označil predchádzanie konfliktom a vojne, ochranu spojencov, zaistenie slobody rozhodovania a realizáciu rozhodnutí. Za rovnako dôležitú považuje ochranu hodnôt, na ktorých Aliancia stojí, teda slobodu jednotlivca, demokraciu, ľudské práva a vládu zákona.

Rezort doplnil, že za jeden zo základných elementov aliančnej obrannej stratégie sa už dlhšiu dobu považuje odstrašenie. Opiera sa pritom o Akčný plán pripravenosti (RAP) schválený na summite NATO vo Walese v roku 2014. Vysvetlil, že jeho cieľom bolo zaistiť pripravenosť NATO na rýchlu a účinnú reakciu na nové bezpečnostné hrozby z východu aj z juhu.

Ako hlasovali poslanci

Za vyslanie vojakov hlasovali všetci prítomní koaliční poslanci okrem Ľuboša Blahu. Z opozície proti hlasovala strana ĽSNS. Poslanci strany Sme rodina sa zdržali.

Prekvapením hlasovania pre mnohých (okrem hlasovania niektorých koaličných poslancov) je určite poslanec Miroslav Beblavý, ktorý tiež hlasoval proti.

Milan Mazurek kritizoval v parlamente falošnú politiku Andreja Danka, ktorý sa klania v Moskve a následne jeho minister obrany posiela našich vojakov provokovať na ruské hranice. Andrej Danko tento tlak nezvládol a ako predseda parlamentu dal technikom vypnúť mikrofón Mazureka, aby ho umlčal.

Kompletné hlasovanie si môžete pozrieť TU.

Mazurek kritizoval vyslanie vojakov k Rusku, Danko mu nechal vypnúť mikrofón

Poslanec parlamentnej strany ĽS Naše Slovensko Milan Mazurek vystúpil v stredu v pléne NR SR v rozprave k vládnemu návrhu na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do Lotyšska, Litvy, Estónska a Poľska.

Mazurek ostro kritizoval návrh z dielne ministerstva obrany, na ktorého čele je práve nominant SNS Peter Gajdoš. Schôdzu zhodou okolností viedol predseda parlamentu a predseda SNS Andrej Danko, ktorému sa však Mazurekova kritika návrhu vôbec nepáčila v dôsledku čoho do jeho prejavu vstúpil a odobral mu slovo s tým, že sa podľa neho nedrží danej témy.

Zdroj: infospravy.sk / hlavnydennik.sk / InfoVojna


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti