Slovensko má druhý prípad úmrtia krátko po očkovaní: 79-ročná žena dostala látku od Moderny

26.03.2021 | 10:18
  18
Pri tzv. mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny.

 

V dnešných štatistikách pribudlo jedno úmrtie po očkovaní, kde bol súvis stanovený ako možný a ide o prípad podobný tomu z januára:  „Štátny ústav pre kontrolu liečiv ku včerajšiemu dňu uzavrel druhý prípad možného súvisu medzi očkovaním a úmrtím. Išlo o pacientku vo vyššom veku (79) s viacerými chronickými ochoreniami,  ktorá bola očkovaná vakcínou od spoločnosti Moderna.  Príčina úmrtia bola stanovená pitvou a súvisela s chronickými ochoreniami pacientky. Vzhľadom k tomu, že vzniknuté nežiaduce reakcie po očkovaní mohli prispieť k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu, príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtím bola stanovená ako možná.“

O podobnom prípade ŠÚKL informoval 26.1.2021, kedy išlo o úmrtie 79-ročného muža po očkovaní vakcínou Comirnaty a príčinná súvislosť bola takisto stanovená ako možná. 

V súvislosti s očkovaním na prevenciu ochorenia COVID-19 Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) ku dňu 24. 3. 2021 eviduje 2 580 hlásení podozrení na nežiaduce účinky. Z celkového počtu hlásení je ku dnešnému dňu 94 závažných, čo predstavuje 3,6%. 

ŠÚKL ale upozorňuje, že zo štatistík netreba mať strach. „Všetky tri vakcíny spĺňajú prísne nároky na bezpečnosť a ani prijaté podozrenia na nežiaduce účinky ich bezpečnosť nespochybňujú," informuje hovorkyňa ústavu Magdaléna Jurkemíková.

Vakcíny určené na prevenciu ochorenia COVID-19 sú podávané injekčne do svalu a môžu v priebehu hodín až dní po podaní vyvolať reakcie menšej alebo strednej intenzity, ktoré spontánne v priebehu niekoľkých dní odznievajú.

Výskyt a intenzita nežiaducich reakcií závisia od celkového zdravotného stavu daného človeka, od veku (všeobecne sú nežiaduce reakcie po očkovaní u ľudí vo vyššom veku menej časté a menej intenzívne), iných súbežne užívaných liekov, imunitnej odpovede, ale v niektorých prípadoch aj od psychického nastavenia človeka. Takisto ich výskyt a intenzita závisí od toho, či ide o prvú alebo druhú dávku.

Pri tzv. mRNA vakcínach – Comirnaty a COVID-19 Vaccine Moderna boli pozorované častejšie a intenzívnejšie nežiaduce reakcie po druhej dávke vakcíny. Naopak, po vakcíne COVID-19 Vaccine AstraZeneca boli po druhej dávke v klinických skúšaniach pozorované nežiaduce reakcie menej často a menej intenzívne.

Počet prijatých hlásení podozrení na nežiaduce účinky závisí od počtu dostupných vakcín, zaočkovaných osôb, dĺžky obdobia používania jednotlivých vakcín a subjektivity odosielateľa hlásenia. Niektorí zaočkovaní (laická verejnosť) pristupujú ku vzniknutým reakciám zodpovednejšie a hlásia aj mierne a krátkodobé nežiaduce účinky.

Každý má možnosť nahlásiť podozrenie na nežiaduci účinok a štátny ústav prijíma všetky hlásenia a v prípade potreby dožiadava ďalšie informácie od odosielateľa.

Objektívnejšie hlásenia z odborného hľadiska prijíma ŠÚKL od odbornej verejnosti (zdravotnícki pracovníci). Pri hodnotení počtu a závažnosti hlásení je potrebné vziať do úvahy všetky faktory vrátane odosielateľa hlásenia. Je preto nesprávne zamerať sa len na počet hlásení a považovať vakcínu s vyšším počtom hlásení za menej bezpečnú.

Zdroj: pluska.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Tipy a rady


 

Zaujímavosti