Slovensko kúpi od Američanov 14 stíhačiek F-16 za 1,59 miliardy eur

11.07.2018 | 15:25
  0
Americká ponuka bola údajne pre Slovensko výhodnejšia z hľadiska všetkých parametrov.

Slovensko kúpi 14 amerických stíhačiek F-16 Block 70/72, hodnota zákazky vrátane výcviku personálu, munície a dvojročnej logistickej podpory dosiahne 1,589 miliardy eur, povedal premiér Peter Pellegrini po rokovaní vlády, ktorá o nákupe rozhodla. Podľa Pellegriniho sa ponuka americkej strany príliš nelíšila od konkurenčnej ponuky Švédska, ktoré chcela Slovensku predať stroje JAS-39 Gripen.

Z hľadiska nákladovosti počas celého viac ako 30-ročného životného cyklu stíhačiek je podľa Pellegriniho o osem percent lacnejšia ako ponuka vlády Švédska na stíhacie stroje JAS-39 C/D Gripen. Samotná prvotná investícia do amerických strojov je v porovnaní so švédskymi vyššia o niekoľko sto miliónov eur.

„Na základe dôkladných analýz sme vybrali to najlepšie riešenie, pretože ide o špičkové moderné stroje, ktoré z hľadiska ceny, kvality a spôsobilostí, ako aj toho, čo si môžeme ako krajina dovoliť, nemajú konkurenciu,“ povedal minister obrany SR Peter Gajdoš. Zároveň poďakoval americkej, ako aj švédskej vláde za seriózne ponuky a rokovania.

„Som hrdý na to, že tím odborníkov na ministerstve obrany spolu s expertami z ozbrojených síl, vynaložili maximálne úsilie na to, aby odborne, profesionálne a s plnou zodpovednosťou posúdili jednotlivé ponuky. A spolu s Útvarom hodnota za peniaze spracovali odborný materiál, ktorý dnes vláda schválila. Prehlásenia tzv. nezávislých analytikov o tom, že mala prebehnúť odborná diskusia nepovažujem za korektné. Vojaci, ako užívatelia, poznajú potreby ozbrojených síl najlepšie,“ doplnil generálny tajomník Služobného úradu MO SR Ján Hoľko.

Americká ponuka bola pre Slovenskú republiku výhodnejšia z hľadiska všetkých parametrov, pričom v tejto súvislosti rezort odmietol čo i len špekulácie o tom, že dôvodom výberu lietadiel F-16 sú neskoršie dodávky, a teda predlžovanie závislosti na ruskej techniky. „Kým zmluva s vládou USA je pripravená na podpis, švédska strana trvala na rokovaní detailov až po prijatí rozhodnutia vládou. Pričom termíny dodávok oboch lietadiel sa odvíjajú až od podpisu zmluvy,“ vysvetlil šéf rezortu obrany. Navyše v prípade akceptovania švédskej ponuky, by musela byť časť materiálu dodaná z tretej strany, čo by opäť dodanie oddialilo.

Pri zhodnotení a zohľadnení všetkých parametrov bola americká ponuka cenovo výhodnejšia. Rezort obrany pritom porovnával cenu, muníciu, náklady na výcvik pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovanie infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalšie náklady na prevádzkovanie, a to až za horizont rokov 2040.

Premiér chcel urobiť rozhodnutie

Je treba prijať rozhodnutie, netreba to už naťahovať, pretože do augusta sa už nič nové nedozvieme, takže pravdepodobne to zásadné rozhodnutie padne v stredu, uviedol premiér Petter Pellegrini (Smer) pred zasadnutím Bezpečnostnej rady SR s tým, že všetky materiály potrebné na rozhodnutie má kabinet k dispozícii a naštudované.

Sú to veci, ktoré sa nemôžu verejne diskutovať, ale po ukončení všetkých procesov a po podpise zmluvy budú zverejnené komplet všetky údaje, ktoré zverejnené majú byť v tomto procese, prisľúbil premiér.

Podporu nákupu stíhačiek vyjadrili aj minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS).

Gajdoš tlačí na americké stíhačky

Minister obrany odporúčal vláde nákup 14 kusov amerických stíhačiek F-16 Block 70/72. Tie dostali prednosť pred švédskymi strojmi JAS-39 C/D Gripen, o ktorých prenájme rokovalo ministerstvo ešte pod vedením Martina Glváča (Smer). Vyplýva to z materiálu, ktorý minister predložil zasadnutie Bezpečnostnej rady SR.

Ponuka vlády USA sa ministrovi javí ako výhodnejšia po zohľadnení faktorov, ako sú samotný nákup lietadiel, munície, náklady na výcvik na pilotov a pozemný personál, logistické zabezpečenie, dobudovania infraštruktúry, dodacie lehoty a ďalšie náklady na prevádzkovanie a prípadnú modernizáciu, s perspektívou používania nového taktického stíhacieho lietadla za horizont roku 2040.

Táto možnosť je tvrdo kritizovaná, pretože ide skôr o lietadlá útočného typu, ktoré podľa odborníkov nemá Slovensko kde plnohodnotne využiť.

SaS žiadala premiéra o odklad rozhodnutia

Opozičná SaS žiada premiéra Pellegriniho, aby rozhodnutie o stíhačkách odložil. Malo by podľa liberálov padnúť na základe čo najširšieho politického konsenzu, ale k nemu nedošlo.

Rozhodnutie už raz odložili

O nákupe stíhačiek sa malo pôvodne rozhodnúť do konca júna. Premiér Peter Pellegrini však rokovanie o stíhačkách odložil, pretože chcel mať na stole všetky potrebné materiály a tiež dve porovnateľné ponuky od výrobcov švédskej stíhačky JAS-39 Gripen a americkej stíhačky F-16.

Celkovo má Slovensko záujem o kúpu 14 stíhacích lietadiel, ktoré majú nahradiť dosluhujúce ruské stroje MiG-29. V minulosti rokovalo ministerstvo obrany so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen, súčasný minister Gajdoš k tomu pridal rokovania s vládou USA o nákupe strojov F-16. Namiesto prenájmu je v súčasnosti v hre kúpa nadzvukového stíhacieho letectva. Hodnota nákupu podľa plánov presiahne miliardu eur.

Zdroj: pravda.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti