Slovenská liga pôjde do volieb na čele s Mečiarom, ktorý považuje za hrozbu pre Slovensko liberalizmus

10.11.2019 | 17:15
  6
Bývalého trojnásobného premiéra Vladimíra Mečiara zvolili v sobotu za predsedu Slovenskej ligy.

Hnutie Slovenská liga pôjde do budúcoročných parlamentných volieb na čele s bývalým premiérom Vladimírom Mečiarom. V sobotu (9. 11.) o tom rozhodol v Trenčíne republikový snem hnutia, na ktorom sa zúčastnilo 151 členov. Tí si volili funkcionárov politického subjektu.

Mečiar sa stal predsedom Slovenskej ligy. Za hnutie o tom informovala Eva Zelenayová.

„Stav v štáte nás núti opäť sa vrátiť,“ vyhlásil Mečiar, ktorý v minulosti stál na čele strany ĽS-HZDS.

Programová kríza si podľa jeho slov žiada pomoc všetkých občanov. „Úlohy, ktoré treba splniť, sú také veľké, že musíme hľadať všetkých, ktorí chcú pomôcť a ísť do nového zápasu. Stávame sa straníkmi, aby sme spoločnosť viedli k hlbokej premene,“ povedal.

Mečiar skonštatoval, že sa nesmie dovoliť také vychýlenie Slovenska, aby bolo nezvratné. „Ideme do boja za zmeny. Kým ich nedosiahneme, nevzdáme sa, bez ohľadu na výsledky volieb. Ani sa nedáme, a ani sa nebojíme,“ povedal.

Slovenská liga vznikla premenovaním subjektu s názvom Nový parlament, ktorý na Slovensku pôsobí už roky.

Pred prevažne starším publikom nezabudol spomenúť ani hrozby, ktoré podľa neho spočívajú v „prílišnom neoliberalizme“, no podľa neho to bude ťažký boj. „Myslíte si, že všetky tie nadácie a ,sorošovci‘ nám povedia vitajte?“ pýtal sa s tým, že chce definovať kompetencie Bruselu a slovenskej vlády.

Novému Času prezradil, že politika sa podľa neho nachádza v morálnom úpadku. „Došli sme k záveru, že treba vytvoriť politickú silu, ktorá by pôsobila zjednocujúco. Máme však nevýhodu - krátky čas do volieb a menšie ekonomické zdroje,“ dodal Mečiar.

Nedávno založil svoju stranu aj jeho exminister spravodlivosti Štefan Harabin. „Nikdy som nepovedal, že je medzi nami zlý politický vzťah. Aj sme si pôvodne mysleli, že pôjdeme v jednej strane, pán Harabin sa rozhodol, že ide do Vlasti, tak som povedal dobre,“ uzavrel Mečiar.

Na ustanovujúci snem hnutia prišlo približne 150 ľudí, no okrem bývalého poslanca HZDS Tibra Cabaja a neúspešného kandidáta na prezidenta z roku 2014 Jozefa Behýla sa po boku Mečiara objavila ďalšia, nová tvár. Je ňou exposlankyňa SDKÚ Zuzana Kondrlíková-Plháková (43). Pôsobiť má v predsedníctve strany.

Vladimír Mečiar oznámil svoj návrat do politiky ešte koncom októbra.

 

Zdroj: spravy.pravda.sk / pluska.sk / cas.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti