Sloboda prejavu v praxi: Facebook zablokoval účet čečenského prezidenta

28.12.2017 | 13:28
  0
Spoločnosť Facebook uviedla, že účet čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova na sociálnej sieti bol zablokovaný, pretože americká administratíva naňho uvalila sankcie na základe tzv. Magnitského zákona.

Predstavitelia sociálnej siete uviedli, že Kadyrovov účet bol deaktivovaný kvôli „právnym záväzkom“ vyplývajúcich z nových sankcií Spojených štátov. Čečenský prezident bol minulý týždeň na základe Magnitského zákona spolu s ďalšími štyrmi ruskými predstaviteľmi pridaný na sankčný zoznam v súvislosti s údajným porušovaním ľudských práv.

„Boli sme upovedomení a teraz potvrdzujeme, že účty sa zdajú byť spravované stranami alebo osobami, ktoré sa objavujú na americkom zozname štátnych príslušníkov podliehajúcim americkým obchodným sankciám. Z tohto dôvodu má Facebook zákonnú povinnosť zrušiť tieto účty,“ uviedla vo svojom vyhlásení spoločnosť.

Účty čečenského lídra na sociálnych platformách Facebook a Instagram nefungujú od soboty. Kadyrov si v reakci na uvedenú skutočnosť zaregistroval účet na sociálnej sieti Mylistory. „Milí priatelia, vytvoril som svoj osobný účet kadyrov_95 na sieti Mylistory. Odteraz budem tam uverejňovať všetky dôležité správy a fotografie,“ oznámil Kadyrov. Nová sociálna sieť je obdobou Instagramu a po tejto udalosti zaznamenala významný nárast na popularite.

Kremeľ vyjadril v súvislosti s blokovaním Kadyrovových účtov obavy. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov však novinárom uviedol, že v tomto zmysle nebude Rusko uplatňovať príslušné protiopatrenia. Ruský minister komunikácií Nikolaj Nikiforov označil zablokovanie Kadyrovových účtov ako „živý príklad dvojakých štandardov“.

Zdroj: rt.com


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti