Sledovanie Jána Kuciaka mal zadať bývalý riaditeľ SIS Anton Šafárik

27.04.2020 | 10:47
  3
Následný text je zostavený z vyjadrení svedka Juraja Škrípa na výsluchu v roku 2019.

Tím, zložený z príslušníkov bezpečnostných zložiek  JUDr. Miroslavom Kriakom začal sledovanie v Apache bare, v zmysle zadania, v novembri v roku 2016.

Následný text je zostavený z vyjadrení svedka Mgr. Škrípa na výsluchu v roku 2019.

Oslovenie na spoluprácu

„S JUDr. Miroslavom Kriakom sa poznáme už viac ako 10 rokov, spolupracovali sme spolu v štátnej správe a taktiež som JUDr. Kriakovi pomáhal pri tvorbe vzdelávacích materiálov, myslím, že to bolo pre KUFS a pre tajnú službu, kde som mu pomáhal po tej pedagogickej stránke, ale tiež po technickej stránke, kde bolo treba vysvetľovať nejaké veci pri fotení a pri dokumentovaní.

Bolo mi JUDr. Kriakom vysvetlené, že budeme sedieť v kaviarni, a že nepôjde o nič náročné a nebude chcieť po mne žiadne fyzické výkony jednalo sa zase skôr o pomoc pri výbere techniky, všetko ohľadom monitorovania drog v kaviarni NEXT APACHE v Bratislave, čo bola požiadavka tajnej služby.“

Spolupráca so Slovenskou informačnou službou

„Spolupráca mala spočívať v monitorovaní baru NEXT APACHE v súvislosti s drogami, čo nepochybne tam aj tie drogy boli, jednak tam bol marihuanový smrad, striekačky v odpadovom koši na toaletách a sfetovaní ľudia, ktorí zjavne neboli opití od alkoholu. Neviem, či bol pôvodný zámer na nejaké záujmové osoby, viem, že do NEXT APACHE chodili novinári, herci, politici. Ja som sa v tom svete nepohyboval, takže som až tak veľa mien nepoznal, no viem, že tam chodili Štefan Hríb a Fedor Gál, tých som poznal z médií. Ostatné osoby som nepoznal a spoznával som ich postupom času. Ja som mal zadanie od JUDr. Miroslava Kriaka.

Niekedy v decembri r. 2016 až začiatkom januára 2017 sme vybrali techniku…  Moja činnosť bola aj o následnom dohľade na týchto technických otázkach. Práca pre tajnú službu taktiež v podstate práca na ďalšom vzdelávacom materiáli, ktorý mal z toho vzniknúť a samozrejme aj peniaze, teda zárobok, ma presvedčili, že som pri kýval na túto spoluprácu.“

Next Apache a drogy

„Čo sa týka baru NEXT APACHE, podľa môjho názoru je to veľký pajzel, chodilo tam veľa anglicky hovoriacich osôb. Viem, že bol medzi TOP 10 barov na Slovensku, bol to odporúčaný bar cez NATIONAL GEOGRAFIC, asi. Ja som nepoužíval žiadne prostriedky na kamuflovanie, ja som vždy vystupoval pod svojím menom, s obsluhou som sa zvykol rozprávať, nič som neskrýval na svojej totožnosti . Ešte musím povedať , že po záverečnej sme museli z baru NEXT APACHE vyjsť von, no niektorí ľudia tam ešte ostávali, bol medzi nimi aj napr. Hríb. Zatiahli sa záves na oknách a do vnútra sa chodilo len tak, na telefón, že keď niekto zavolal. Pri tomto monitorovaní bola zachytená osoba, ktorá neskôr bola identifikovaná ako díler drog, jej meno uviesť neviem, ktorý súčasne chodil do baru NEXT APACHE a do kaviarne „U Krajniaka“, kde sa takisto pohyboval aj Štefan Hríb aj tí ostatní návštevníci baru NEXT APACHE, teda nebolo pochýb, že riešime pre tajnú službu drogové prostredie.

Potom prišlo zadanie Kuciak a drogy, kde JUDr. Kriak najprv odmietal a to z toho dôvodu, že sme neboli na to personálne vybavení, na nejakú sledovačku, nedalo sa to nejako odsledovať. On sám má skúsenosti z tajnej služby o sledovaní novinárov, že je to veľmi nepríjemná záležitosť a preto nikdy nepristal na sledovanie novinárov, ako také. Dohoda bola, že urobíme pár záberov Jána Kuciaka, a že on z toho vyfabrikuje nejaké správy, ktoré som ja v živote nevidel.

Čo sa týka Jána Kuciaka, ako som už uviedol, ja som tam bol dvakrát, neviem, či tam boli oni viackrát, ja som nemal k dispozícií ani auto. Neviem na aké subjekty boli evidované predmetné vozidlá a ja som sa nikdy o to ani nezaujímal. Viem, že toto bolo niekedy v jarnom období roku 2017. To, komu išli tieto materiály, ja neviem. Viem o tom, že boli JUDr. Kriakom písané k tomu správy a nám hovoril, že je to pre tajnú službu. “

Sledovanie  Jána Kuciaka zadal Anton Šafárik –  riaditeľ  Slovenskej informačnej služby

K samotnému zadávateľovi sledovania Jána Kuciaka sa menovite na výsluchu vyjadril svedok Mlynarčík:

„V priebehu vykonávania týchto činností, ktoré boli len občasné v bare NEXT APACHE v Bratislave, p. Kriak hovoril  o tom, že zo služby bolo dané zadanie, aby sme sa zamerali na niektorých novinárov aj mimo baru NEXT APACHE. Pamätám si, že pán Kriak vôbec nebol stotožnený s touto myšlienkou, nechcel to robiť, hovoril, že nie sme jednak na to disponovaní, a že to nebude robiť.

Pamätám si, že vtedy použil takú vetu v tom zápale, že „rytier chytil guráž“. Na moju otázku, že ako to myslel, povedal mi, že myslel tým riaditeľa SIS a mávol len rukou.

Následne nám povedal, že túto činnosť nebude vykonávať, ale že keď to takto chcú, tak že občas vybehneme v rámci voľna po práci vyhotoviť, nejakú fotku a on tú produkciu celú nejako napíše. Proste naznačil, že to vyfabrikuje od stola a takýmto spôsobom to bolo aj celé robené. Pamätám si, že pri ďalšom sedení v bare NEXT APACHE, sa zasmial, že tie správy, čo dáva ohľadne novinárov mimo baru NEXT APACHE by závidela aj samotná CIA. Smial sa na tom, hovorím to v tomto kontexte. Celý čas naše zadanie sme brali, našu prácu ako pre službu SIS, ale len drogy v bare NEXT APACHE.„

Marec 2017

Jána Kuciaka sledovali členovia sledovacie tímu v marci 2017, dátumu zodpovedá oblečenie Jána Kuciaka na fotografiách.

V bare Next Apache sa v marci 2017 riešilo písanie textov voči Kočnerovi.

Štefan Hríb, na základe zadania Macháča, bývalého riaditeľa rádia Slobodná Európa,  mal zabezpečiť,  aby Aktuality začali riešiť aktívne diskreditačnú kampaň voči Kočnerovi, Ján Kuciak totiž síce v názve spomenul Kočnera, k textu pridal aj foto, ale v konečnom dôsledku sa texty týkali ľudí z jeho okolia.

Štefan Hríb na stretnutí Apačov poslušne hlásil, že Dano s Petrom majú Šafárika ošetreného …

Záver

Správa zo sledovania bola po vražde Jána a Martiny upravená Tóthom, spis zo sledovania bol doplnený o state fotografie a videá, ktoré členovia tímu nevideli. Časť spisu upravená Tóthom sa líši od správy vypracovanej JUDr. Kriakom, typom písma.  Výpovede sledovacieho tímu boli postupne menené, podľa potrieb obžaloby.

Autor: Jana Teleki

Zdroj: eurorespekt.sk

Články súvisiace s tematikou:

 

 

 


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti