Škandál! Mikulcom poverený šéf policajnej inšpekcie odstavil šéfku tímu vyšetrovateľov, ktorí zasiahli proti vyšetrovateľom NAKA podozrivých z manipulovanie trestných konaní a ovplyvňovania svedkov

22.07.2021 | 14:05
  11
Špeciálna jednotka Úradu hraničnej a cudzineckej polície zasiahla v stredu proti operatívcom NAKA pri ich ceste na Lipšicovu prokuratúru.

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Scholtz pozastavil činnosť Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Činnosť tímu pozastavená nie je. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR Barbara Túrosová.

Scholtz pristúpil k pozastaveniu po prijatí niekoľkých podaní, ktoré by v prípade potvrdenia mohli "zásadným spôsobom spochybniť nestrannosť, objektivitu a taktickú správnosť postupov vedenia tímu ÚIS".

"Napriek enormnej snahe sa doposiaľ využitými prostriedkami nepodarilo jednoznačne vyvrátiť všetky pochybnosti," skonštatovala Túrosová. Priblížila, že vedúca absolvovala personálny pohovor, začala sa kontrola a zabezpečili sa ďalšie podporné materiály. Vedúca tímu mala podstúpiť aj vyšetrenie na polygrafe.

"V priebehu takto vykonávaných kontrolných opatrení však pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov neustále pribúdali. Dočasne poverený riaditeľ ÚIS preto považuje za nevyhnutné svojím rozhodnutím pozastaviť činnosť vedúcej tímu ÚIS v uvedenom tíme do času, kým sa jednoznačne nepotvrdí alebo nevyvráti opodstatnenosť vzniknutých pochybností," informovala Túrosová. Ako zdôraznila, opatreniami nie je žiadnym spôsobom spochybňovaná zákonnosť doteraz vykonávaných trestnoprocesných úkonov tímu, ktorej garantom sú orgány prokuratúry.

Činnosť špecializovaného tímu podľa Túrosovej nie je pozastavená, prebiehajúce trestnoprocesné úkony budú naďalej vykonávané v zmysle stanovených plánov vyšetrovania, čo bude garantovať dočasne poverený vedúci tímu.

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. V tejto súvislosti zadržali Csabu Dömötöra zo zločineckej skupiny takáčovci. Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovatelia ÚIS sa pokúšajú zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v týchto kauzách. Vyhlásili preto pátranie po Matejovi Zemanovi, prezývaného Bandurka zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľovi Petrovi Petrovi prezývaného Tiger.

Špeciálna jednotka zasiahla proti operatívcom NAKA pri ich ceste na Lipšicovu prokuratúru

V stredu (21.7.) proti vyšetrovateľom zapletených do manipulovania výpovedí svedkov zasiahla policajná jednotka Úradu hraničnej a cudzineckej polície zo Sobranie, ktorá pomáha inšpektorom Ministerstva vnútra SR pri vyšetrovaní údajných zmanipulovaných výpovedí svedkov v prípade Očistec a Judáš. Podozriví príslušníci NAKA boli práve na ceste do budovy Lipšicovej špeciálnej prokuratúry v Pezinku.

Podľa informácií TV JOJ podozriví príslušníci NAKA podali trestné oznámenie za tento zásah.

Šíri sa správa, že majú zadržať Lipšica a spol.

Internetom sa šíri správa aj o pripravovanej akcii proti popredným predstaviteľom špeciálnej prokuratúry aj polície. Majú ich údajne dokonca zadržať a obviniť. Ide konkrétne o Daniela Lipšica, Petra Kysela, Ondreja Repu či Michala Šúreka.

Na facebookovom profile ministerstva vnútra sa objavil komentár, podľa ktorého sa údajne chystá zadržanie elitných vyšetrovateľov, policajtov či prokurátorov. Autor tvrdí, že by mali zatknúť vyšetrovateľov, prokurátorov a svedkov, ktorí sa podieľajú na rozkrývaní trestnej činnosti v kauzách Mýtnik, Očistec, Judáš atď. Podľa neho majú zadržať 14 ľudí a má to byť vraj odveta opozičných strán Smer-SD a Hlas.

O prokurátorov a vyšetrovateľov sa však zaujíma údajne aj Národný bezpečnostný úrad. Podľa informácií portálu Aktuality.sk „dostalo niekoľko z nich pozvánku na „pohovor“, a to v súvislosti s bezpečnostnou previerkou.“

Dotknutí policajti či prokurátori však všetky spomínané informácie označujú za nezmysel a tvrdia, že ide len o diskreditáciu ich osôb.

Aktuality prezradili v článku aj to, že dotknutí prokurátori sa bránia tým, že údajne vyšetrovateľka inšpekcie Diana Santusová, ktorá vedie vyšetrovanie, má vzťah s dnes už bývalým popredným funkcionárom inšpekcie. Toho NAKA ešte donedávna preverovala ako podozrivého z korupcie.

Viac v článku TU.

Šéfa policajnej inšpekcie posadili do väzby a Mikulec vymenoval na jeho miesto Scholtza

NAKA začiatkom júna zadržala riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Adriána Szabóa a obvinila ho z korupčnej trestnej činnosť, ktorá mala spočívať „v prijatí spotrebnej elektroniky a finančnej hotovosti, minimálne vo výške 20-tisíc eur“.

Riaditeľ inšpekcie bol jedným z účastníkov nedávneho tajného stretnutia vysokopostavených politikov v Slovenskej informačnej službe.

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku však pre 5. júna neexistenciu formálnych dôvodov väzby rozhodol, že Szabó nebude stíhaný väzobne. Prokurátor Lipšicovej prokuratúry sa proti tomuto rozhodnutiu podal sťažnosť na Najvyšší súd. Ten 14. júna zrušil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a ponechal Szabóa vo väzbe. Podľa špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica bolo rozhodnutie súdu zákonné.

V aktuálnom stave konania voči Adriánovi Szabóovi je jediným priamym svedkom – bývalý riaditeľ národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) kajúcnik Bernard Slobodník.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) poveril 11. júna 2021 zastupovaním funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholtza.

"Minister vnútra vníma Petra Scholtza ako človeka, ktorý je kvalifikovaný, dôkladne pozná procesy, prácu aj fungovanie Úradu inšpekčnej služby. Svoju bezúhonnosť preukázal testom na polygrafe, ktorý podstúpil pred poverením na zastupovanie. Vyšetrenie na polygrafe podstúpil dvakrát aj počas služobného zaradenia na Úrade inšpekčnej služby.“ Informovala v júni riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR Barbara Túrosová.

Peter Scholtz je príslušníkom Policajného zboru od decembra 1994. Ako priblížilo ministerstvo, začínal na obvodnom oddelení Policajného zboru v Senci, pričom v rokoch 2002 až 2004 bol zástupcom riaditeľa.

Na inšpekcii bol služobne zaradený osem rokov (2004 až 2012). V roku 2011 bol zástupcom riaditeľa odboru inšpekčnej služby Západ. V septembri 2012 na základe rozhodnutia vtedajšieho vedenia musel z inšpekcie odísť ako nežiadúca osoba.

Doteraz bol Scholtz služobne zaradený na odbore správy informačných systémov polície Prezídia Policajného zboru. Študoval na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, kde v roku 2003 získal titul doktor práv.

Hegerova vláda uväzneného Szabóa odvolala z funkcie šéfa policajnej inšpekcie

Hegerova vláda následne 16. júna odvolala Adriána Szabóa z funkcie riaditeľa Úradu inšpekčnej služby (ÚIS).

"Dôvodom návrhu na odvolanie je obvinenie vznesené voči vyšetrovateľom Národnej kriminálnej agentúry za pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom prijímania úplatku," spresnil minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), ktorý personálny návrh na rokovanie vlády predložil.

Viac v článku TU.

Fico: Vláda Matoviča a Hegera zneužíva celý štátny bezpečnostný aparát proti opozícii

„Najskôr si vládna koalícia vytvorila systém profesionálnych udavačov s bohatou kriminálnou kariérou, systém politicky angažovaných operatívcov, vyšetrovateľov a prokurátorov aby kriminalizovali opozíciu. Výsledkom je, že vo väzbe sedia desiatky ľudí, ktorí sú bez dôvodov obvinení zo závažnej trestnej činnosti,“ vyhlásil vtedy šéf Smeru-SD Robert Fico v reakcii na zadržanie Szabóa.

Celý systém koalícii podľa šéfa Smeru vybuchol. Viacerí začali hovoriť o profesionálnych udavačoch. Sú manipulovaní a dostávajú informácie o tom, ako majú vypovedať. Preto sa objavili správy SIS, ktorá informovala inšpekčnú službu o týchto závažných skutočnostiach.

„Keď sa tak stalo, tak prvý kto prišiel o slobodu, bol bývalý šéf SIS Vladimír Pčolinský, ktorý sedí vo väzbe bez dôvodov, bez dôkazov. My sme presvedčení, že tam sedí len preto, lebo otvoril otázku manipulácie trestných konaní, udavačov a ovplyvňovania trestného konania v neprospech opozície,“ konštatoval Fico.

Dodal, že potom začal hovoriť aj šéf NAKA Zurian, šéf operatívcov Kaľavský, ktorí mali tiež problémy. Kaľavský bol zadržaný a Zuriana tiež chceli zadržať. Predseda Smeru sa vzápätí venoval aj tajnej schôdzke v centrále SIS a novinárke Tódovej a jej rozhovoru s ministrom vnútra Mikulcom.

Mikulec mal v rozhovore naznačiť, že nie je spokojný so šéfom inšpekcie ministerstva vnútra. „Inšpekcia ministerstva vnútra je totiž tá, ktorá vyšetruje manipuláciu s trestnými konaniami. Toto je už zastrašovanie najhrubšieho zrna. Organizovaný zločin, vždy keď má problémy pri súdnom pojednávaní, tak sa snaží likvidovať svedkov. Toto, čo robí naša vládna koalícia proti opozícii a proti ľuďom, ktorí sa snažia ľuďom povedať pravdu, je presne konanie organizovaného zločinu,“ hlása Fico.

Redaktorka Denníka N Monika Tódová je známa nadštandarnými vzťahmi so sudkyňou ŠTS Pamelou Záleskou, ktorá v decembri minulého roku poslala do väzby bývalého policajného prezidenta generála Milana Lučanského, ktorý za záhadných okolností prišiel za väzenskými múrmi o život.

Fico: Kto bude ďalší zadržaný? Žilinka? Aláč? Šéf NBÚ?

Podľa neho je toto už obludné a verejnosť musí vidieť, čoho sú títo ľudia schopní. „A kto bude ďalší? Bude to pán Žilinka? Lebo aj tam boli informácie, že pripravovali jeho zatknutie, pretože tiež robí kroky proti tomuto obludnému systému,“ hovorí ďalej predseda Smeru.

„Bude to pán Aláč, ktorý mal odvahu predložiť do parlamentu správu, ktorá to potvrdzuje? Bude to šéf NBÚ, preto, že sa otvorili previerky niektorých policajtom? Kto bude ďalší? Asi nám nezostáva nič iné, iba okamžite otvoriť tému odvolávania ministra vnútra v parlamente,“ naznačuje Fico.

Šéf Smeru ďalej hovorí o doslova šialených informáciách, ktoré sú v správe riaditeľa SIS o krivých obvineniach. Vraj ľudia sedia vo väzbe nevinne a manipuluje sa so svedkami.

„Vláda Matoviča a Hegera zneužíva celý štátny bezpečnostný aparát proti opozícii a dnes sedia ľudia vo väzbe nevinne a sú obviňovaní nevinní ľudia. Generálny prokurátor musí v tejto veci konať, lebo ak tak neurobí, tak zajtra môžu dvere vykopnúť aj jemu. Možno už aj ja čakám, čo sa stane mne, aký krok urobia proti mne,“ dodal Robert Fico.

Viac v článku TU.

Zdroj: ereport.sk / InfoVojna

Zobraziť ďalšie

Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti