Šíriteľmi hoaxov sa bude zaoberať kriminálna polícia

06.10.2020 | 08:30
  18
Polícia na sociálnej sieti zverejnila škandalózny status voči kritikom tzv. protipandemických opatrení. InfoVojna zaslala Policajnému prezídiu otázky.

Ministerstvo vnútra SR vyjadruje podporu aktivitám Policajného zboru, Ministerstva zdravotníctva SR a ďalším subjektom vrátane  médií, ktorí sa venujú vyvracaniu falošných správ o pandémii koronavírusu. Na internete sa v poslednom období šíria mnohé nepravdivé správy, ktoré spochybňujú existenciu a závažnosť ochorenia COVID-19 či nosenia rúška a ďalších opatrení.

V záujme ochrany svojho zdravia, ako aj zdravia svojich blízkych je rozumné spoľahnúť sa na dôveryhodné zdroje informácií vychádzajúce od odborníkov a nie na dezinformátorov zo sociálnych sietí.  Apelujeme na občanov, aby boli opatrní pri správach z neznámych alebo nedôveryhodných zdrojov.

Polícia 24 hodín denne 7 dní v týždni prijíma tipy od širokej verejnosti na dezinformácie prostredníctvom súkromných správ zasielaných špeciálnej FB stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR. Každá správa je vyhodnocovaná osobitne, pričom hlavným faktorom je počet zdieľaní pôvodného hoaxu. S viac ako 70 000 fanúšikmi je tento komunikačný kanál najsledovanejší na Slovensku spomedzi stránok venujúcich sa boju proti dezinformáciám. Polícia na vyvracaní zdravotníckych hoaxov spolupracuje aj s Ministerstvom zdravotníctva SR.

Stotožňujeme sa so stanoviskom Policajného zboru, ktorý považuje dezinformácie šírené v súvislosti s koronavírusom za nebezpečný nástroj, ktorý má potenciál negatívne až fatálne ovplyvniť životy obyvateľov. V prípade naplnenia skutkovej podstaty trestného činu sa ich šíriteľmi bude zaoberať kriminálna polícia.

Na základe desiatok zanalyzovaných dezinformácií o novom koronavíruse je možné konštatovať, že všetky majú jedného spoločného menovateľa ohľadom motivácie ich šírenia – šíritelia nadobúdajú pocit, že svojim konaním odhaľujú prísne tajné informácie, ktoré sú zo strany autorít manipulované, zahmlievané, avšak šikovnosťou jednotlivcov dochádza k ich dekódovaniu, čo im dodáva pocit vlastnej dôležitosti. Motivácia u autorov hoaxov môže byť totožná, pričom často ide aj o dôvody cielenej manipulácie s vedomím, že ide o hoax, prípadne s cieľom finančného alebo iného zisku.

Odborníci z oblasti infektológie, virológie či epidemiológie sa zhodujú na tom, že rúško je významným nástrojom, ktorý môže pomôcť zamedziť šíreniu ochorenia. Možno niekto odmieta nosiť rúško, lebo sa  cíti zdravý a silný a myslí si, že mu žiadne riziko nehrozí, aj keby sa nakazil. Berme však, prosím, ohľad nielen na seba, ale aj na ľudí v okolí – starších a chronicky chorých, pre ktorých by ochorenie COVID-19 mohlo byť aj fatálne.

Pre tých, ktorí spochybňujú, nosenie rúška, odporúčame pozrieť si video s infektológom Petrom Sabakom, ktorý sa venuje pacientom s najťažším priebehom ochorenia COVID-19: https://fb.watch/TeNtjywub/. Pozor si dávajte na toxické informácie, ktoré vyzývajú na nenosenie rúšok:

Ochorenie COVID-19 nemožno podceňovať a považovať len za banálne ochorenie, ako rozširujú dezinformátori. Viac zhrnuli kolegovia z Ministerstva zdravotníctva SR tu: https://www.facebook.com/MinisterstvoZdravotnictvaSR/posts/695163581352421.

Možno dezinformátori si neuvedomujú, že počet obetí na Slovensku je taký, aký je, a nerátame ho v stovkách, aj vďaka prijatým opatreniam. Chápeme, že občania sú už unavení z pandémie a prijímaných opatrení. Avšak len zodpovedným prístupom sa nám podarí obmedziť ďalšie šírenie ochorenia, preto vyzývame na trpezlivosť a dodržiavanie opatrení.

Pre všetkých, ktorí majú problém zorientovať sa v záplave rôznych správ, sme pripravili prehľad užitočných odkazov.  Odporúčame sledovať:

• webové stránky a FB profily Ministerstva zdravotníctva SR a Úradu verejného zdravotníctva SR, kde sú zverejňované informácie o aktuálnej situácii a prijatých opatreniach,

• špeciálnu stránku Hoaxy a podvody – Polícia SR, ktorá sa venuje vyvracaniu hoaxov,

• oficiálny vládny web o koronavíruse: https://korona.gov.sk/,

• FB stránku Polície, ktorá pravidelne aktualizuje informácie o opatreniach vrátane situácii na hraniciach: http://bit.ly/PZ_COVID-19

• Webovú stránku a FB profil Ministerstva vnútra SR, kde sú takisto zverejňované aktuálne informácie pre občanov v súvislosti s pandémiou.

• stránku Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na https://www.mzv.sk/aktuality/koronavirus-2019, kde sú informácie o cestovaní a opatreniach vo svete.

• a stránky ďalších ústredných štátnych orgánov podľa toho, akú informáciu hľadáte. Odkazy na všetky ministerstvá nájdete tu: https://www.vlada.gov.sk//clenovia-vlady/.

Pri hľadaní informácií odporúčame obracať sa na dôveryhodné oficiálne zdroje.

Ďakujeme všetkým,  ktorí sa správajú zodpovedne nielen v reálnom živote dodržiavaním protiepidemických zásad, ale aj v online svete a nešíria ďalej neoverené a falošné informácie.

Polícia zverejnila škandalózny status voči kritikom protiepidemiologických opatrení

Polícia Slovenskej republiky v nedeľu na sociálnej sieti zverejnila dva škandalózne statusy voči kritikom tzv. protipandemických opatrení.

Prvý má názov KEĎ CELÉ SLOVENSKO TLIESKALO, LEBO DEZINFORMÁTORI ZASPALI

Text statusu je nasledovný:

„Priložené videá sú z 20. marca 2020. Niekoľko týždňov po sebe sa podobné scény odohrávali v mnohých slovenských mestách a obciach. Vtedy ste nás nimi zasypávali, chodili v desiatkach... Dnes Slovensko čelí nielen druhej vlne pandémie, ale aj útokom dezinformátorov. Tí tu síce boli aj v marci, ale príchod pandémie ich natoľko zaskočil, že zostali v úzadí. Potrebovali dlhší čas na to, aby prebrali dezinformácie vytvorené v zahraničí, osvojili si ich a začali šíriť ďalej.

Autori, ale aj nevedomí šíritelia hoaxov predstavujú veľké bezpečnostné riziko. Je len otázkou času, keď niekto uverí dezinformátorom natoľko, že to bude mať za následok jeho vlastný život. Možno až nasledovný súdny proces a odsúdenie prvého dezinformátora bude mať odstrašujúci účinok. Aj keď za takú cenu?

Každopádne ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhajú šíriť naše statusy a ktorí nezabudli (nielen) na policajtov v prvej línii. Zdieľanie je dôležité, ale keď si nájdete doma čas a s rodinou budete o hoaxoch diskutovať na priamo, bude to ešte lepšie.“

Názov druhého statusu znie: SLOVNÍK SLOVENSKÉHO DEZINFORMÁTORA: PRIBUDLO NOVÉ SLOVO

Text statusu je nasledovný:

„V predvečer nového pracovného týždňa si vám dovoľujeme slávnostne predstaviť nové slovo slovenských dezinformátorov, ktoré začali používať v posledných dňoch v súvislosti s mimoriadnymi opatreniami ohľadom pandémie.

A je to slovo NULITNÉ! Zaraďuje sa tak k ďalším známym bratom a sestrám, ako napríklad majdanizácia, George Soros, 5G a tak ďalej, a tak ďalej.

NULITNÉ, vitaj v rodine slovenských dezinformátorov!“

InfoVojna sa pýta polície

Portál InfoVojna sa v tejto súvislosti obrátil priamo na Prezídium Policajného zboru SR s nasledujúcimi otázkami:

1. Kto dal pokyn na statusy polície  KEĎ CELÉ SLOVENSKO TLIESKALO, LEBO DEZINFORMÁTORI ZASPALI?  a pokyn na zverejnenie statusu SLOVNÍK SLOVENSKÉHO DEZINFORMÁTORA: PRIBUDLO NOVÉ SLOVO: NULITNÉ.



2. Je legitímny tento status alebo je to dezinformácia?


3. Uverejňovala status Polícia Slovenskej republiky?


4. Admin stránky alebo autorom statusu je pán David Puchovský?


5. Môže polícia zverejniť meno autora statusu?


6. Považuje polícia ľudí, ktorí si dovoľujú spochybňovať mediálny a vládny naratív o ochorení na Covid-19 za vnútorných nepriateľov štátu, ktorých má právo prenasledovať?


7. Nepovažuje polícia podobné statusy ako uvedený status na sociálnej sieti za podnecovanie nenávisti voči obrovskej skupine slovenských občanov, ktorí sú kritickí voči určitým informáciám o COVID-19 a protiepidemiologickým nariadeniam a majú tiež iný názor ako je vládny naratív?


8. Považuje polícia nedávne vyjadrenia bývalého predsedu Najvyššieho súdu SR a exministra spravodlivosti Dr. Štefana Harabina o právnej nulitnosti protiepidemiologických nariadení Hlavného hygienika SR Jána Mikasa za dezinformáciu?


9. Považuje polícia nedávne vyjadrenia advokátky Dr. Adriany Krajníkovej o právnej nulitnosti protiepidemiologických nariadení za dezinformáciu?


10. Podnikne polícia právne kroky voči ich vyhláseniam ak je to dezinformácia?


11. Obrovské množstvo lekárov a expertov doma aj v zahraničí upozorňuje na manipulácie ohľadne informovania o ochorení na Covid-19 a varuje pred šírením strachu a paniky u ľudí, považuje polícia ich názor za dezinformáciu?


12. MUDr. Igor Bukovský pred nedávnom vyhlásil, že slovenské médiá prispievajú k všeobecnej panike, neinformujú objektívne, nálepkujú a zosmiešňujú ľudí s iným názorom, ktorý je podložený a slušne prezentovaný, odmietajú polemiku a objektívnu diskusiu v priamom prenose. Je to podľa polície dezinformácia?


13. Prednosta Onkologickej kliniky Fakultnej nemocnice FD Roosvelta v Banskej Bystrici MUDr. Vladimír Malec poukazuje na nezmyselnosť hystérie, väčšiny opatrení a vyhlásení epidemiológov a infektológov. Sú jeho vyhlásenia podľa polície dezinformácia?



14. Chráni polícia právo ľudí na názor a presvedčenie ako tomu vyplýva z Ústavy SR aj v tomto prípade (t.j. ak majú občania iný názor na tzv. protipandemické opatrenia vlády)?


Na uvedené otázky sme dostali odpoveď od hovorcu Policajného prezídia Michala Slivku:

„Policajný zbor sa zaoberá trestnou činnosťou širokospektrálne, aj v rámci trestného činu šírenia poplašnej správy a ďalších možných súvisiacich trestných činov. Od roku 2018 je téma šírenia dezinformácií súčasťou strategickej komunikácie Prezídia Policajného zboru, prostredníctvom ktorej je verejnosti poskytovaná edukatívna a preventívna služba. Cieľom tejto služby je nielen zabránenie šírenia dezinformácií, ale aj zvýšenie kvality orientácie verejnosti v online priestor. Na uvedenú službu je k dispozícii stránka na Facebooku „Hoaxy a podvody – Polícia SR", ktorá je vďaka modrému symbolu pri názve ľahko rozpoznateľná ako jeden z oficiálnych komunikačných kanálov Policajného zboru. Kontinuálny nárast počtu fanúšikov a sledovateľov je nielen dôkazom pozitívnej spätnej väzby od verejnosti, ale aj číselným ukazovateľom, podľa ktorého ide o najsledovanejšiu stránku zameranú na dezinformácie v celoeurópskom ponímaní. Policajný zbor odmieta tvorbu a šírenie dezinformácií, čo v súčasnom náročnom období považuje za jednu zo svojich kľúčových činností.“

V reakcii na jeho odpoveď sme hovorcu požiadali o odpovede na vyššie uvedené konkrétne otázky. Michal Slivka však viac nereagoval.

InfoVojna sa pýta polície ďalšie otázky

InfoVojna sa v tejto súvislosti verejne pýta Policajného zboru SR aj ďalšie otázky:

15. Plánuje polícia naďalej spolupracovať s pánom Puchovským a nevadí polícii, že naratív niektorých statusov polície je na úrovni nenávistnej a extrémistickej stránky Zomri, resp. štvrtej cenovej skupiny?

16. Považuje polícia pojmy ako CIA, čipovanie, majdanizácia, svetový poriadok a mená ako George Soros a Bill Gates ako dezinformačné pojmy?

17. Je tento spôsob komunikácie voči verejnosti vo forme zosmiešňovania iných názorov na úrovni stránky Zomri hodný oficiálnej komunikácie Policajného zboru SR?

18. Stavia sa polícia do úlohy myšlienkovej polície, ktorá bude perzekuovať inak zmýšľajúcich ľudí a na čele s adminom FB stránky ich bude označovať za konšpirátorov a šíriteľov dezinformácií a nevhodné pojmy plánuje zaradiť na čiernu listinu alebo ako tento status polície majú chápať občania?

JFK o nepohodlných názoroch a kritike establishmentu

V apríli roku 1961 predniesol 35. prezident Spojených štátov John F. Kennedy pred vydavateľmi tlače pamätný prejav, v ktorom sa vyjadril aj k snahám cenzurovať nepohodlné názory:

„Bez diskusie a bez kritiky žiadna administratíva ani krajina nemôže byť úspešná - a žiadna republika nemôže takýmto spôsobom prežiť. Preto aténsky zákonodarca Solón vyhlásil za zločin, ak sa občan stráni kontroverzie. Preto je aj naša tlač chránená Prvým dodatkom - ako jediný podnik v Amerike je osobitne chránený ústavou. Nie baviť a zabávať, nie zdôrazňovať triviálnosť a sentiment, nie dávať verejnosti iba to, čo chce ... ale informovať, vzdelávať, burcovať, zrkadliť, formulovať a zdôrazňovať naše nebezpečenstvá a naše príležitosti, naznačiť naše krízy a naše rozhodnutia, viesť, formovať, vzdelávať a niekedy dokonca pohnevať si verejnú mienku.“

RFK Jr. a kritika koronadivadla

Jeho synovec Robert F. Kennedy Jr. koncom augusta 2020 v Berlíne varoval pred nástupom globálnej totality pod zámienkou opatrení namierených proti pandémii koronavírusu.

Drakonické opatrenia voči ľuďom na celom svete

InfoVojna už 18. septembra vo svojom článku upozorňovala, že v rámci medializovania druhej vlny koronavírusu vládami, covid epidemiológmi a korporátnymi médiami, možno očakávať v najbližích dňoch a týždňoch sériu drakonických opatrení namierených proti ľuďom s odvolaním sa na snahu zamedziť šírenie ochorenia na Covid-19.

Zdroj: europskenoviny.sk / InfoVojna

Článok súvisiaci s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti