Šimečka sa pochválil, že odsúdenie Poľska europarlamentom za diskrimináciu LGBTI menšín je výsledok aj jeho práce

23.09.2020 | 11:49
  12
Európska únia je spoločenstvom hodnôt, a preto je našou povinnosťou sa ozvať, argumentoval europoslanec Michal Šimečka (PS).

Europoslanci vo štvrtok vyjadril obavy v súvislosti s legislatívnym a volebným systémom, ako aj s nezávislosťou súdnictva a dodržiavaním základných práv v Poľsku. Odsúdil tiež hromadné zatknutie a následné zaobchádzanie so 48 LGBTI aktivistami zo 7. augusta 2020.

„Aj toto je výsledok mojej europoslaneckej práce. Od začiatku roka som ako tieňový spravodajca liberálnej frakcie pracoval na správe Európskeho parlamentu o stave právneho štátu v Poľsku. Dnes ju europoslanci schválili drvivou väčšinou, čo je skvelý úspech.

Nebolo to jednoduché. Kritika členského štátu je zrejme najcitlivejšia záležitosť v európskej politike. Tým viac, ak sa týka nášho suseda a blízkeho národa – Poliakov. V posledných mesiacoch som kvôli tejto správe dostával mnoho nenávistných komentárov od priaznivcov ultrakonzervatívnej poľskej vlády. Ale zároveň som cítil, že pre demokraticky zmýšľajúcich Poliakov je dôležité, že niekto im blízky – europoslanec zo Slovenska – hovorí v Bruseli otvorene a úprimne o situácií v ich krajine. Lebo faktom je, že vláda PiS žiaľ smeruje k demontáži právneho štátu, politicky ovládla nezávislé súdnictvo a verejné média, a nevyberavo útočí na menšiny, vrátane poľskej LGBTI komunity.

Európska únia je spoločenstvom hodnôt, a preto je našou povinnosťou sa ozvať. To je skutočná solidarita. Obzvlášť v prípade, ak ide o našich susedov, partnerov a blízky národ, ktorý toľkokrát v minulosti preukázal statočnosť a nezlomnú vôľu zoči-voči autokratickej moci. Držím Poliakom palce,“ napísal na sociálnej sieti poslanec Európskeho parlamentu Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Zdroj: Facebook Michal Šimečka / InfoVojna

Článok súvisiaci s tematikou:


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti