Šimečka bude v europarlamente zodpovedný za prípravu nástroja EÚ na ochranu demokracie a právneho štátu

12.11.2019 | 15:28
  15
Situácia v Maďarsku a Poľsku je podľa podpredsedu Progresívneho Slovenska varovaním, že demokracia a spravodlivosť už nie sú v EÚ samozrejmosťou.

Nová Európska komisia (EK), ktorá by sa mala ujať funkcie 1. decembra, má za úlohu pripraviť nový nástroj na ochranu právneho štátu v Európskej únii. V Európskom parlamente (EP) bude za túto agendu zodpovedný slovenský europoslanec Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).

Pre TASR to v utorok potvrdil samotný Šimečka, ktorý je v EP členom politickej frakcie liberálov a centristov Obnovme Európu. Spresnil, že o jeho vymenovaní do tejto pozície rozhodol Výbor EP pre občianske slobody a vnútorné veci (LIBE).

Ako spravodajca EP bude Šimečka zodpovedný za prípravu nového nástroja Európskej únie na ochranu demokracie a právneho štátu. Ten má vzniknúť v reakcii na problematickú situáciu v členských štátoch ako Maďarsko či Poľsko, ktoré EÚ kritizuje za nedodržiavanie demokratických pravidiel.

"Často počúvame, že o zásadných veciach v EÚ rozhodujú len veľké štáty a slovenskí zástupcovia v Bruseli nič nezmôžu. Teraz vidíme, že to tak nie je," povedal Šimečka.

EÚ vyčíta Maďarsku a Poľsku obmedzovanie nezávislosti médií a súdnictva, ktoré môžu vlády po presadení kontroverzných zákonov ovplyvňovať, pričom ako sa ukázalo, zatiaľ nemá dostatočné nástroje, aby v podobných prípadoch včas a účinne zakročila.

"Situácia v týchto krajinách je varovaním, že demokracia a spravodlivosť už nie sú v Európskej únii samozrejmosťou. Ak Únia nenájde politickú odvahu a nové nástroje, hrozí jej vnútorný rozklad zo strany polodiktátorov, oligarchov a fašistov," zdôraznil Šimečka.

Podstatou nového mechanizmu EÚ bude každoročné a objektívne hodnotenie všetkých členských štátov v oblasti demokracie a spravodlivosti. EK stanoví jasné kritériá a bude platiť rovnaký meter pre všetky členské štáty — nové aj staré, východné aj západné, malé aj veľké.

"Budem presadzovať, aby súčasťou nového mechanizmu boli aj sankcie, v takých prípadoch, ak ani po dialógu nedôjde k náprave. Sankcie by mali formu presmerovania eurofondov, žalôb na Súdny dvor EÚ alebo vyvolanie článku 7 Lisabonskej zmluvy," konštatoval Šimečka.

Zdroj: 24hod.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti