Šialenstvo a kultúra smrti Matovičovej vlády: Riaditeľke zariadenia pre seniorov z nemocnice odkázali, aby z piatich seniorov vybrala jedného so šancou prežiť

21.02.2021 | 10:04
  12
Predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb Anna Ghannamová zverejnila hroznú skúsenosť.

Tak toto je naozaj horšie, ako sme si vedeli predstaviť. Mnohí klienti zariadení sociálnych služieb majú byť odsúdení na smrť. Slovensko sa radí medzi krajiny, kde na nový koronavírus aktuálne v prepočte na počet obyvateľov zomiera najviac ľudí. Hroznú skúsenosť však zverejnila Anna Ghannamová, ktorá je predsedníčkou Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb.

"Toto je reálna vojna. Bojujeme o vakcíny a doplácajú na to najslabší. Iba 184 zariadení sociálnych služieb z 563 bude ku koncu tohto týždňa zaočkovaných. Výsledok? V covidových zariadeniach umierajú seniorskí klienti, ktorých nemocnice odmietajú prijať. Skúsenosť jednej riaditeľky zariadenia: po pracovníkoch RZP jej z dispečingu hovoria, že má z piatich klientov, ktorí potrebujú odvoz do nemocnice, vybrať jedného, krorý má šancu prežiť. A po 15 minútach, keď už je klient v sanitke, sa rozhodnutie mení: “vyložte TO! Nemáme lôžka”. Že TO!!! Je mi zle. Toto už nie je ani Bergamo. Toto je džungla v realite a pretvárka humanity pred kamerami. Za toto odmietame ako poskytovatelia sociálnych - opakujem sociálnych služieb, niesť zodpovednosť," uviedla na sociálnej sieti rozhorčená Ghannamová.

Vyzvala preto ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, aby povedal ľuďom a príbuzným seniorov pravdu, teda že im nebude poskytnutá zdravotnícka starostlivosť, lebo nemôžu v obsadenosti prekročiť 4000 lôžok a že odsudzujú nakazených klientov v zariadeniach sociálnych služieb na smrť.

Podľa zistení televízie Joj sa spomínaný prípad mal stať napríklad v Zariadení sociálnych služieb Domus Bene – Dom dobra, ktoré sídli v Senci. "Stala sa nám včera bohužiaľ takáto situácia, kedy naložili do RZZ klienta, potom dostali avízo, že ho musia vyložiť a potom za 5 minút zasa naložiť... Máme problémy, že príde RZZ, ktorá zhodnotí - áno, je vhodný na hospitalizáciu, ale nám oznamujú, že nemocnice sú plné. Nemajú kde zobrať našich klientov," povedala pre TV Joj  riaditeľka spomínaného ZSS Silvia Poorová.

 

Univerzitná nemocnica Bratislava, ktorej krízový štáb mal o vyložení klienta rozhodnúť, to ale odmieta.  "Každý pacient, ktorého stav si vyžaduje hospitalizáciu, je v nemocnici umiestnený. V žiadnom prípade z krízového štábu univerzitnej nemocnice nikto nedával pokyn, že pacient musí byť vyložený a následne znovu naložený do vozidla záchrannej zdravotnej služby. K takejto komunikácii z našej strany určite neprišlo," tvrdí  hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Zdroj: bratislavskenoviny.sk


Zaujíma nás Váš názor:

Program rádia
Zmena programu je vyhradená.

  • Bez programu

Tipy a rady


 

Zaujímavosti